Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 19 sty 2020, o 09:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1550 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 104  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17 gru 2009, o 09:40 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 wrz 2009, o 07:45
Posty: 1012
Lokalizacja: Kraków NH
Ja niedawno widziałam "425" jadące na "BISKUPIŃSK". Może to miał być Biskupin? :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 gru 2009, o 16:56 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 29 wrz 2009, o 14:57
Posty: 1760
Lokalizacja: Mistrzejowice
Kaszmir napisał(a):

Najnowsze osiągnięcia w tej dyscyplinie:
SU z najnowszej dostawy (nie licząc Solarisów, które przybyły w ostatnich dniach), linia "182", na wyświetlaczu wewnętrznym kierunek:
Dworzec Główny Wsc (ostatnie "c" ucięte w połowie na krawędzi wyświetlacza).



Rzeczywiście tak jest i to beznadziejnie wygląda, ale co ciekawe gdy na wyświetlaczu czołowym pojawi się kierunek "Dworzec Główny Wschód" i obok piktogram z pociągiem to ten problem na wyświetlaczu wewnętrznym znika i jest informacja "Kierunek: Dworzec Główny Wschód(przewijane)". Po za tym jaki jest sens pokazywanie komunikatu wewnątrz "Dworzec Główny Wsc", a poniżej "Trasa: Dworzec Główny Wschód(przewijane)", jeżeli informacja o trasie nie jest pełna to nie ma to najmniejszego sensu. Ale cóż. Jest przyszłościowe.


Ostatnio edytowano 17 gru 2009, o 16:57 przez bielanek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 gru 2009, o 17:03 
Offline
Administrator Techniczny

Dołączył(a): 14 wrz 2009, o 19:01
Posty: 9959
Lokalizacja: Kraków->Bieńczyce
W "152" dolny pasek we wnętrzu przewija się z całą trasą. MPK widocznie nie potrafi czegoś takiego zrobić.


Ostatnio edytowano 17 gru 2009, o 17:08 przez Mseifer, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 gru 2009, o 17:08 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 29 wrz 2009, o 14:57
Posty: 1760
Lokalizacja: Mistrzejowice
Mseifer napisał(a):
W "152" dolny pasek we wnętrzu przewija się z całą trasą. MPK widocznie nie potrafi czegoś takiego zrobić.


Dokładnie tak samo jest w pozostałych liniach Mobilisu. Trzeba mieć tylko nadzieję, że jeszcze za naszego życia, jeśli MPK będzie istniało taka informacja się pojawi. :devilred: .


Ostatnio edytowano 17 gru 2009, o 17:09 przez bielanek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 gru 2009, o 17:10 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 20:25
Posty: 22810
Mseifer napisał(a):
MPK widocznie nie potrafi czegoś takiego zrobić.

Potrafi, potrafi. Jak zwykle chodzi o koszty.

bielanek napisał(a):
Trzeba mieć tylko nadzieję, że jeszcze za naszego życia, jeśli MPK będzie istniało taka informacja się pojawi. :devilred: .

Nieprędko. W ostatnich przetargach była wzmianka o zapowiadaniu przystanków, niestety znikła, gdy tylko MPK przegrało II przetarg na linie autobusowe.

A Mobilis ma, bo takie były wymagania przetargu.


Ostatnio edytowano 17 gru 2009, o 17:11 przez Kaszmir, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 gru 2009, o 17:14 
Offline
Administrator Techniczny

Dołączył(a): 14 wrz 2009, o 19:01
Posty: 9959
Lokalizacja: Kraków->Bieńczyce
Kaszmir napisał(a):
Mseifer napisał(a):
MPK widocznie nie potrafi czegoś takiego zrobić.

Potrafi, potrafi. Jak zwykle chodzi o koszty.


Koszty wgrania nowego oprogramowania sterownika?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 gru 2009, o 17:50 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 20:25
Posty: 22810
Mseifer napisał(a):
Koszty wgrania nowego oprogramowania sterownika?

Tak i nie ;P

Tzn. żeby przewijała się cała trasa, rzeczywiście jest to kwestia sterownika.

Natomiast w autobusach Mobilisu wyświetla się tylko ta część trasy, która jeszcze jest do pokonania. A do tego trzeba zakupić odpowiednie urządzenia mierzące pokonaną trasę.


Ostatnio edytowano 17 gru 2009, o 17:50 przez Kaszmir, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 gru 2009, o 19:23 
Offline
Moderator fb pkk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 wrz 2009, o 21:03
Posty: 1167
Lokalizacja: Krowodrza
Kaszmir napisał(a):
Mseifer napisał(a):
Koszty wgrania nowego oprogramowania sterownika?

Tak i nie ;P

Tzn. żeby przewijała się cała trasa, rzeczywiście jest to kwestia sterownika.

Natomiast w autobusach Mobilisu wyświetla się tylko ta część trasy, która jeszcze jest do pokonania. A do tego trzeba zakupić odpowiednie urządzenia mierzące pokonaną trasę.


Ale kombinujecie. :P Żeby działało zapowiadanie głosowe przystanków potrzeba:

- moduł drogi
- zaprogramowanie trasy dla danej linii
- zapowiedź głosowa dla danej linii
- scalenie wszystkiego

Koszty są głównie z zaprogramowaniem i scaleniem tego wszystkiego. Pomijam już całkowity brak unifikacji sterowników...

_________________
Wiślacka {5} Krowodrza


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2009, o 23:39 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 20:25
Posty: 22810
Dziś nie działała poprawnie tablica boczna #DA101 (linia "235"). Świeciły się wszystkie lampki, jedynie na końcu pojawiły się ostatnie litery nazwy 'Ochodza'.


Ostatnio edytowano 20 gru 2009, o 23:40 przez Kaszmir, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2009, o 09:51 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 07:40
Posty: 7285
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Czego Ty wymagasz od Rączki i Gąsiora? :P

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2009, o 15:20 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 20:25
Posty: 22810
Wczoraj #PR739 kursujący na "x24" na przednim wyświetlaczu miał obok pętli "Ugorek" znak... samolotu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2009, o 19:04 
Offline
Kierownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 wrz 2009, o 21:09
Posty: 843
Lokalizacja: Kraków-Czyżyny
A ja gdzieś czytałem że nie wolno używać jak na razie piktogramów... :twisted:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 sty 2010, o 13:30 
Offline
Administrator Techniczny

Dołączył(a): 14 wrz 2009, o 19:01
Posty: 9959
Lokalizacja: Kraków->Bieńczyce
Listy. Imieniny są, nazwy przystanków - nie
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, ... __nie.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2010, o 09:17 
Offline
Administrator Techniczny

Dołączył(a): 14 wrz 2009, o 19:01
Posty: 9959
Lokalizacja: Kraków->Bieńczyce
Szkoda że Mobilis czegoś takiego u nas nie wprowadził tak samo jak MPK:
http://www.youtube.com/watch?v=SuE3jtlWKM8


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2010, o 11:41 
Offline
Inspektor

Dołączył(a): 24 wrz 2009, o 18:52
Posty: 367
Lokalizacja: aglo
To na razie dla nas jak star trek :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1550 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 104  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL