Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 27 cze 2019, o 05:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1435 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lis 2018, o 09:30 
Offline
Kierownik

Dołączył(a): 2 lis 2009, o 16:24
Posty: 899
Lokalizacja: Krowodrza Górka
PanA napisał(a):

Natomiast e-papier byłby fajny do zastąpienia papierowych rozkładów jazdy na przystankach - ogromna oszczędność papieru i możliwość wyświetlania dynamicznej treści. Co więcej, mógłby był gotowy do zastosowania już teraz, rozkłady i komunikaty i tak są czarno-białe. I nie byłoby takich cyrków, jakie były pod Teatrem Bagatela.

W Kauflandzie widziałem takie wywieszki cenowe. Fajnie to wyglądało.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lis 2018, o 22:41 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 17 gru 2011, o 10:03
Posty: 1443
Lokalizacja: WDZ
Fajnie, ale ile by to kosztowało? Z wyświetlaczami, zasilaniem, łącznością, "centralą" która je obsłuży i serwisem?

_________________
Kupcy z Północy już wszystko widzieli i nie mieli wątpliwości, że jeszcze nieraz wszystko zobaczą
("Zakazana magia")


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lis 2018, o 00:02 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 18:08
Posty: 10746
Lokalizacja: Tereny Zapleszowskie
Sporo przystanków i tak ma zasilanie na potrzeby oświetlenia. Teoretycznie można dorzucić sterowanie bezprzewodowe i może się okazać że zyski z braku konieczności ścigania pogotowia przystankowego celem zmiany rozkładów pokryją koszty po jakimś czasie.

IMO największy problem z jakimkolwiek cennym wyposażeniem przystanków to wandalizm. Można wszystko dopiąć na ostatni guzik a i tak się znajdzie idiota który to zniszczy. Tężni do dziś nie zaczęto odbudowywać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lis 2018, o 07:46 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 17 gru 2011, o 10:03
Posty: 1443
Lokalizacja: WDZ
Problem bardziej w tym, że żeby rzeczywiście zaoszczędzić na papierowych rozkładach i ich wymianie trzeba by zainstalować wyświetlacze na zdecydowanej większości (tak powiedzmy 3/4) przystanków. A to oznacza, że nawet przy stosunkowo skromnym koszcie jednostkowym rzędu 1000-1500 zło na gablotę to będą ciężkie miliony. A "tradycyjna " obsługa przystanków i papierowych rozkładów i tak będzie musiała zostać - na potrzeby pozostałej 1/4 i obsługi sytuacji nadzwyczajnych (objazdy, remonty).

_________________
Kupcy z Północy już wszystko widzieli i nie mieli wątpliwości, że jeszcze nieraz wszystko zobaczą
("Zakazana magia")


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lis 2018, o 12:00 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 8 lip 2015, o 10:07
Posty: 691
Afterbirds napisał(a):
Problem bardziej w tym, że żeby rzeczywiście zaoszczędzić na papierowych rozkładach i ich wymianie trzeba by zainstalować wyświetlacze na zdecydowanej większości (tak powiedzmy 3/4) przystanków. A to oznacza, że nawet przy stosunkowo skromnym koszcie jednostkowym rzędu 1000-1500 zło na gablotę to będą ciężkie miliony. A "tradycyjna " obsługa przystanków i papierowych rozkładów i tak będzie musiała zostać - na potrzeby pozostałej 1/4 i obsługi sytuacji nadzwyczajnych (objazdy, remonty).

Wyświetlacze w hucie na pewno byłyby dużo tańsze.
A e-papier na sytuacje nadzwyczajne byłby właśnie idealny i największą oszczędnością :rotfl:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lis 2018, o 13:58 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 17 gru 2011, o 10:03
Posty: 1443
Lokalizacja: WDZ
Ale to nie tylko koszt wyświetlacza ale też wszystkiego co się wiąże z jego instalacją i obsługą. Poza tym cena wyświetlacza zależy z grubsza od powierzchni, a chyba nie dasz takich samych wyświetlaczy pod Jubilatem i na Bałuckiego czy Beskidzkiej... Sytuacje nadzwyczajne... naprawdę wyobrażasz sobie, że prostszym i tańszym rozwiązaniem będzie dociąganie do słupka na feldze zasilania i wpinanie tablicy w system oraz postawienie na noc ochroniarza coby nikt tego ogromu dobra nie ukradł? Inna sytuacja: remont np. Kościuszki - autobusy salwatorskie lądują pod MN/Cracovią. Taniej będzie doinstalować dodatkowy wyświetlacz czy jednak powiesić tablicę z papierowymi rozkładami (albo po prostu przykleić je do szyby wiaty)?

_________________
Kupcy z Północy już wszystko widzieli i nie mieli wątpliwości, że jeszcze nieraz wszystko zobaczą
("Zakazana magia")


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lis 2018, o 14:11 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 8 lip 2015, o 10:07
Posty: 691
Afterbirds napisał(a):
Ale to nie tylko koszt wyświetlacza ale też wszystkiego co się wiąże z jego instalacją i obsługą. Poza tym cena wyświetlacza zależy z grubsza od powierzchni, a chyba nie dasz takich samych wyświetlaczy pod Jubilatem i na Bałuckiego czy Beskidzkiej... Sytuacje nadzwyczajne... naprawdę wyobrażasz sobie, że prostszym i tańszym rozwiązaniem będzie dociąganie do słupka na feldze zasilania i wpinanie tablicy w system oraz postawienie na noc ochroniarza coby nikt tego ogromu dobra nie ukradł? Inna sytuacja: remont np. Kościuszki - autobusy salwatorskie lądują pod MN/Cracovią. Taniej będzie doinstalować dodatkowy wyświetlacz czy jednak powiesić tablicę z papierowymi rozkładami (albo po prostu przykleić je do szyby wiaty)?

Nie do końca koszt jest związany z powierzchnią ekranu.
Oświetlenie samo gabloty z rozkładami jest standardem w bardziej cywilizowanych miastach, a ochroniarzy i większych problemów z zasilaniem oraz łącznością tablic dynamicznej informacji pasażerskiej nie stwierdza się, więc dlaczego miałyby być z e-papierowym rozkładem? W dodatku, naprawdę, dużo większy sens miałyby już kradzieże tablic LED. Wyświetlacza e-papierowego jednak nie potniesz i nie zrobisz z niego drugiego Kindla :rotfl:
A w sytuacji awaryjnej można zrobić z takiego wyświetlacza e-papierowego zwyczajny ekran dynamicznej treści.
Na tych najbardziej obciążonych przystankach można by było "zainwestować" w wyświetlacze dotykowe czy z przyciskami, by te dodatkowe kursy można było przeglądać z samodzielnym przełączaniem, ale to już taki bardziej fancy pomysł. W najgorszym przypadku wyświetlanie naprzemiennie np. po 2 rozkłady na każdy prostokąt byłoby spoko.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lis 2018, o 09:34 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lip 2013, o 18:48
Posty: 3641
Lokalizacja: Kraków
W Mobilisie jest już zapowiedź głosowa „Teatru Słowackiego”.

_________________
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lis 2018, o 21:35 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 25 cze 2017, o 10:17
Posty: 221
W sumie to stara sprawa, ale właściwie dopiero dziś na nią zwróciłem uwagę... W tramwajach przy zapowiedzi ostatniego przystanku trasy, pojawia się dodatkowo "Koniec trasy. Prosimy opuścić pojazd... itd.".
A w autobusach, przy zapowiedzi ostatnich przystanków nie ma tego komunikatu... Ktoś wie dlaczego?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lis 2018, o 23:28 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 9 gru 2016, o 18:59
Posty: 275
Wczoraj w U18 IV w 713 na Bronowicach było 0_0


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 lis 2018, o 19:57 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 10 paź 2013, o 14:15
Posty: 259
Lokalizacja: Kraków
PiVoSH92 napisał(a):
Wczoraj w U18 IV w 713 na Bronowicach było 0_0

W autach z Trapeze można to puścić ręcznie, z automatu nie ma.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2018, o 08:52 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sie 2017, o 11:19
Posty: 519
BU339:
https://www.dropbox.com/s/biyhmlt9hotrf ... 2.jpg?dl=0
Co to za informacja o przesiadkach? Ja przyznam szczerze pierwszy raz to widzę, szkoda że jeszcze nie działa ale chyba krok w dobrą stronę w temacie rozwoju SIP.

@PiVoSH92 Co to jest 0_0?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2018, o 09:09 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 3 paź 2017, o 18:57
Posty: 629
Widziałem już takie coś w zeszłym roku w którymś z płaszowskim SU12IV, bodajże w PU990 albo PU997.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2018, o 09:17 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sie 2017, o 11:19
Posty: 519
Jamnik napisał(a):
Widziałem już takie coś w zeszłym roku w którymś z płaszowskim SU12IV, bodajże w PU990 albo PU997.

A działało?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2018, o 09:41 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 3 paź 2017, o 18:57
Posty: 629
pasazer_mobilisu napisał(a):
Jamnik napisał(a):
Widziałem już takie coś w zeszłym roku w którymś z płaszowskim SU12IV, bodajże w PU990 albo PU997.

A działało?

Nie. Było dokładnie to co teraz w BU339.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1435 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL