Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 26 cze 2019, o 21:11

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2613 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175  Następna strona

Jaka nazwa dla obecnego przystanku "Centrum Kongresowe"?
Centrum Kongresowe ICE 46%  46%  [ 26 ]
Rondo Grunwaldzkie 40%  40%  [ 23 ]
Jest mi to obojętne 14%  14%  [ 8 ]
Liczba głosów : 57
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lut 2019, o 20:32 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 18:08
Posty: 10746
Lokalizacja: Tereny Zapleszowskie
Na każdym przystanku który służy do czegoś więcej niż wysiadania i rozchodzenia się każdy w swoją stronę niezbędna jest wiata. Co w praktyce oznacza na pewno przystanki końcowe oraz czasami kilka ostatnich przystanków przed końcowym w tym właśnie kierunku. W szczególności węzły przesiadkowe powinny mieć pełne wiaty nad całym peronem, przykładem niech będzie łódzka Piotrkowska Centrum czy w nieco biedniejszym wydaniu wrocławski Plac Grunwaldzki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lut 2019, o 21:37 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sie 2017, o 11:19
Posty: 519
@Cukier aż żałuję że zobaczyłem rozwiązanie z Łodzi, nie dość że wygląda to jeszcze spełnia swoje zadanie. W Katowicach zrobiono odwrotnie - wygląda bardzo średnio i nie obejmuje np. ławek z pierwszego planu:
https://www.infokatowice.pl/wp-content/ ... ek_art.jpg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lut 2019, o 08:27 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 07:40
Posty: 6901
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
@ Kaszmir - nadal uważam, że wielki pusty plac, z którego części widać perony, plus obecność dawnego dworca, sugerującego, że perony są w pobliżu, ułatwia dojście. I nie piszcie mi proszę, że nikt budynku dawnego dworca nie zidentyfikuje jako budynku dworca, bo może jest to ewentualnie prawdą dla Chińczyka, ale Europejczyk od razu pozna charakterystyczną architekturę... Dworce wyglądają podobnie w całej Europie...

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lut 2019, o 10:45 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 9 gru 2014, o 23:02
Posty: 743
Lokalizacja: Kraków
Cukier napisał(a):
Na każdym przystanku który służy do czegoś więcej niż wysiadania i rozchodzenia się każdy w swoją stronę niezbędna jest wiata.

Wiata jest niezbędna ale na przystankach o żałosnej częstotliwości kursowania pojazdów czyli tam gdzie musisz czekać i ryzyko przemoczenia/zasypania jest spore. Tego o Kablu z trzema liniami na NB i trzema na Kurdwanów (w tym linie z f=5) powiedzieć się nie da.
Naprawdę są dużo ważniejsze rzeczy niż wiata i jest dużo sporo większych zgrzytów.

_________________
Zrzutka dla kumpla


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lut 2019, o 11:39 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 27 sie 2015, o 08:02
Posty: 165
volferssj napisał(a):
Naprawdę są dużo ważniejsze rzeczy niż wiata i jest dużo sporo większych zgrzytów.

Owszem, jest... ale jak już coś się robi, to wypadałoby zrobić dobrze, a nie byle jak i byle "na odwal się". Z resztą fajnie się mówi o częstych liniach... ale wystarczy poczekać 3-4 minuty na deszczu czy w śnieżycy, żeby skutecznie zniechęcić się do takiej przesiadki. Wystarczy poczekać 8-10 minut popołudniu czy wieczorem na mrozie w czasie wiatru, żeby więcej sobie takiej akcji nie zafundować. Fajnie się zakłada, że zawsze wszystkie tramwaje jeżdżą często, na zewnątrz świeci słońce i jest ciepło. Niestety, są też inne warunki - a te się znacznie bardziej pamięta jeśli zdarzą się raz niż te pozytywne, jeśli zdarzą się dziesięć razy. Jeśli włodarze chcą zachęcać do KM i tworzyć ją w oparciu o systemy przesiadkowe, to akurat Kabel ma zadatki idealne na to, by pokazać jak to należy robić. Więc Kraków pokazał...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lut 2019, o 11:51 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 9 gru 2014, o 23:02
Posty: 743
Lokalizacja: Kraków
Fajnie Ci się p****rzy o deszczu i zakładaniu czegokolwiek ale zupełnie nie bierzesz pod uwagę (bo po co?), że są miejsca z f=15/30/40 dla JEDYNEJ linii, która tam jeździ i do tego najczęściej opóźniona. O takie miejsca jakoś się nie piłujesz ale jak na (komfortowym pod kątem częstotliwości) Kablu wiaty nie będzie to od razu gówno burza i okazja żeby "debilami" sobie porzucać.

_________________
Zrzutka dla kumpla


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lut 2019, o 14:21 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 27 sie 2015, o 08:02
Posty: 165
Jedno z drugim się nie wyklucza. A jak to nazwałeś "piłuję się", bo trwa przebudowa i to dodatkowo finansowana z pieniędzy inwestycyjnych dewelopera, więc można byłoby okazję wykorzystać i wykonać przynajmniej przyzwoicie projekt. "Piłuję się", bo miliard i zadłużenie na dwadzieściaileś lat można miastu zafundować, żeby stworzyć przewymiarowaną autostradę przez miasto, ale odrobiny chęci (bo już nawet nie złotówek) na to, żeby w infrastrukturze KM coś poprawić już zafundować urzędnicy nie potrafią. I owszem, może jest na Kablu tramwaj często, ale z czegoś to wynika, czyli popytu - więc tym tropem idąc poprawę też odczułoby relatywnie dużo osób. A tak, lenistwem i "tumiwisizmem" kilku osób którym jeszcze za to płacą, ugruntowujemy to, że parę tysięcy pasażerów będzie się w tym miejscu dalej męczyć z byle jaką infrastrukturą.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lut 2019, o 21:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 07:40
Posty: 6901
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Pełna zgoda z Fysztofem.

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lut 2019, o 23:11 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 8 lip 2015, o 10:07
Posty: 690
Jak się robi zadanie inwestycyjne, to powinno zostać wykonanie porządne.

Natomiast przypominam, że w Krakowie, jak i wielu innych miastach - wiaty stawiają prywatne firmy biorąc dochód z reklam. Takie wiaty na Kablu można by było założyć nawet jako duże i w formie PPP choćby, czyli większość funduje np. AMS i spłaca sobie dochodem z reklam. A może i całość? Bo cena reklam na Kablu na pewno wysoka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lut 2019, o 23:46 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 27 kwi 2013, o 16:35
Posty: 1997
Lokalizacja: Kraków
To, jak bardzo urzędnicy mają wyj... na to, co dzieje się dookoła, najdobitniej pokazała chyba AVIA i:
- budowa Orlińskiego (najpierw miasto zgodziło się, żeby przy ulicy nie było miejsc postojowych /bo zapewne koszt dla inwestora/, aby następnie... zbudować za kilka mln miejsca na swój koszt :D);
- skrzyżowanie Orlińskiego x Stella, gdzie Budimex mógł na swój koszt zrobić normalne skrzyżowanie, PdP, przystanki, ale miasto to olało, po to, aby teraz... budować za swoje :O


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lut 2019, o 17:46 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 20:25
Posty: 22395
Locutus napisał(a):
nadal uważam, że wielki pusty plac, z którego części widać perony

Nie no, widać te perony z placu, że hej :D
https://www.google.pl/maps/@50.065412,1 ... 312!8i6656
Podpowiedź: tam gdzieś w tych dwóch milimetrach między galerią a dawnym budynkiem dworca ukryte są perony :D

Swoją drogą, Twoje porównania są niesprawiedliwe: jak wspominałem o "Lubicz", to pisałeś że ciężko jest trafić do dworca z tego przystanku. Za to w przypadku "Teatru Słowackiego"
już piszesz o... placu przed galerią, słowem: gdy ktoś przejdzie już sporą część trasy. Przecież tramwaje nie zatrzymują się na placu, tylko na przystanku przy skrzyżowaniu Basztowej i Westerplatte. Bądźmy konsekwentni - albo porównujemy w obu sytuacjach całe dojścia od przystanków - i wtedy oba są tak samo nieoczywiste, bo z obu przystanków nie widać w ogóle dworca - albo porównujemy z punktów na trasie, i ja wtedy tak samo wybiorę punkt (choćby: ulicę Topolową) z którego już "niby widać" dworzec.

Locutus napisał(a):
I nie piszcie mi proszę, że nikt budynku dawnego dworca nie zidentyfikuje jako budynku dworca, bo może jest to ewentualnie prawdą dla Chińczyka, ale Europejczyk od razu pozna charakterystyczną architekturę... Dworce wyglądają podobnie w całej Europie...

Nie no, "nikt" to nie, bo na pewno budynek rozpozna choćby wąska grupa pasjonatów architektury. Pozostali mieszkańcy nie zwrócą na to uwagi, tym bardziej że dworce potrafią się mocno od siebie różnić - przykłady są nawet w naszym kraju, jak choćby Warszawa czy Gdynia.

volferssj napisał(a):
Wiata jest niezbędna ale na przystankach o żałosnej częstotliwości kursowania pojazdów czyli tam gdzie musisz czekać i ryzyko przemoczenia/zasypania jest spore. Tego o Kablu z trzema liniami na NB i trzema na Kurdwanów (w tym linie z f=5) powiedzieć się nie da.

Km to nie tylko godziny szczytu. Wieczorami czy w weekendy kursów jest mniej i można trafić na kilka, a nawet kilkanaście minut czekania. Na Kurdwanów wieczorami zostają tylko dwie linie, w weekendy kursujące co 20 minut. Osoba która spędzi kilka, kilkanaście minut czekając w deszczu raczej nie poczuje się zachęcona do km.

_________________
Krabok - krakowski blog o komunikacji
Profil pkk na fb


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lut 2019, o 08:51 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 07:40
Posty: 6901
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Kaszmir... tak serio, bo już nie pamiętam. Czy w okolicach tunelu łączącego zespół przystankowy obecnie noszący niefortunną nazwę "Teatr Słowackiego" nie ma czasem oznaczeń kierujących pieszych w stronę dworca? Coś, czego na Lubicz się nie uświadczy...

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lut 2019, o 09:20 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 28 wrz 2009, o 02:47
Posty: 5130
Lokalizacja: - KrK
Locutus napisał(a):
tak serio, bo już nie pamiętam. Czy w okolicach tunelu łączącego zespół przystankowy obecnie noszący niefortunną nazwę "Teatr Słowackiego" nie ma czasem oznaczeń kierujących pieszych w stronę dworca? Coś, czego na Lubicz się nie uświadczy...
LOKI

https://www.google.pl/maps/@50.0660202, ... 312!8i6656

Tablica po prawej na budynku, następnie po lewej tablica kierująca na perony.
Przed wejściem na teren Dworca, nad dachem przy automacie kolei miejskiej tablica informująca, że można dojść na peron, Dworzec PKP i MDA. Następpie przed zejściem na perony lub Dworzec Tunel stara zielona tablica odjazdów i na koniec przy wejściu do Dworca Tunel duża niebieska tablica przyjazdów i odjazdów PKP.

_________________
https://www.facebook.com/tramwajemistrzejowice - RY - RG - HG :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lut 2019, o 12:05 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 27 paź 2017, o 20:36
Posty: 142
Lokalizacja: Skawina
Cytuj:
I nie piszcie mi proszę, że nikt budynku dawnego dworca nie zidentyfikuje jako budynku dworca, bo może jest to ewentualnie prawdą dla Chińczyka, ale Europejczyk od razu pozna charakterystyczną architekturę... Dworce wyglądają podobnie w całej Europie...

https://www.google.pl/maps/@51.7702216,19.4686582,3a,75y,177.4h,89.23t/data=!3m6!1e1!3m4!1skgkVSR3Wpnacqpg34dvGOg!2e0!7i13312!8i6656
Znajdź na zdjęciu Dworzec Łódź Fabryczna. On tam jest, i tańczy dla mnie ;)

Ja tam wciąż utrzymuję, że po zmianie nazwy jest lepiej. Mamy 3 przystanki, z których najłatwiej trafić na Dworzec i te mają "Dworzec Główny" w nazwie i mamy kilka przystanków wokół, z których można na dworzec dojść, ale jest to nieco mniej wygodne. Co prawda ten komunikat o dworcu głównym na "Teatrze Słowackiego" jest trochę dyskusyjny, ale jestem w stanie zrozumieć, że umieszczenie komunikatu na każdym przystanku, z którego mamy podobną odległość do dworca (MAK, Lubicz, UEk, T.Słowackiego, Politechnika) nie byłoby pomocne, a pewnie i denerwujące na dłuższą metę


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lut 2019, o 09:41 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 07:40
Posty: 6901
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Dzięki, Brovar! Czyli jednak mam rację, że z przystanku Teatr Słowackiego łatwiej dojść do dworca i trudniej się zgubić niż w wypadku próby dojścia z Lubicz (jakkolwiek uznaję, że dla części Nowej Huty to właśnie na tym przystanku należy wysiąść, jeśli chce się dostać jak najszybciej do dworca).

@ Yunkers - czy krakowski ex-dworzec stanowi taki wyjątek od klasycznej europejskiej dworcowej architektury jak ta Łódź? No chyba jednak nie... No i pragnę przypomnieć, że dla całego ciągu bronowickiego oraz dla całego ciągu ruczajowego najszybszy dojazd na dworzec oznacza wysiadkę na przystanku Teatr Słowackiego... Przystanki, które obecnie noszą nazwę "Dworzec Główny" dostępne są bezpośrednio tylko dla ograniczonej części miasta, podczas gdy de facto bezpośredni dojazd do dworca posiada prawie całe miasto (z wyjątkiem rejonów obsługiwanych feederbusami)...

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2613 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL