Jacek Fink-Finowicki pisze: ↑22 cze 2020, o 12:29
górne światło może być po prostu światłem typowo "off-road" czyli niezgodnym z przepisami ruchu drogowego i pełniącym rolę oświetlenie pomocnicznego (roboczego) które może mieć "niehomologacyjną plamkę".
No to kilka spostrzeżeń z mojej strony:
1. W Krakowie nie ma miejsc, gdzie uzasadnione byłoby trzecie światło do doświetlania czegokolwiek.
2. Nawet gdyby były takie miejsca, to te światła w większości przypadków są zrobione z 3-4 LEDów upakowanych w malutkiej lampce - ich użyteczność do oświetlania czegokolwiek na torach jest bardzo wątpliwa
3. Tramwaje które nie wjeżdżają do tunelu (E1, 105Na) nie mają tego światła, mimo że często można je spotkać na najgorzej oświetlonych odcinkach sieci w Hucie
4. Każdy typ tramwaju który jest dopuszczony do jazdy w tunelu, ma to dodatkowe światło. Nie tylko te wyprodukowane dla Krakowa, ale również używane GT8_ z Niemiec dostawały trzecie światło rozpoczęciem kursowania w tunelu, i nie mówię tu o zmodernizowanych egzemplarzach.
Być może te wszystkie rzeczy wynikają z jakiegoś niebywałego zbiegu okoliczności, być może w MPK pracuje jakiś niespełniony kolejarz, który arbitralnie wybrał typy tramwajów które upodobnił do pociągów. Niemniej jednak biorąc pod uwagę te wszystkie okoliczności o których piszę, ciężko się nie dopatrywać związku z jakimiś przepisami dotyczącymi tunelu. Chyba że po prostu ja mam jakąś paranoję.