UNI BUS i INTER BUS na Śląsk
Moderator: Moderatorzy
Obaj przewoźnicy (na zmianę) uruchomili od czerwca 2013 r. kursy do Zabrza i Gliwic przejmując trasę po Katowickim Express Busie.
UNI BUS
www.uni-bus.com.pl/rozklad_jazdy
INTER
www.bus-inter.pl/gliwice-krakow.htm
UNI BUS
www.uni-bus.com.pl/rozklad_jazdy
INTER
www.bus-inter.pl/gliwice-krakow.htm
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, o 03:59 przez flosan, łącznie zmieniany 1 raz.
Link Bus
Ostatnio jechałem pod koniec września i płaciłem chyba 6 czy 7 pln. Teraz z ciekawości rzuciłem okiem na cennikiMaciek2207 pisze:Wróci 14 zł.
http://www.bus-inter.pl/cennik-katowice-krakow.htm
14 ...
http://www.uni-bus.com.pl/rozklad_jazdy
8 u kierowcy 10 w kasie

Szkoda że pociągi się tak ślimaczą ...
(pomijam absurdy PKP gdzie jadąc do Mysłowic bardziej się opłaca na regio kupić bilet... do Katowic i wysiąść wcześniej niż tylko do Mysłowic

-
- Inspektor
Link Bus
Wykrakałem. Wczoraj jechałem Interem za 12zł (ulgowy).
Więc ceny wróciły do dawnego poziomu po upadku konkurencji.

Więc ceny wróciły do dawnego poziomu po upadku konkurencji.
Link Bus
Przewozy Kraków-Katowice to dopiero wolny rynek... ktoś nad tym panuje?wincent pisze:Co jest wzrostem o 25% ceny w porównaniu z ubiegłym tygodniem gdy oferowali bilety po 8pln.

Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.
-
- Inspektor
Link Bus
Zwykła oligarchia. W Polsce nic nowego. 

-
- Znawca
Link Bus
Nadal oferuje 10 zł żeby zabrać klientów Interowi, który jeździ teraz po starej cenie czyli 14/12 zł.suchy pisze: UniBus na stronie dalej oferuje bilety za 10zł.
Link Bus
Gdyby Unibus stawał w Katowicach bliżej PKP, a nie na PKSa, to bym chętniej z niego korzystał. Bo latanie przez centrum slalomem, coby ominąć ulotkowiczów na Stawowej, trochę upierdliwe jest, a i dodatkowo odrobinkę dalej jest niż z pl.Andrzeja.
Chociaż z drugiej strony oszczędzić 4zł też kusi... Albo i 2,70zł - biorąc pod uwagę promocję Intera że 11 kurs gratis (10 biletów x 14zł = 140zł, jak podzielimy przez 11 przejazdów to daje średnio 12,70zł za przejazd vs 10zł Unibus).
A co do samego Intera, to chyba ma zamiar teraz się bawić w kształtowanie cennika podobnie jak Polski Bus - na swojej stronie mają podobny zapis co PB:
Chociaż z drugiej strony oszczędzić 4zł też kusi... Albo i 2,70zł - biorąc pod uwagę promocję Intera że 11 kurs gratis (10 biletów x 14zł = 140zł, jak podzielimy przez 11 przejazdów to daje średnio 12,70zł za przejazd vs 10zł Unibus).
A co do samego Intera, to chyba ma zamiar teraz się bawić w kształtowanie cennika podobnie jak Polski Bus - na swojej stronie mają podobny zapis co PB:
Przewoźnik ma prawo obniżyć cenę biletu o kwotę od 1zł do 13 zł, w zależności od daty zakupu biletu u kierowcy, ilości dostępnych miejsc na dany kurs oraz innych czynników kształtujących popyt na daną usługę przewozową.
-
- Znawca
Link Bus
Ten zapis już długo widnieje na ich stronie. A ceny nie zmieniały się (przynajmniej nie zauważyłem).suchy pisze:Przewoźnik ma prawo obniżyć cenę biletu o kwotę od 1zł do 13 zł, w zależności od daty zakupu biletu u kierowcy, ilości dostępnych miejsc na dany kurs oraz innych czynników kształtujących popyt na daną usługę przewozową.
-
- Znawca
Jestem ciekaw jak długo będzie spokój. Czy odważy się jeszcze jakiś przewoźnik na konkurencję na tej trasie?
Zostaje korzystanie z polskiego busa
Gorzej że bilety trzeba kupować przez internet, bo na MDA niby w kasach są, ale (chyba?) po 18 pln(!) kiedy przez internet można kupić za 8-9-11 (a czasem nawet po 6) łącznie z prowizją praktycznie od ręki.
Czekam na powrót sensownych pociągów do tego pi.... galicyjskiego...

Czekam na powrót sensownych pociągów do tego pi.... galicyjskiego...

-
- Inspektor
Polskibus do Katowic? Oni ceny mają zabójcze, na taką krótką odległość musiałbyś chyba miesiąc przed podróżą kupić bilet, żeby było taniej niż 15zł.wincent pisze:Zostaje korzystanie z polskiego busa![]()
Kupując bilet na Polski Bus ok. godz. 11.00 cena na kurs z Krakowa do Katowic (na dzisiaj) wynosiła:Maciek2207 pisze:Polskibus do Katowic? Oni ceny mają zabójcze, na taką krótką odległość musiałbyś chyba miesiąc przed podróżą kupić bilet, żeby było taniej niż 15zł.wincent pisze:Zostaje korzystanie z polskiego busa![]()
Odjazd 13.00 -> 8zł (razem z rezerwacją)
14.55 -> 9zł
17.40 i 22.15 po 11zł.
W drugą stronę podobnie. Wiec nie jest tak drogo. A kupując dzień wcześniej można jeszcze taniej kupić.