Wyświetlacze / informacja głosowa

Parametry techniczne, rozdysponowanie, przetargi i informacje dotyczące taboru

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
maria
Dyrektor
Posty: 1014
Rejestracja: 22 wrz 2009, o 08:45
Lokalizacja: Kraków NH

#16 Post autor: maria » 17 gru 2009, o 09:40

Ja niedawno widziałam "425" jadące na "BISKUPIŃSK". Może to miał być Biskupin? :)

bielanek
Dyrektor
Posty: 1760
Rejestracja: 29 wrz 2009, o 15:57
Lokalizacja: Mistrzejowice
Kontakt:

Wyświetlacze

#17 Post autor: bielanek » 17 gru 2009, o 16:56

Kaszmir pisze:
Najnowsze osiągnięcia w tej dyscyplinie:
SU z najnowszej dostawy (nie licząc Solarisów, które przybyły w ostatnich dniach), linia "182", na wyświetlaczu wewnętrznym kierunek:
Dworzec Główny Wsc (ostatnie "c" ucięte w połowie na krawędzi wyświetlacza).
Rzeczywiście tak jest i to beznadziejnie wygląda, ale co ciekawe gdy na wyświetlaczu czołowym pojawi się kierunek "Dworzec Główny Wschód" i obok piktogram z pociągiem to ten problem na wyświetlaczu wewnętrznym znika i jest informacja "Kierunek: Dworzec Główny Wschód(przewijane)". Po za tym jaki jest sens pokazywanie komunikatu wewnątrz "Dworzec Główny Wsc", a poniżej "Trasa: Dworzec Główny Wschód(przewijane)", jeżeli informacja o trasie nie jest pełna to nie ma to najmniejszego sensu. Ale cóż. Jest przyszłościowe.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2009, o 16:57 przez bielanek, łącznie zmieniany 1 raz.

Mseifer
Administrator Techniczny
Posty: 9959
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 20:01
Lokalizacja: Kraków->Bieńczyce
Kontakt:

#18 Post autor: Mseifer » 17 gru 2009, o 17:03

W "152" dolny pasek we wnętrzu przewija się z całą trasą. MPK widocznie nie potrafi czegoś takiego zrobić.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2009, o 17:08 przez Mseifer, łącznie zmieniany 1 raz.

bielanek
Dyrektor
Posty: 1760
Rejestracja: 29 wrz 2009, o 15:57
Lokalizacja: Mistrzejowice
Kontakt:

#19 Post autor: bielanek » 17 gru 2009, o 17:08

Mseifer pisze:W "152" dolny pasek we wnętrzu przewija się z całą trasą. MPK widocznie nie potrafi czegoś takiego zrobić.
Dokładnie tak samo jest w pozostałych liniach Mobilisu. Trzeba mieć tylko nadzieję, że jeszcze za naszego życia, jeśli MPK będzie istniało taka informacja się pojawi. :devilred: .
Ostatnio zmieniony 17 gru 2009, o 17:09 przez bielanek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Posty: 22832
Rejestracja: 18 wrz 2009, o 21:25
Kontakt:

#20 Post autor: Kaszmir » 17 gru 2009, o 17:10

Mseifer pisze:MPK widocznie nie potrafi czegoś takiego zrobić.
Potrafi, potrafi. Jak zwykle chodzi o koszty.
bielanek pisze:Trzeba mieć tylko nadzieję, że jeszcze za naszego życia, jeśli MPK będzie istniało taka informacja się pojawi. :devilred: .
Nieprędko. W ostatnich przetargach była wzmianka o zapowiadaniu przystanków, niestety znikła, gdy tylko MPK przegrało II przetarg na linie autobusowe.

A Mobilis ma, bo takie były wymagania przetargu.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2009, o 17:11 przez Kaszmir, łącznie zmieniany 1 raz.

Mseifer
Administrator Techniczny
Posty: 9959
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 20:01
Lokalizacja: Kraków->Bieńczyce
Kontakt:

#21 Post autor: Mseifer » 17 gru 2009, o 17:14

Kaszmir pisze:
Mseifer pisze:MPK widocznie nie potrafi czegoś takiego zrobić.
Potrafi, potrafi. Jak zwykle chodzi o koszty.
Koszty wgrania nowego oprogramowania sterownika?

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Posty: 22832
Rejestracja: 18 wrz 2009, o 21:25
Kontakt:

#22 Post autor: Kaszmir » 17 gru 2009, o 17:50

Mseifer pisze:Koszty wgrania nowego oprogramowania sterownika?
Tak i nie ;P

Tzn. żeby przewijała się cała trasa, rzeczywiście jest to kwestia sterownika.

Natomiast w autobusach Mobilisu wyświetla się tylko ta część trasy, która jeszcze jest do pokonania. A do tego trzeba zakupić odpowiednie urządzenia mierzące pokonaną trasę.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2009, o 17:50 przez Kaszmir, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
I.G.I
Moderator fb pkk
Posty: 1167
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 22:03
Lokalizacja: Krowodrza
Kontakt:

#23 Post autor: I.G.I » 17 gru 2009, o 19:23

Kaszmir pisze:
Mseifer pisze:Koszty wgrania nowego oprogramowania sterownika?
Tak i nie ;P

Tzn. żeby przewijała się cała trasa, rzeczywiście jest to kwestia sterownika.

Natomiast w autobusach Mobilisu wyświetla się tylko ta część trasy, która jeszcze jest do pokonania. A do tego trzeba zakupić odpowiednie urządzenia mierzące pokonaną trasę.
Ale kombinujecie. :P Żeby działało zapowiadanie głosowe przystanków potrzeba:

- moduł drogi
- zaprogramowanie trasy dla danej linii
- zapowiedź głosowa dla danej linii
- scalenie wszystkiego

Koszty są głównie z zaprogramowaniem i scaleniem tego wszystkiego. Pomijam już całkowity brak unifikacji sterowników...
Wiślacka {5} Krowodrza

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Posty: 22832
Rejestracja: 18 wrz 2009, o 21:25
Kontakt:

#24 Post autor: Kaszmir » 20 gru 2009, o 23:39

Dziś nie działała poprawnie tablica boczna #DA101 (linia "235"). Świeciły się wszystkie lampki, jedynie na końcu pojawiły się ostatnie litery nazwy 'Ochodza'.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2009, o 23:40 przez Kaszmir, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Posty: 7494
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 08:40
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Kontakt:

#25 Post autor: Locutus » 21 gru 2009, o 09:51

Czego Ty wymagasz od Rączki i Gąsiora? :P

Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Posty: 22832
Rejestracja: 18 wrz 2009, o 21:25
Kontakt:

#26 Post autor: Kaszmir » 22 gru 2009, o 15:20

Wczoraj #PR739 kursujący na "x24" na przednim wyświetlaczu miał obok pętli "Ugorek" znak... samolotu.

Awatar użytkownika
bombka
Kierownik
Posty: 843
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 22:09
Lokalizacja: Kraków-Czyżyny

#27 Post autor: bombka » 22 gru 2009, o 19:04

A ja gdzieś czytałem że nie wolno używać jak na razie piktogramów... :twisted:

Mseifer
Administrator Techniczny
Posty: 9959
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 20:01
Lokalizacja: Kraków->Bieńczyce
Kontakt:

#28 Post autor: Mseifer » 13 sty 2010, o 13:30

Listy. Imieniny są, nazwy przystanków - nie
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, ... __nie.html

Mseifer
Administrator Techniczny
Posty: 9959
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 20:01
Lokalizacja: Kraków->Bieńczyce
Kontakt:

#29 Post autor: Mseifer » 15 sty 2010, o 09:17

Szkoda że Mobilis czegoś takiego u nas nie wprowadził tak samo jak MPK:
http://www.youtube.com/watch?v=SuE3jtlWKM8

Flover
Inspektor
Posty: 367
Rejestracja: 24 wrz 2009, o 19:52
Lokalizacja: aglo

#30 Post autor: Flover » 15 sty 2010, o 11:41

To na razie dla nas jak star trek :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „III. Pojazdy KMK”