Strona 5 z 45

Mapa TTSS Kraków

: 24 kwie 2017, o 10:11
autor: Adrian
Właśnie zauważyłem, że po kliknięciu na pojazd pojawia się rozpiska czasów przyjazdów na kolejnych przystankach :)

Mapa TTSS Kraków

: 24 kwie 2017, o 10:39
autor: Charlie96
I po kliknięciu na dany przystanek można zobaczyć najbliższe czasy przyjazdów danych linii :)

Mapa TTSS Kraków

: 24 kwie 2017, o 11:02
autor: dsp
Jeśli można - mała lista życzeń. :)
- likwidacja konieczności odświeżania strony;
- lepsza separacja pociągów na pętlach;
- przyjazne menu do znajdowania konkretnego wagonu/przystanku.

Mapa TTSS Kraków

: 24 kwie 2017, o 13:20
autor: jakubste
dsp pisze:Jeśli można - mała lista życzeń. :)
- likwidacja konieczności odświeżania strony;
- lepsza separacja pociągów na pętlach;
- przyjazne menu do znajdowania konkretnego wagonu/przystanku.
Na http://krakowpodreka.pl/pl/ wszystko odświeża się automatycznie :) Nad separacją pomyślimy w przyszłości, bo to ciężki temat. Szukajka wagonów/przystanków jest w trakcie pisania, ale chwilę to potrwa ;)

Mapa TTSS Kraków

: 24 kwie 2017, o 16:54
autor: Mseifer
@jakubste dlaczego na Placu Centralnym tramwaje jeżdżą pod prąd w relacji Rondo Czyżyńskie -> Kombinat? Czy jest szansa informować na włączonej mapie odpowiednim komunikatem bądź zbliżeniem na dany przystanek o tym że tramwaje stoją/mają opóźnienie ?

Mapa TTSS Kraków

: 24 kwie 2017, o 18:46
autor: jakubste
Mseifer pisze:@jakubste dlaczego na Placu Centralnym tramwaje jeżdżą pod prąd w relacji Rondo Czyżyńskie -> Kombinat?
To już kwestia danych jakie udostępnia ZIKiT. Szczerze mówiąc nigdy tego nie zauważyłem, popatrzę :) Za to widziałem 9 zmieniającą tor na lewy koło Prokocimia (trasa pokazywana jest po kliknięciu na tramwaj)
Mseifer pisze:Czy jest szansa informować na włączonej mapie odpowiednim komunikatem bądź zbliżeniem na dany przystanek o tym że tramwaje stoją/mają opóźnienie ?
To nie jest proste, bo trzeba by zgadywać, że coś jest nie tak. Być może w przyszłości - myślimy na razie nad tym, jak można przetworzyć te dane, żeby coś zauważyć. Póki co po kliknięciu na przystanek pokazują się opóźnienia przekazywane przez TTSS.

Mapa TTSS Kraków

: 24 kwie 2017, o 21:19
autor: dsp
jakubste pisze:Nad separacją pomyślimy w przyszłości, bo to ciężki temat.
Na "krakowpodreka" separacja nawet nieźle wygląda. Jak się bardzo powiększy obraz, to zawsze można rozróżnić wszystkie pociągi.

Mapa TTSS Kraków

: 28 kwie 2017, o 14:21
autor: Zenek
Fajnie, jakby jeszcze można było zobaczyć numer brygady. :D

Mapa TTSS Kraków

: 30 kwie 2017, o 02:49
autor: krawiec
Nie pokazuje wszystkich tramwajów na nocnych zlotach na DG. Nie było np. 62 kier. CM o 3-ciej.

Mapa TTSS Kraków

: 30 kwie 2017, o 09:53
autor: Locutus
Jak tramwaj z takiej czy innej przyczyny nie jest widzialny dla systemu, to go mapka nie pokaże, to logiczne... Na tablicach też w takiej sytuacji masz tylko godzinę rozkładową...

Pozdrawiam!
LOKI

Mapa TTSS Kraków

: 4 maja 2017, o 17:41
autor: jakubste
Coś co zapewne ucieszy zwłaszcza fanów komunikacji publicznej - od dzisiaj w aplikacji Kraków pod reką na Androida widać również model tramwaju i numer boczny - apka dostępna tutaj: https://play.google.com/store/apps/deta ... ttssmobile

Odpowiadając zbiorczo na parę pytań które się pojawiły:

- jak system danych nie daje (a zdarza się tak, powiedziałbym że dość często niestety, choć głównie nocami), no to na mapie też ich nie widać. Czasem nie ma części tramwajów, czasem nie działają rozkłady. Myślimy nad tym, żeby w przyszłości postarać się zgadywać pozycje tramwajów bez GPSa i na przykład pokazywać je jako szare ikonki. Chociaż szczerze mówiąc nie wiem czy takie, nieco fałszywe, dane tylko nie pogorszą czytelności. Jak uważacie?

- co do numerów brygad - na pewno nie ma ich łatwo dostępnych. Zobaczymy czy da się jakoś je zgadnąć na podstawie tego co widzimy w systemie, ale to też skomplikowany temat i na pewno nie będzie tego szybko.

Pod koniec tygodnia lub na początku przyszłego puścimy większą aktualizację serwisu i aplikacji, które nieco podniosą jeszcze funkcjonalność Krakowa pod ręką :)

Mapa TTSS Kraków

: 5 maja 2017, o 22:58
autor: volferssj
jakubste pisze:Myślimy nad tym, żeby w przyszłości postarać się zgadywać pozycje tramwajów bez GPSa i na przykład pokazywać je jako szare ikonki. Chociaż szczerze mówiąc nie wiem czy takie, nieco fałszywe, dane tylko nie pogorszą czytelności. Jak uważacie?
Zgadywanie... raczej nie bardzo. Nie lepiej byłoby np. puścić brakujące z czasem rozkładowym, a przy zatorach i innych takich mogłyby znikać czy coś. Wiesz żeby w błąd nie wprowadzały, "Jeden jedzie, a inne nie bla,bla,bla".

Mapa TTSS Kraków

: 6 maja 2017, o 09:54
autor: Locutus
A co w sytuacji, gdy dany kurs naprawdę wypadnie z rozkładu, bo było zatrzymanie na trasie, awaria, cokolwiek? Wtedy pewnie też by się wyświetlał jako rozkładowy, podczas gdy by go nie było...

Nie wiem czy takie zgadywanie nie wyrządziłoby więcej szkód niż pożytku dla aplikacji...

Pozdrawiam!
LOKI

Mapa TTSS Kraków

: 6 maja 2017, o 10:03
autor: volferssj
Loki. Przecież pisałem, że jakby pojawił się zator czy inne mu podobne to wszystkie "rozkładowe" powinny znikać.

IMO lepiej mieć czas rozkładowy i rozkładową lokalizację niż pozycję która jest na słowo honoru.

Mapa TTSS Kraków

: 6 maja 2017, o 11:08
autor: Kaszmir
volferssj pisze:Loki. Przecież pisałem, że jakby pojawił się zator czy inne mu podobne to wszystkie "rozkładowe" powinny znikać.

IMO lepiej mieć czas rozkładowy i rozkładową lokalizację niż pozycję która jest na słowo honoru.
Locutusowi nie chodzi o grupowe zatory tylko pojedynczy kurs który wypadł z rozkładu bo np. w ogóle nie wyjechał z pętli. Myślę, że się z nim zgadzam, takie kombinowanie może wyrządzić więcej szkody niż pożytku.