suchy pisze:Świetnie, pętla bez żadnego żeberka czy przejazdów pomiędzy torami - czyli jak coś się pozajeżdża albo zepsuje to mamy zero możliwości manewrowania.
Jak dla mnie to tam aż prosi się o mijankę dla tramwajów wjeżdżających. Miejsca mnóstwo.
suchy pisze:Plus jak już ktoś zdążył skomentować pod audytem, przystanek przy Jarzębiny będzie bezużyteczny, bo na jego wysokości nie ma być przejścia dla pieszych - takowe będzie na skrzyżowaniu z Darwina. Więc kto z mieszkańców osiedla będzie się cofał od Darwina do Jarzębiny, skoro przy Darwina przystanek zostaje na miejscu? No chyba, że przy budowie S7 i przebudowie wiaduktów planuje się go usunąć.
Zdaje się że ludzie nie bardzo będą mieć wyjście, bo jeśli się nic nie pozmieniało w kwestii S7, to zarówno przystanek tramwajowy Darwina jak i Wiadukty mają zniknąć bezpowrotnie. W pierwotnych planach do przystanku Jarzębiny miała być kładka, ale zdaje się że została sromotnie oprotestowana, to ZIKiT w odwecie stwierdził że nie będzie nic, chodźcie se naokoło
Oczywiście jest to do cna durne i przy Jarzębiny powinno być oczywiście przejście. Ogólnie to uważam, że od Darwina do Bukszpanowej jezdnie Kocmyrzowskiej powinny iść w wannie, tak żeby nie stanowiły uciążliwego sąsiedztwa dla osiedli. To implikuje swobodę w przerzucaniu kładek dla pieszych, będących de facto przedłużeniem chodnika, bez żadnej różnicy w terenie.
I choć pętla tramwajowa pomijając brak mijanki została zaproponowana całkiem sensownie, to ja nie mogę przeboleć, że brakuje odwagi na wydłużenie tramwaju do Morcinka i zrobienie tam wielkiego parkingu P+R na który na Wzgórzach nigdy miejsca nie będzie. Miałoby również duży sens zrobienie wówczas na odcinku od Morcinka do Jarzębiny pasa autobusowo-tramwajowego - najlepiej chyba w wersji z tramwajem na skrajnym prawym pasie ruchu, będącym jednocześnie buspasem. I dalej ten ciąg autobusowy mógłby prowadzić do Darwina gdzie powinien powstać węzeł przesiadkowy na kolej, więc tam powinna powstać pętla autobusowa, ewentualnie jeśli kolejarzom to nie w smak, to można już odżałować i skierować te autobusy do istniejącego przystanku Lubocza.