Niedługo wejdzie Leo Express, więc idzie w dobrym kierunkupetr pisze:Przydałoby się jeszcze wpuścić więcej prywatnych przewoźników (osobowych i towarowych) na tory...

PS. Dyskusja wydzielona z tematu Modernizacje Linii Kolejowych.
Moderator: Moderatorzy
Niedługo wejdzie Leo Express, więc idzie w dobrym kierunkupetr pisze:Przydałoby się jeszcze wpuścić więcej prywatnych przewoźników (osobowych i towarowych) na tory...
W pełni się zgadzam i sam mam podobne zdanie o większości państwowych firm, przedsiębiorstw itp. I też czekam na prawdziwy wolny rynek kolejowy w Polsce, może wtedy pociągi wrócą do łask. Jestem zwolennikiem pojazdów szynowych i lubię podróżować koleją, lecz obecnie ciężko z niej korzystać. Ile trwa podróż pociągiem do Zakopanego? A ile autokarem?petr pisze:Jedna jaskółka wiosny nie czyni, poza tym ten Leo Express to jakaś mała czeska firemka. Może źle się wyraziłem - gdy kilka lat temu jak przebąkiwano o uwolnieniu rynku kolejowego marzyło mi się wejście na rynek dużych przewoźników (niekoniecznie prywatnych - mogą być zagraniczne państwowe), takich jak DB - mają już interesy w Polsce - czy innych. PKP dostałoby mocno po d...e ale to wyszłoby im wyłącznie na dobre, odchudzono by firmę w końcu itd. Mając nóż na gardle każdy moloch albo się zmienia, albo tonie raz a porządnieA tak minęło te kilka lat, PKP Intercity z obiecującej firmy planującej debiut giełdowy jest firemką które ledwo co zipie, Przewozy Regionalne w stanie rozkładu. Przerzuca się długi tworząc nowe spółki w województwach co też do niczego nie prowadzi bo już za kilka lat te firemki będą tak samo zadłużone jak dzisiejsze PR, z tą różnicą że z nowszym taborem. Ech. Z Pocztą Polską jest zresztą to samo - zamiast podzielić kolosa na sklepiki ("urzędy") odbiorczo-nadawcze i firmę kurierską to nie, bronią się rękami i nogami przed InPostem. No to zobaczymy jak długo będą jeszcze tak dryfować milimetry ponad kreską.
Nie ma takiej opcji, przebudowa potrwa jeszcze góra 30 miesięcy, bo inaczej do piachu pójdzie ponad MILIARD złotych z UE. Za coś takiego poleciałoby za dużo głów - zarówno po stronie polityków jak i PKP PLKpetr pisze:W takim miejscu kolej nie ma szans, nie przy takim stanie torowiska - przynajmniej jeszcze przez jakieś 15 lat, zanim skończą ten remont.
Ale mimo długiego czasu przejazdu pociągi puste na tej trasie nie jeżdżą. PR zagospodarowuje pewną niszę i jakoś się to uzupełnia. Gdyby tak jeździł mniejszy tabor ale za to częściej to byłoby ok.Kaszmir pisze:Jestem zwolennikiem pojazdów szynowych i lubię podróżować koleją, lecz obecnie ciężko z niej korzystać. Ile trwa podróż pociągiem do Zakopanego? A ile autokarem?
Chciałbym to zobaczyćwincent pisze: Nie ma takiej opcji, przebudowa potrwa jeszcze góra 30 miesięcy, bo inaczej do piachu pójdzie ponad MILIARD złotych z UE. Za coś takiego poleciałoby za dużo głów - zarówno po stronie polityków jak i PKP PLK