STADLER Tango Lajkonik
Moderator: Moderatorzy
STADLER Tango Lajkonik
Administracyjny podział to swoją drogą ale dla większości mieszkańców(nawet tych młodych) to dalej szeroko pojęta "Nowa Huta" 

- tiross
- Dyrektor
- Kontakt:
STADLER Tango Lajkonik
Dla mnie ciekawostkę stanowi fakt, że Zalew Nowohucki nie jest w dzielnicy Nowa Huta, więc w ogóle mnie nie dziwi, że ktoś Mistrzejowice próbuje zaliczyć do Huty
Mam alergie na linie typu 4X i 4XX
-
- Specjalista
- Kontakt:
STADLER Tango Lajkonik
Jako, że lecimy offtopikiem to ja polecę zupełnie bezsensownym warszawocentryzmem 
Wiecie, że gdy rozbudowujące się osiedle Jelonki połączyli z osiedlami na dawnym lotnisku i w ten sposób utworzyli nową dzielnicę "Bemowo" to na Jelonkach dalej były:
- Ciepłownia Wola (jedyna w Warszawie elektrociepłownia opalana mazutem, której komin jest w osi pasa Okęcia więc musiałbyć niski i tym samym przy przewadze wiatrów zachodnich dawała spory wkład w zasiarczenie powietrza w centrum miasta)
- Hala Wola - najnowocześniejsza hala targowa za czasów PRL
- Urząd Skarbowy "Warszawa-Wola"
I to w połączeniu z wojskowym pochodzeniu populacji bemowa spowodowało, że przez bardzo długi czas żaden szanujący się mieszkaniec Jelonek nigdy nie powiedział, że jest z Bemowa mimo, że administracyjnie jest to forma poprawna... Ba, duma z Jelonek kiedyś uratowała mnie w Toruniu, gdy grupka lokalnych "ziomali" słysząc moją odpowiedź, że jestem z Jelonek odpowiedzieli, że mam szczęście, że nie z Warszawy, bo by mi wklepali

Wiecie, że gdy rozbudowujące się osiedle Jelonki połączyli z osiedlami na dawnym lotnisku i w ten sposób utworzyli nową dzielnicę "Bemowo" to na Jelonkach dalej były:
- Ciepłownia Wola (jedyna w Warszawie elektrociepłownia opalana mazutem, której komin jest w osi pasa Okęcia więc musiałbyć niski i tym samym przy przewadze wiatrów zachodnich dawała spory wkład w zasiarczenie powietrza w centrum miasta)
- Hala Wola - najnowocześniejsza hala targowa za czasów PRL
- Urząd Skarbowy "Warszawa-Wola"
I to w połączeniu z wojskowym pochodzeniu populacji bemowa spowodowało, że przez bardzo długi czas żaden szanujący się mieszkaniec Jelonek nigdy nie powiedział, że jest z Bemowa mimo, że administracyjnie jest to forma poprawna... Ba, duma z Jelonek kiedyś uratowała mnie w Toruniu, gdy grupka lokalnych "ziomali" słysząc moją odpowiedź, że jestem z Jelonek odpowiedzieli, że mam szczęście, że nie z Warszawy, bo by mi wklepali

STADLER Tango Lajkonik
Ktoś wie co się stało, że mamy wstrzymane dostawy i odbiory nowych Lajkoników?
Od dwóch tygodni ogromna cisza w tym temacie.

Od dwóch tygodni ogromna cisza w tym temacie.

STADLER Tango Lajkonik
Trudno w to uwierzyć, ale pierwszy Lajkonik dotarł do Krakowa równo rok temu. Jak ten czas leci...
STADLER Tango Lajkonik
Również trudno w to uwierzyć że już równo rok trwa dostawa kolejnych i końca nie widać.
STADLER Tango Lajkonik
Ja pierniczę. Ogarnijcie się!
W tak dużym zamówieniu tramwaje są cały czas w trakcie budowy podczas dostaw. Dlatego tempo nie będzie tak duże jak podczas gównozamówień na 10, 20, 30 sztuk, kiedy wszystko jest gotowe, bo powstały w ciągu roku po podpisaniu zamówienia i podczas dostaw tylko testy.
Warszawa 186 Swingów dostawała przez 3 lata i 5 miesięcy. Licząc od przyjścia pierwszego w maju 2010.
W tak dużym zamówieniu tramwaje są cały czas w trakcie budowy podczas dostaw. Dlatego tempo nie będzie tak duże jak podczas gównozamówień na 10, 20, 30 sztuk, kiedy wszystko jest gotowe, bo powstały w ciągu roku po podpisaniu zamówienia i podczas dostaw tylko testy.
Warszawa 186 Swingów dostawała przez 3 lata i 5 miesięcy. Licząc od przyjścia pierwszego w maju 2010.
MKM-owie to jednak wielkie: 

- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
STADLER Tango Lajkonik
Nikt nie oczekuje cudów. Ale stałego, równego tempa dostaw już tak. A tu od jakiegoś czasu naprawdę mamy przestój. Czyżby zlokalizowano jakiś problem i wdrażano procedury naprawcze?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.
STADLER Tango Lajkonik
A w jakim przypadku tak dużych zamówień tempo dostaw jest równe? Przecież to jest częściowo manufaktura. Do tego choćby problem z koronawirusem. Nie wiadomo, czy zamawiający (publiczni i nie, wszyscy łącznie) nie zaczęli choćby stanowić zagrożeń z terminową płatnością.
Ale nawet pomijając to - jakieś problemy też się zdarzają, po to są testy. Coś z chorób wieku dziecięcego czy cokolwiek, co początkowo do takiej klasyfikacji "kandyduje", ale ostatecznie okazuje się, że wszystko jest w porządku.
Ale nawet pomijając to - jakieś problemy też się zdarzają, po to są testy. Coś z chorób wieku dziecięcego czy cokolwiek, co początkowo do takiej klasyfikacji "kandyduje", ale ostatecznie okazuje się, że wszystko jest w porządku.
MKM-owie to jednak wielkie: 

STADLER Tango Lajkonik
Lajkonik #HY851 stoi dzisiaj na terenie zajezdni jako "9".
Szkoda, że tylko podczas przeglądów. 
![:]](./images/smilies/fake-smile.gif)

STADLER Tango Lajkonik
W Siedlcach objawił się nam kolejny Lajkonik #HY 860 jako "50". ![:]](./images/smilies/fake-smile.gif)
![:]](./images/smilies/fake-smile.gif)
STADLER Tango Lajkonik
Obawiam się jakości wykonania najnowszych nabytków krakowskiego MPK. Dzisiaj na "3" kursuje #RY 826 (bodajże 3-02) i słychać bardzo duże dźwięki wydawane z ostatniego wózka - takie mocne stukanie jakieś blachy czy coś podobnego. Te dźwięki słyszane są nawet z dużej odległości ok. 100 metrów. Oby nie okazało się, że wykonanie będzie gorsze od Krakowiaków z bydgoskiej Pesy? 

- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
STADLER Tango Lajkonik
@ Kucyk – wykonanie na pewno nie będzie gorsze, bo przypominam, że Pesy, przy ilości dwudziestu wagonów w ruchu, były już sprawcami minimum jednego większego zatrzymania tygodniowo na mieście z powodu awarii… Ze Stadlerami nic takiego na razie się nie dzieje… Aczkolwiek pewnie jakości znanej z Bombardierów nie osiągną…
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- Specjalista
- Kontakt:
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
STADLER Tango Lajkonik
A tymczasem Michał Wojtaszek na swojej stronie pisze tak:
LOKI
Pozdrawiam!PSMKMS pisze:Niestety, niedługo później wstrzymano dostawy kolejnych pojazdów z Siedlec, jak i odbiory trzech wagonów znajdujących się już w Krakowie. Proces wprowadzania do ruchu według niedawnych zapowiedzi ma ponownie ruszyć w styczniu przyszłego roku.
LOKI