Przystanki i ich wyposażenie

Torowiska, drogi, chodniki, parkingi i dyskusja o ruchu drogowym

Moderator: Moderatorzy

Jaka nazwa dla obecnego przystanku "Centrum Kongresowe"?

Centrum Kongresowe ICE
28
45%
Rondo Grunwaldzkie
26
42%
Jest mi to obojętne
8
13%
 
Liczba głosów: 62

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Posty: 7610
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 08:40
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Kontakt:

Wyświetlacze / informacja głosowa

#2641 Post autor: Locutus » 22 sty 2020, o 08:22

Wonsz_w_pomidorach pisze:Locutus wydaje mi się że pasażerowie z ciągu bronowickiego i salwatorskiego będą wiedzieć że mają wysiąść pod Teatrem Słowackiego i nie potrzebują do tego angielskiej zapowiedzi. :)
Bo ja wiem? Na tym ciągu - wliczając w to zachodnią Pierwszą Obwodnicę - są też hotele. Turystom z hotelu ta informacja może się przydać.
Wonsz_w_pomidorach pisze: Nazywanie wszystkich przystanków dookoła dworca per Dworzec XX jest najzwyczajniej w świecie głupie.
Wręcz przeciwnie. W Bernie bardzo doceniłem, że wszystkie przystanki wokół dworca głównego nazywały się Bern Bahnhof - niezależnie od tego, z której strony tego dworca były położone. Ułatwiło mi to planowanie podróży przy użyciu schematu sieci wybitnie. Jasne, gdyby zamiast schematów sieci publikowano rzeczywiste plany miast z naniesioną siecią połączeń, to miałoby to mniejsze znaczenie, ale póki dominują schematy, prawidłowe nazwanie przystanków jest niezmiernie ważne.
Wonsz_w_pomidorach pisze: Teatr Słowackiego jest na tyle dużym i ważnym obiektem że moim zdaniem zasługuje na swój własny przystanek. ;)
Gdzie przeciętny pasażer komunikacji miejskiej potrzebuje udać się częściej - do teatru czy na dworzec?
PanA pisze:A ci, którzy nie wiedzą, mają od tego plannery podróży.
Doceniam dowcip. Ostatni raz jak sprawdzałem dojazd z Batorego do dworca głównego, planer kazał mi przesiąść się na przystanku Teatr Słowackiego na trójkę. Cudowne rozwiązanie. Dymasz z bagażem po tych wąziutkich schodkach na Westerplatte i tracisz cenny czas, choć już w zasadzie jesteś na dworcu. Komunikat o możliwości dojścia do dworca (a jeszcze lepiej: prawidłowa nazwa przystanku) pozwala na naprawienie błędu planera.
PanA pisze: Poza tym, jadąc do jakiegoś celu, raczej powinni wiedzieć wcześniej, dokąd mają jechać, a nie czekać na to, czy przypadkiem na losowym przystanku im się wygłosi komunikat o dojściu do dworca? Jak gdzieś, kochany Loki, wyjeżdżasz, to też wsiadasz do tramwaju byle jakiego i czekasz, czy na którymś przystanku ci się wygłosi komunikat typu "z tego przystanku dojdziesz do ..."?
Przecież to byłoby bezdennie głupie.
Nie, najczęściej sam planuję podróż przy użyciu planów komunikacyjnych - a że te najczęściej publikowane są w formie schematów, prawidłowe nazwy przystanków znacznie ułatwiają mi życie (por. przypadek Berna opisany tuż powyżej w niniejszym poście).

Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Posty: 7610
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 08:40
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Kontakt:

Wyświetlacze / informacja głosowa

#2642 Post autor: Locutus » 22 sty 2020, o 11:23

Locutus pisze:(...) Ostatni raz jak sprawdzałem dojazd z Batorego do dworca głównego, planer kazał mi przesiąść się na przystanku Teatr Słowackiego na trójkę. (...)
Sprawdziłem przed chwilą czy problem dalej występuje. Jest jeszcze lepiej:

https://imgur.com/PtG9z7n

:lol-above: :rotfl:

To tyle w sprawie planerów...

No dobrze... uczciwość każe mi przyznać, że Google Transit radzi sobie zdecydowanie lepiej w tym konkretnym wypadku. Ale wszyscy wiemy, że z Google też bywają problemy... Podobnie jak z komunikacją danych przez MPK do Google'a...

Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.

PanA
Dyrektor
Posty: 1008
Rejestracja: 8 lip 2015, o 11:07

Wyświetlacze / informacja głosowa

#2643 Post autor: PanA » 22 sty 2020, o 12:15

No, z planerami jest problem. Ale nadal są schematy, mapy itd. Przecież I TAK TRZEBA SKĄDŚ WIEDZIEĆ, CZYM DOJECHAĆ DO DWORCA I MNIEJ-WIĘCEJ W JAKI REJON. A jeśli jakimś cudem to się udało ogarnąć, to tak samo uda się resztę. Trasy, podstawy regulaminu czy taryfy każdy pasażer powinien znać i nie można być coraz bardziej idiotoodpornym, bo ludzie tym bardziej nie będą używać mózgu. W dodatku wystarczą objazdy, czy to, że jakaś linia jedzie spod Teatru Słowackiego pod dworzec i komunikat wprowadza w błąd.
Locutus pisze: Wręcz przeciwnie. W Bernie bardzo doceniłem, że wszystkie przystanki wokół dworca głównego nazywały się Bern Bahnhof - niezależnie od tego, z której strony tego dworca były położone.
Tu nie chodzi o to, z ilu stron, ale jak blisko są xD
lucapacioli pisze:Nie bardzo rozumiem, dlaczego ta nieszczęsna zapowiedź jest dla Was aż takim problemem? Dla Was i dla mnie jest bezużyteczna, ale pewnie znajdzie się kilka osób, którym pomoże, więc o co chodzi? Zrozumiałbym, gdyby to były jakieś wielkie koszty, ale przecież one są praktycznie zerowe. Więc co? narzekanie dla narzekania, czy podejście "skoro dla mnie jest bez sensu to dla wszystkich innych także"?
Nadmiar jest najczęściej równie szkodliwy, co niedobór, a czasem gorszy.
PanA pisze:Dojście do Kopca Wandy przy Bardosa, Forcie Mogiła i Bramie nr 4 xD
byłeś tam kiedyś? czy znalazłeś nazwy przystanków na stronie Mpk?
Kiedyś tak. Ale w Krakowie tak często zmieniają nazwy przystanków, że, oczywiście, spojrzałem na mapę ze strony MPK.
MKM-owie to jednak wielkie: xD

smerf
Dyrektor
Posty: 2653
Rejestracja: 6 lut 2015, o 16:46

Wyświetlacze / informacja głosowa

#2644 Post autor: smerf » 22 sty 2020, o 12:51

PanA pisze:No, z planerami jest problem. Ale nadal są schematy, mapy itd.
Aktualne jak wuj, foto z wczoraj w Krakowiaku:
https://snipboard.io/LZOfcN.jpg
"Jest super, jest super
Więc o co ci chodzi?"

Yunkers
Specjalista
Posty: 187
Rejestracja: 27 paź 2017, o 21:36
Lokalizacja: Skawina

Wyświetlacze / informacja głosowa

#2645 Post autor: Yunkers » 22 sty 2020, o 14:27

Z planerami jest ten problem, że... trzeba umieć z nich korzystać. Powtorzylem trasę Batorego-Dworzec i faktycznie na opcji "wygodnej" pokazał mi przesiadkę, ale na trasie "szybkiej" już nie miał problemu z przejściem pieszo z Teatru Słowackiego. Błędy oczywiście się zdarzają (kiedyś jakdojade poleciło mi wysiąść na Rynku Dębickim i przejść na Komorowskiego co ma sens o ile przeplyniesz Wisłę wpław :hihi: ), ale w tym przypadku wszystko zadziałało jak powinno.

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Posty: 7610
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 08:40
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Kontakt:

Wyświetlacze / informacja głosowa

#2646 Post autor: Locutus » 23 sty 2020, o 08:03

@ PanA - cieszę się, że przyznałeś, iż z planerami jest problem. A ponieważ, jak słusznie zauważasz, skądś trzeba wiedzieć dokąd dojechać, prawidłowe nazewnictwo przystanków jest niezmiernie ważne, ergo przystanek "Teatr Słowackiego" powinien odzyskać dawną nazwę, quod erat demonstrandum.

@ Yunkers - tyle tylko, że wielu pasażerów nie będzie grzebać w opcjach, a wybierze domyślną... Tacy obładowani bagażami mogą nawet szukać opcji najwygodniejszej - i w efekcie pojadą do dworca z Batorego przez skrzyżowanie Dietla/Starowiślna, co jest żartem do entej...

Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.

kot_feliks
Dyrektor
Posty: 2119
Rejestracja: 27 kwie 2013, o 17:35
Lokalizacja: Kraków

Wyświetlacze / informacja głosowa

#2647 Post autor: kot_feliks » 23 sty 2020, o 09:17

No ale w czym problem, skoro wielokrotnie pisałeś, że ludzie wolą jechać nawet kilkanaście minut dłużej, jeśli tylko pojadą wygodniej :rotfl:

A odnośnie samego dworca, to na dworzec jest bliżej z przystanku Lubicz, niż Teatr Słowackiego ;)

PanA
Dyrektor
Posty: 1008
Rejestracja: 8 lip 2015, o 11:07

Wyświetlacze / informacja głosowa

#2648 Post autor: PanA » 23 sty 2020, o 09:31

No właśnie, o to chodzi, Loki, że twój dogmat o tym, że przystanek Teatr Słowackiego jest dobry do dojścia na dworzec, jest zwyczajnie kłamstwem.

I dogmat twój, wyznawany też przez garstkę innych pasażerów, nie powinien powodować wprowadzania w błąd pasażerów KMK. Ty sobie możesz chodzić nawet z drugiego końca miasta, ale dojazd zalecany powinien być pod sam dworzec.
MKM-owie to jednak wielkie: xD

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Posty: 7610
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 08:40
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Kontakt:

Wyświetlacze / informacja głosowa

#2649 Post autor: Locutus » 23 sty 2020, o 11:24

kot_feliks pisze:(...) A odnośnie samego dworca, to na dworzec jest bliżej z przystanku Lubicz, niż Teatr Słowackiego ;)
Jest. Ale droga trochę bardziej skomplikowana, no i jak się jedzie od strony Pierwszej Obwodnicy, to ciągle SZYBCIEJ będzie wysiąść na przystanku, który do niedawna nazywał się Dworzec Główny (i który, gdyby uszanować głosowanie mieszkańców z 2013 roku bodajże, ciągle tak powinien się nazywać), niż jechać jeszcze jeden przystanek więcej...
PanA pisze:No właśnie, o to chodzi, Loki, że twój dogmat o tym, że przystanek Teatr Słowackiego jest dobry do dojścia na dworzec, jest zwyczajnie kłamstwem.

I dogmat twój, wyznawany też przez garstkę innych pasażerów, nie powinien powodować wprowadzania w błąd pasażerów KMK. Ty sobie możesz chodzić nawet z drugiego końca miasta, ale dojazd zalecany powinien być pod sam dworzec.
Czyli naprawdę uważasz, że szybciej i lepiej jest jadąc z przystanku Batorego pojechać ósemką do skrzyżowania Dietla ze Starowiślną i tam, pokonawszy kilka przejść dla pieszych ze światłami, poczekać na dziewiętnastkę - jak to zaleca planer? Tudzież dojechać do przystanku Teatr Słowackiego, wspiąć się po tych wąskich schodkach na Westerplatte i poczekać na trójkę, żeby podjechać jeden przystanek? Proszę, rozwiń swoją myśl, powiedz mi wreszcie jak najszybciej dojechać do dworca z ciągu bronowickiego czy salwatorskiego inaczej niż ja to proponuję, albo przeproś za niesłuszne oskarżenia o kłamstwo.

Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.

psznr
Znawca
Posty: 26
Rejestracja: 7 sty 2018, o 14:19

Wyświetlacze / informacja głosowa

#2650 Post autor: psznr » 23 sty 2020, o 11:52

Locutus pisze:Proszę, rozwiń swoją myśl, powiedz mi wreszcie jak najszybciej dojechać do dworca z ciągu bronowickiego czy salwatorskiego inaczej niż ja to proponuję, albo przeproś za niesłuszne oskarżenia o kłamstwo.
Pozwalając sobie wtrącić, najlepiej to chyba by było czymkolwiek na RM i potem 5/17/19/50 ten jeden przystanek do DGT.

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Posty: 7610
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 08:40
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Kontakt:

Wyświetlacze / informacja głosowa

#2651 Post autor: Locutus » 23 sty 2020, o 12:46

Teatr Słowackiego - Rondo Mogilskie - rozkładowo 4 min
Rondo Mogilskie - Dworzec Główny Tunel - rozkładowo 2 min
Czas na przesiadkę - trudno orzec, ale parę minut też zejdzie...
Razem wyjdzie coś koło dziesięciu minut. W tym czasie pieszo z przystanku Teatr Słowackiego na dworzec bez problemu już dotrzesz.

Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.

Yunkers
Specjalista
Posty: 187
Rejestracja: 27 paź 2017, o 21:36
Lokalizacja: Skawina

Wyświetlacze / informacja głosowa

#2652 Post autor: Yunkers » 23 sty 2020, o 12:48

Locutus pisze: Czyli naprawdę uważasz, że szybciej i lepiej jest jadąc z przystanku Batorego pojechać ósemką do skrzyżowania Dietla ze Starowiślną i tam, pokonawszy kilka przejść dla pieszych ze światłami, poczekać na dziewiętnastkę - jak to zaleca planer? Tudzież dojechać do przystanku Teatr Słowackiego, wspiąć się po tych wąskich schodkach na Westerplatte i poczekać na trójkę, żeby podjechać jeden przystanek? Proszę, rozwiń swoją myśl, powiedz mi wreszcie jak najszybciej dojechać do dworca z ciągu bronowickiego czy salwatorskiego inaczej niż ja to proponuję, albo przeproś za niesłuszne oskarżenia o kłamstwo.
Jeśli mam być całkiem szczery to mam wrażenie, że bardzo się postarałeś o to, żeby planer pokazał taką, a nie inną trasą. Nie jestem w stanie jej w żaden sposób powtórzyć. Mnie planer na optymalnych ustawieniach pokazuje 14 na RM, a potem 5 do DGT. Co ma sens, bo z Teatru Słowackiego na Dworzec jest 8 minut pieszo, ten czas akurat zmarnujesz na przesiadkę, czasowo wyjdzie podobnie. Proponuje też trasę 8->Plac Inwalidów->192. Rozkładowo szybciej, chodzenia nieco więcej (bo z DGW), ale wciąż prawdopodobniej szybciej i wygodniej niż drałowanie z Teatru Słowackiego.
Locutus pisze:Teatr Słowackiego - Rondo Mogilskie - rozkładowo 4 min
Rondo Mogilskie - Dworzec Główny Tunel - rozkładowo 2 min
Czas na przesiadkę - trudno orzec, ale parę minut też zejdzie...
Razem wyjdzie coś koło dziesięciu minut. W tym czasie pieszo z przystanku Teatr Słowackiego na dworzec bez problemu już dotrzesz.
Wydaje mi się, że większość ludzi jeśli ma do wyboru dwie trasy o podobnym czasie przejazdu, to wybierze tą, która jest wygodniejsza (czytaj: zawiera mniej chodzenia). Zwłaszcza, jeśli się ma walizki.

kot_feliks
Dyrektor
Posty: 2119
Rejestracja: 27 kwie 2013, o 17:35
Lokalizacja: Kraków

Wyświetlacze / informacja głosowa

#2653 Post autor: kot_feliks » 23 sty 2020, o 13:31

Locutus pisze:Teatr Słowackiego - Rondo Mogilskie - rozkładowo 4 min
Rondo Mogilskie - Dworzec Główny Tunel - rozkładowo 2 min
Czas na przesiadkę - trudno orzec, ale parę minut też zejdzie...
Razem wyjdzie coś koło dziesięciu minut. W tym czasie pieszo z przystanku Teatr Słowackiego na dworzec bez problemu już dotrzesz.
Loki, a to nie było tak, że "ludzie woleli jechać do centrum z Nowego Bieżanowa 502 nawet godzinę zamiast 30 minut tramwajem, aby się nie przesiadać, bo wygodniej"? ;)

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Administrator Techniczny
Posty: 1463
Rejestracja: 8 sie 2017, o 12:19

Wyświetlacze / informacja głosowa

#2654 Post autor: pasazer_mobilisu » 23 sty 2020, o 14:18

Yunkers pisze:Wydaje mi się, że większość ludzi jeśli ma do wyboru dwie trasy o podobnym czasie przejazdu, to wybierze tą, która jest wygodniejsza (czytaj: zawiera mniej chodzenia). Zwłaszcza, jeśli się ma walizki.
Ludzie nie lubią chodzenia, ale jeszcze bardziej nie lubią przesiadek. Ja sam jadąc od strony Mogilskiej wybieram opcje z przesiadką na RM i dojazdem do DGT, ale:
-w odróżnieniu od pasażerów ze strony Bronowic nie mijam dworca by zaraz się do niego cofać
-czekając te średnie 2-3 minuty na 5/17/19/50 wysiądę na DGT, gdy pojazd który opuściłem będzie przy Teatrze Słowackiego
-mam do przejścia mniej niż 100m nie pokonując żadnej jezdni/torowiska
-dojeżdżając do RM sprawdzam w aplikacji za ile minut będzie 5/17/19/50
podczas gdy zwykły pasażer nie lubi się przesiadać bo:
-wie że jeśli opóźni się jego pierwszy tramwaj to nie zdąży na drugi, a niekoniecznie wie jaka jest częstotliwość linii w tunelu
-nie znając rozmieszczenia przystanków wie że może się kilka minut kręcić w kółko zanim znajdzie właściwy
-nie chce się dodatkowo przeciskać w kolejnym zatłoczonym tramwaju ciągnąć za sobą walizkę, a może i nawet się do niego nie zmieścić (obawa słuszna - niezabieralne NGT6 na "50")

I naprawdę, żeby mieć te 3 obawy nie trzeba być turystą Mozambiku, można być nawet mieszkańcem tylko nie korzystającym z KM/nie jeżdżącym w tych rejonach.

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Posty: 7610
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 08:40
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Kontakt:

Wyświetlacze / informacja głosowa

#2655 Post autor: Locutus » 24 sty 2020, o 08:43

@ Yunkers - w ogóle nie dotykałem ustawień Jakdojade, sprawdziłem na domyślnych. Sam byłem zaskoczony, bo jak poprzednio sprawdzałem paręnaście miesięcy temu, to proponował wersję z przesiadką na trójkę. Co do reszty - Pasażer Mobilisu Ci już odpowiedział...

@ Kot Feliks - przez cztery lata liceum dojeżdżałem linią 502 do Bagateli i nie zauważyłem, żeby czas przejazdu był zauważalnie dłuższy niż w wypadku tramwaju. 502 czasem utykało na Wielickiej, ale 13 za to utykało na Westerplatte... Za to czas dojścia do autobusu miałem akurat dwa razy krótszy. Przesiadek zero (w obu wypadkach). Więc czy Twój post w ogóle coś miał wnieść do tematu, czy był tylko trollololo? A oficjalne, choć dziesięć lat już liczące dane, mówiły o tym, że przeciętny krakowski pasażer zaakceptuje podróż dłuższą o siedem minut, jeśli tylko nie będzie musiał się przesiadać. O dystansie dojścia nic nie było.

Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.

ODPOWIEDZ

Wróć do „I. Infrastruktura drogowa i torowa”