Stare pętle

Moderator: Moderatorzy

SuperMarioB
Specjalista

Stare pętle

#16 Post autor: SuperMarioB » 23 cze 2016, o 02:38

Na Stojałowskiego przy pętli autobusowej widać ślady dawnych przystanków przy ulicy. Pamiętam że w latach 2007-2009 od strony osiedla stała tam jeszcze wiata, ale żadna linia się nie zatrzymywała. Pamiętam to dobrze, bo nieraz gdy wychodziłem z osiedla akurat autobus uciekał mi z pętli i żałowałem, że nie ma tam dodatkowego przystanku dla tych linii chociażby na żądanie, na którym zdążyłbym jeszcze wsiąść. Kojarzy ktoś czy zatrzymywały się tam kiedyś jakieś linie?

http://www.zumi.pl/satelita,namapie.htm ... /satellite

Ciekawi mnie też kiedy powstała tam pętla i gdzie wcześniej kończyły trasę dzisiejsze linie 174, 179 i 184.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Kontakt:

Stare pętle

#17 Post autor: Kaszmir » 23 cze 2016, o 02:45

SuperMarioB pisze:Kojarzy ktoś czy zatrzymywały się tam kiedyś jakieś linie?
Tak, "133" które kiedyś jeździło przez Stojałowskiego zamiast Wysłouchów :-)
http://web.archive.org/web/200802201508 ... 33rw01.htm

Linia ta została skierowana na Wysłouchów w lutym 2010
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/2 ... ,id,t.html

Afterbirds
Dyrektor

Stare pętle

#18 Post autor: Afterbirds » 20 lip 2016, o 14:38

SuperMarioB pisze:Ciekawi mnie też kiedy powstała tam pętla i gdzie wcześniej kończyły trasę dzisiejsze linie 174, 179 i 184.
Pętla była otwarta OIDP w 1990. Wcześniej linie "kurdwanowskie" kończyły na teraźniejszym placu handlowym Beskidy na przeciwko pętli tramwajowej (a jeszcze wcześniej zawracały na końcu Witosa). Tylko 179 jeszcze wtedy nie było... Końcówka nazywała się "Wola Duchacka Zachód".
Kupcy z Północy już wszystko widzieli i nie mieli wątpliwości, że jeszcze nieraz wszystko zobaczą
("Zakazana magia")

Awatar użytkownika
tomek_m
Dyrektor

Stare pętle

#19 Post autor: tomek_m » 21 lip 2016, o 10:40

Afterbirds pisze: Wcześniej linie "kurdwanowskie" kończyły na teraźniejszym placu handlowym Beskidy.
Tutaj gdzie stoją te baraki za przystankiem?
https://www.google.pl/maps/@50.0140613, ... 312!8i6656

Awatar użytkownika
Boss
Znawca

Stare pętle

#20 Post autor: Boss » 22 lip 2016, o 10:25

Kaszmir pisze:
Swego czasu był tam jeszcze:
- przystanek dla wsiadających dla pasażerów linii 174
- przystanek dla wysiadających dla pasażerów linii 144
- przystanek dla wsiadających dla pasażerów linii Z (ale to był jakiś busiarz).

Afterbirds
Dyrektor

Stare pętle

#21 Post autor: Afterbirds » 3 wrz 2016, o 08:06

tomek_m pisze:Tutaj gdzie stoją te baraki za przystankiem?
Dokładnie.
Kupcy z Północy już wszystko widzieli i nie mieli wątpliwości, że jeszcze nieraz wszystko zobaczą
("Zakazana magia")

Poirot
Znawca

Stare pętle

#22 Post autor: Poirot » 16 lis 2016, o 23:45

Boss pisze:
Kaszmir pisze:
Swego czasu był tam jeszcze:
- przystanek dla wsiadających dla pasażerów linii 174
- przystanek dla wysiadających dla pasażerów linii 144
- przystanek dla wsiadających dla pasażerów linii Z (ale to był jakiś busiarz).
Z tego co pamiętam z dzieciństwa to ta ostatnia linia nazywała się M, wydaje mi się że jeździła gdzieś do centrum, i, co dla busiarza w tamtych latach dziwne miała normalny rozkład wiszący na przystanku ;) A co do starych pętli mam jedno pytanie - wydaje mi się że zadawałem je już kiedyś na którymś z krakowskich forów o komunikacji miejskiej, ale nie doczekałem się odpowiedzi. Na Planie Krakowa z 1975 linia 161 ma pętlę na końcu ulicy Łagiewnickiej, przy stacji Kraków - Bonarka. Nie znajduję żadnego innego potwierdzenia istnienia takiej pętli (no dobra, jeszcze na kmk.krakow.pl jest pętla Bonarka od 1975-76). Czy ktoś coś o tym wie?

Impuls
Dyrektor

Stare pętle

#23 Post autor: Impuls » 17 lis 2016, o 00:27

Poirot pisze:Na Planie Krakowa z 1975 linia 161 ma pętlę na końcu ulicy Łagiewnickiej, przy stacji Kraków - Bonarka. Nie znajduję żadnego innego potwierdzenia istnienia takiej pętli (no dobra, jeszcze na kmk.krakow.pl jest pętla Bonarka od 1975-76). Czy ktoś coś o tym wie?
Mieszkałem na ul. Bonarka czyli prostopadłej do Łagiewnickiej. Już od dzieciństwa interesowałem się komunikacją. Musiałem mieć wtedy ok 11 lat. Nie przypominam sobie tam takiej linii. Były takie przykłady w okresie PRL, że planowano coś umieszczano na mapach z wyprzedzeniem. A później realia weryfikowały plany. Natomiast mapy wydrukowano z błędami i sprzedawano z górnolotnymi zamierzeniami.

Impuls
Dyrektor

Stare pętle

#24 Post autor: Impuls » 17 lis 2016, o 00:50

W 1975 stara ul. Bonarka już była ślepa od strony Matecznego. Wjazd na ul. Łagiewnicką i Bonarkę oraz Bonarkę stację przeładunkową odbywał się wówczas wyłącznie nową drogą czyli obecnie tym odcinkiem pomiędzy Mc a myjnią zwaną nową Bonarką. Trwała wówczas przebudowa Zakopiańskiej i Wadowickiej podłączenie Brożka. Być może na krótki okres czasu skierowano w rejon Bonarki 161 z Łagiewnik. Pętla autobusowa Łagiewniki mogła być w przebudowie.

Kojak
Znawca

Stare pętle

#25 Post autor: Kojak » 6 kwie 2026, o 18:38

SuperMarioB pisze:
23 cze 2016, o 02:38
Na Stojałowskiego przy pętli autobusowej widać ślady dawnych przystanków przy ulicy. Pamiętam że w latach 2007-2009 od strony osiedla stała tam jeszcze wiata, ale żadna linia się nie zatrzymywała. Pamiętam to dobrze, bo nieraz gdy wychodziłem z osiedla akurat autobus uciekał mi z pętli i żałowałem, że nie ma tam dodatkowego przystanku dla tych linii chociażby na żądanie, na którym zdążyłbym jeszcze wsiąść. Kojarzy ktoś czy zatrzymywały się tam kiedyś jakieś linie?

http://www.zumi.pl/satelita,namapie.htm ... /satellite

Ciekawi mnie też kiedy powstała tam pętla i gdzie wcześniej kończyły trasę dzisiejsze linie 174, 179 i 184.
Na Stojałowskiego w stronę Borku Fałęckiego przy pętli os. Kurdwanów przystanek miało 133 i 174.
Pierwotnie 174 miał przystane na samej pętli, jako pierwszy, ale został przeniesiony poza pętle, na ulicę, gdyż autobusy na tej pętli przestały się tam mieścić. 133 jadący w kierunku (Piasków Wielkich gdy jeździł przez Halszki i Witosa miał przystanek na tym samym co 174, zaś w kierunku Borku Fałęckiego miał przystanek po drugiej stronie ulicy. Od 1997 roku jak zmieniono trase 133 i jeździł do Piasków z pominięciem Woli duchackiej, bezpośrednio przez Cechową, zawijał jedynie na pętlę i wówczas zmieniono mu przystanki, w kierunku Borku miał razem ze 174, a w kierunku piasków razem ze 144 na pętli.

Pętla os. Kurdwanów powstawała na przełomie 1989 i 1990 roku, a zaczęła funkcjonować jakoś od września 1990 roku.
Linia 179 od zawsze kończyła na tej pętli, podobnie jak jej protoplasta linia 424.
natomiast linie 174 i 184 (a także 194, będące niejako protoplastą 124 w tym rejonie) kończyło bieg na Woli duchackiej, przy skrzyzowaniu Witosa, Halszki (wówczas Niećki) i Beskidzkiej. Petla zlokalizowana była dokładnia w miejscu obecnego placu targowego, wówczas był tam mało używany parking dla osobowek. Przystanek dla wysiadających znajdował się na ul. Witosa (dzisiaj ten przystanek nazywa się kurdwanów pętla) i był to przystanek dla wysiadających dla linii 184, później linii D zamienionej na 174 i pozniej linii 194. Do 1990 roku dla linii 133 był to przystanek przelotowy, wówczas ta linia jechała aż do myślenickiej, potem w lewo w Stojałowskiego, pod klasztor Nazaretanek przy Cechowej, tam na skrzyżowaniu z Bojki się nawracała (w drugą stronę nawracała się blize kościoła, na tektonicznej drodze roboczej) i dalej jechała Cechową aż do Podmokłej.

Natomiast jeszcze wcześniej, zaraz po uruchomnieniu pierwszej linii na os. Wola duchacka zachód, linia 184 miała pętle na ul. Przykopy. Poniższe zdjęcie to pokazuje.
https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/6f/ ... xlarge.jpg
można zobaczyć, że ul Witosa przy samym końcu dochodząc do Myślenickiej miała równoległą ulice przykopy. Tam skręcało 184 (jest taki przesmyk) w Przykopy, potem w Myślenicką potem w Witosa.
Who loves you Baby?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Historia i hobby KMK”