Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 26 sty 2020, o 11:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1567 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lis 2019, o 16:30 
Online
Kierownik

Dołączył(a): 3 paź 2017, o 18:57
Posty: 969
tomta1 napisał(a):
Jeden z EU8N na „77” widziany z piktogramem… tramwaju(!) na bocznym wyświetlaczu.

Pewnie informacja, jakby ktoś nie wiedział, że to linia tramwajowa :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lis 2019, o 16:43 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lut 2012, o 12:57
Posty: 1153
Lokalizacja: Kraków|●Dzielnica III
tomta1 napisał(a):
Jeden z EU8N na „77” widziany z piktogramem… tramwaju(!) na bocznym wyświetlaczu.
Może to piktogram pociągu? Informacja, że przejeżdża obok dworca (Teatr Słowackiego).

_________________
Mam alergie na linie typu 4X i 4XX


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lis 2019, o 19:29 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lip 2013, o 18:48
Posty: 3705
Lokalizacja: Kraków
Widziałem tam tramwaj z pantografem, a nie lokomotywę. Swoją drogą, idealny piktogram na zatramwaje – te planowane (np. „714”), jak i te awaryjne.

_________________
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lis 2019, o 20:00 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2014, o 13:54
Posty: 712
Lokalizacja: Kraków-Bronowice
tomta1 napisał(a):
Widziałem tam tramwaj z pantografem, a nie lokomotywę. Swoją drogą, idealny piktogram na zatramwaje – te planowane (np. „714”), jak i te awaryjne.

Szczególnie na te drugie, gdzie zamiast enigmatycznego "Za Tramwaj" mogłaby się w końcu wyświetlać końcówka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lis 2019, o 21:41 
Online
Kierownik

Dołączył(a): 3 paź 2017, o 18:57
Posty: 969
Sorig napisał(a):
tomta1 napisał(a):
Widziałem tam tramwaj z pantografem, a nie lokomotywę. Swoją drogą, idealny piktogram na zatramwaje – te planowane (np. „714”), jak i te awaryjne.

Szczególnie na te drugie, gdzie zamiast enigmatycznego "Za Tramwaj" mogłaby się w końcu wyświetlać końcówka.

Tak było przy planowanej-nieplanowanej naprawie torowiska na jednotorze przy Zakopiance w wakacje. Przez weekend jeździły autobusy z piktogramem tramwaju i nazwą końcówki (Borek Fałęcki <> Łagiewniki).
[W jednym z Citaro C2 wyświetlało się "Łagiweniki" ;)]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 lis 2019, o 03:24 
Offline
Znawca

Dołączył(a): 7 sty 2018, o 14:19
Posty: 22
Wczoraj około 20:40 przy Muzeum Lotnictwa jako zjazd do zajezdni z pasażerami w kierunku NH zjeżdżał Krakowiak (niestety nie dojrzałem numeru) z oznaczeniem na wyświetlaczu "50 Krowodrza Górka"... O ile od Mogilskiego był to mniejszy problem to wcześniej od KG na przystankach musiało być zabawnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 gru 2019, o 16:32 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lip 2013, o 18:48
Posty: 3705
Lokalizacja: Kraków
Od kiedy to przystanek „Dworzec Główny Tunel” zapowiadany jest także jak „Main Train Station Tunnel”?

_________________
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 gru 2019, o 16:48 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 25 cze 2017, o 10:17
Posty: 261
Od blisko roku...

https://www.news.krakow.pl/zapowiedzi-w ... zymy-w-mpk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 gru 2019, o 07:48 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 21 sty 2014, o 15:52
Posty: 3006
Lokalizacja: Krowodrza Górka/日進市
Właśnie zauważyłem i zgłosiłem prowadzacemu, że wyświetlacz diodowy w #BU877 zjadł przystanek AGH/UR. Ile po zmianie nazwy? :clap: :wall:

_________________
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 gru 2019, o 08:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 07:40
Posty: 7303
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Wszyscy pamiętamy w swoim okresie linie super-hiper przyspieszone przez Aleje, co to według wyświetlaczy diodowych zatrzymywały się jedynie na przystankach Rondo Matecznego, Konopnickiej, Jubilat, a dalej dopiero na Czarnowiejskiej lub Placu Inwalidów...

Swoją drogą nie rozumiem czemu MPK woli niepoprawne nazwy przystanków usunąć z listy, zamiast zastąpić poprawnymi...

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 gru 2019, o 23:17 
Online
Kierownik

Dołączył(a): 3 paź 2017, o 18:57
Posty: 969
Jak na Wszystkich Świętych zniknęła zapowiedź "na żądanie" przy przystanku "Cmenatrz Rakowicki Zachód", tak do dziś nie wróciła...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 gru 2019, o 12:43 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 gru 2015, o 21:07
Posty: 538
Lokalizacja: Kraków
Jamnik napisał(a):
Jak na Wszystkich Świętych zniknęła zapowiedź "na żądanie" przy przystanku "Cmenatrz Rakowicki Zachód", tak do dziś nie wróciła...

Jak na Wszystkich Świętych pojawiła się zapowiedź "na żądanie" przy przystanku "Strzelców", tak do dziś została. :) Pewnie jest tego więcej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 sty 2020, o 12:42 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 28 lis 2015, o 14:49
Posty: 228
Po zmianach na terenie GZ prwie wszystkich nowych nazw przystanków nie ma w zapowiedziach.
Jest tylko Rudawa Rynek ale i to nie w każdym pojeździe, mimo że przystanki bez zmian są normalnie zapowiadane.
Według mnie to powinni pierw przygotować do wgrania w 12m i ok. 8m (AUTOSANY) pojazdach a potem zmienić. Natomiast nazwy na wyswietlaczach są poprawne.
Na pewno tyczy się to na pewno lini 238, 278 i 268 kurs do Radwanowic.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 sty 2020, o 12:58 
Online
Kierownik

Dołączył(a): 3 paź 2017, o 18:57
Posty: 969
GoMeZz391 napisał(a):
Po zmianach na terenie GZ prwie wszystkich nowych nazw przystanków nie ma w zapowiedziach.
Jest tylko Rudawa Rynek ale i to nie w każdym pojeździe, mimo że przystanki bez zmian są normalnie zapowiadane.
Według mnie to powinni pierw przygotować do wgrania w 12m i ok. 8m (AUTOSANY) pojazdach a potem zmienić. Natomiast nazwy na wyswietlaczach są poprawne.
Na pewno tyczy się to na pewno lini 238, 278 i 268 kurs do Radwanowic.

W nowych autobusach nie powinno być problemu z dodawaniem nowych zapowiedzi, bo bodajże tym systemem steruje się "z góry". Problem występuje w starszych Solarisach ze starym R&G-iem (tu tylko wewnętrzne wyświetlacze, bo one zapowiedzi nie mają) i NovaMedią które to obsługują tamten rejon (głównie Solarisy z Bieńczyc). W nich z tego co pamiętam trzeba każdemu z osobna podłączyć komputer i wgrywać. Obecnie w niektórych wozach nie ma przystanków, które zmieniły nazwy kilka lat temu...
Ale, czy kogoś to dziwi? Przecież doskonale wiemy, jak MPK zależy na SIP-ie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 sty 2020, o 13:06 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 28 lis 2015, o 14:49
Posty: 228
Jamnik napisał(a):
W nowych autobusach nie powinno być problemu z dodawaniem nowych zapowiedzi, bo bodajże tym systemem steruje się "z góry". [...]


Dziś w kursującym na 278 SU12IV BU995 nie ma napewno Rudawa Osiedle, Brzezinka Kościół.
Więc pewnie będzie jakoś inaczej to robione...

Jamnik napisał(a):
[...]Ale, czy kogoś to dziwi? Przecież doskonale wiemy, jak MPK zależy na SIP-ie


No cóż taką mamy Krakowską tradycję: BO NIE DA SIĘ


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1567 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Jamnik i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL