Mapa TTSS Kraków / Śledzenie pojazdów km na żywo
Moderator: Moderatorzy
-
- Znawca
Ehhh, dziś znowu cały dzień wszystkie tramwaje czarne.
Dokładnie. To samo dzisiaj kilka razy zauważyłem. Przykre ale taki mamy w Krakowie klimat._Wiedeńczyk_ pisze:Ehhh, dziś znowu cały dzień wszystkie tramwaje czarne.

W PU341 zawiesił się GPS i cały czas stoi na Mistrzejowicach mimo, że już dawno mijałem go zjeżdżającego do zajezdni. Dodatkowo BR737 dziś jeździł, a nie był widoczny na mapie (choć tu myślę, że po prostu kierowcy nie uruchomili/nie umieli uruchomić).
Czy wiadomo co teraz z tramwajami "padło"?
Plik z danymi o tramwajach (ftp://zdmk.krakow.pl/VehiclePositions_T.pb) jest po prostu pusty - zawiera tylko nagłówek, bez danych. Napiszę do MPK.
Już prawie cały tydzień tak jest.etred pisze:Plik z danymi o tramwajach (ftp://zdmk.krakow.pl/VehiclePositions_T.pb) jest po prostu pusty - zawiera tylko nagłówek, bez danych. Napiszę do MPK.

Mieszają strasznie - jakiś plik pojawił się na starym FTP, w katalogu ftp://ztp.krakow.pl/pliki-gtfs/ - wygląda na jakieś testy. Póki co zacząłem go używać.
-
- Specjalista
Od 27grudnia tam się własnie pojawia, ale rzadko się coś aktualizuje z tego co zauwazyłemetred pisze:Mieszają strasznie - jakiś plik pojawił się na starym FTP, w katalogu ftp://ztp.krakow.pl/pliki-gtfs/ - wygląda na jakieś testy. Póki co zacząłem go używać.
VehiclePositions_T.pb wyląda na aktualizowany "różnie": czasem co minutę, czasem co godzinę. Pozostałe pliki (TripUpdates, ServiceAlerts) są chyba aktualizowane co minutę lub częściej.
Pewnie nie wszyscy należą do grupy MPK Kraków na FB, więc nie otworzy im się ten link...: https://www.facebook.com/groups/mpkkrak ... 522399189/
... dlatego wklejam jego treść:

... dlatego wklejam jego treść:
Chyba pozostawię to bez komentarzaKraków jest jedynym tak dużym miastem nie posiadajacym elektronicznych tablicach przystankowych. Od wielu lat działają takie tablice nawet w dużo mniejszych miastach np. Kielce, Tarnów.
Rok temu MPK tłumaczył, że jedynie 330 z 567 autobusów posiada nadajniki GPS i obiecał, że wszystkie autobusy będą wyposażone w urządzenia lokalizujące już w połowie 2019 roku.
Jak się okazało nie udało się nic z tym zrobić. Odpowiedź MPK "Staraliśmy się rozpoznać możliwości techniczne doposażenia starszych pojazdów w niezbędne urządzenia i oprogramowanie umożliwiające lokalizację i prezentację tych pojazdów na mapie oraz na umieszczenie informacji o realnym czasie odjazdu autobusów na elektronicznych tablicach przystankowych. Okazało się jednak, że oferta finansowa dostawcy takiego rozwiązania jest bardzo wysoka".
http://krakow.pl/aktualnosci/227018,191 ... Fuae12TrYk
https://tarnow.naszemiasto.pl/tarnow-wi ... tx5lUWcwSE

-
- Moderator fb pkk
Mnie bardzo gryzie w oczy, kiedy jadę do Olkusza (sic!) i widzę przystanki przelotowe na wyświetlaczu czy nawet elektroniczna tablica na najważniejszej pętli (nie mam pojęcia czy to jedyna, aczkolwiek uważam jej miejsce za średnie, bo po drugiej stronie ulicy jest przystanek zbiorczy dla niemal wszystkich linii z tejże pętli + kilka innych linii). Również bez komentarza 

-
- Dyrektor
W Rzeszowie masz nie tylko tablice na prawie wszystkich przystankach, ale również... przesiadki na monitorach SIP wewnątrz pojazdów, wraz z godzinami odjazdów z danego przystanku 
Czyli przykładowo autobus dojeżdża do przystanku XYZ, a na monitorze masz info:
Najbliższy przystanek: XYZ
Możliwość przesiadek:
- linia abc - kierunek - godzina odjazdu;
- linia def - kierunek - godzina odjazdu.
A potem po przyjeździe do Krakowa wsiadasz do N8, bez działającego akurat zapowiadania głosowego, gdzie monitor pod sufitem pokazuje... duże logo MPK.

Czyli przykładowo autobus dojeżdża do przystanku XYZ, a na monitorze masz info:
Najbliższy przystanek: XYZ
Możliwość przesiadek:
- linia abc - kierunek - godzina odjazdu;
- linia def - kierunek - godzina odjazdu.
A potem po przyjeździe do Krakowa wsiadasz do N8, bez działającego akurat zapowiadania głosowego, gdzie monitor pod sufitem pokazuje... duże logo MPK.

- pasazer_mobilisu
- Administrator Techniczny
No to wygląda na to że możemy zapomnieć o dynamicznej informacji pasażerskiej dla autobusów, chyba że w latach 2026-2030 kiedy już będą sprzedawać pojazdy z roczników starszych niż 2016.
Byłem ciekaw ile takie wyposażenie autobusów może kosztować i dokopałem się do danych dla miasta Cieszyna - za pełne wyposażenie 20 autobusów (tablice zewnętrzne, SIP, kasowniki, GPS itd.) zapłacono 720k czyli 36k za pojazd. Tyle chciało R&G, ile chce Trapeze pozostaje tajemnicą.
Byłem ciekaw ile takie wyposażenie autobusów może kosztować i dokopałem się do danych dla miasta Cieszyna - za pełne wyposażenie 20 autobusów (tablice zewnętrzne, SIP, kasowniki, GPS itd.) zapłacono 720k czyli 36k za pojazd. Tyle chciało R&G, ile chce Trapeze pozostaje tajemnicą.
Podstawowy lokalizator który będzie zrzucał dane na serwer (w prostej formie - długość, szerokość, prędkość, promień, azymut) to koszt do 2000 złotych z instalacją i utrzymanie serwera...
Do tego napisanie softu który to przyjmie do systemu.
Do tego napisanie softu który to przyjmie do systemu.
"W przypadku, jeśli przetarg wygrywa przewoźnik prywatny (co wymaga ustalenia kryteriów rzeczywiście umożliwiających konkurencję) – średnia oszczędność względem przyznania zadania przewoźnikowi komunalnemu z wolnej ręki wynosi 1,12 - 1,13 zł"
Wcześniej pisałem w Dziś na mieście, ale usunąłem, żeby nie robić zamieszania:
Do tego w TTSS-ie wyświetla PR792 na "159".
Chyba jednak błąd, chyba że ktoś potwierdzi czy faktycznie tak było?post z godz. 1:40 pisze:Wg TTSS na "611" jest DU312. Teraz jest przy AGH->CP. Rezerwa czy to błąd?
Do tego w TTSS-ie wyświetla PR792 na "159".