Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 10 gru 2019, o 09:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 kwi 2017, o 10:11 
Offline
Administrator Techniczny

Dołączył(a): 28 lut 2017, o 16:58
Posty: 360
Właśnie zauważyłem, że po kliknięciu na pojazd pojawia się rozpiska czasów przyjazdów na kolejnych przystankach :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 kwi 2017, o 10:39 
Offline
Znawca

Dołączył(a): 14 maja 2012, o 22:31
Posty: 39
Lokalizacja: Stare Miasto
I po kliknięciu na dany przystanek można zobaczyć najbliższe czasy przyjazdów danych linii :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 kwi 2017, o 11:02 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 15 lis 2015, o 17:50
Posty: 89
Jeśli można - mała lista życzeń. :)
- likwidacja konieczności odświeżania strony;
- lepsza separacja pociągów na pętlach;
- przyjazne menu do znajdowania konkretnego wagonu/przystanku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 kwi 2017, o 13:20 
Offline
Pasażer

Dołączył(a): 21 kwi 2017, o 14:15
Posty: 11
dsp napisał(a):
Jeśli można - mała lista życzeń. :)
- likwidacja konieczności odświeżania strony;
- lepsza separacja pociągów na pętlach;
- przyjazne menu do znajdowania konkretnego wagonu/przystanku.


Na http://krakowpodreka.pl/pl/ wszystko odświeża się automatycznie :) Nad separacją pomyślimy w przyszłości, bo to ciężki temat. Szukajka wagonów/przystanków jest w trakcie pisania, ale chwilę to potrwa ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 kwi 2017, o 16:54 
Offline
Administrator Techniczny

Dołączył(a): 14 wrz 2009, o 19:01
Posty: 9958
Lokalizacja: Kraków->Bieńczyce
@jakubste dlaczego na Placu Centralnym tramwaje jeżdżą pod prąd w relacji Rondo Czyżyńskie -> Kombinat? Czy jest szansa informować na włączonej mapie odpowiednim komunikatem bądź zbliżeniem na dany przystanek o tym że tramwaje stoją/mają opóźnienie ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 kwi 2017, o 18:46 
Offline
Pasażer

Dołączył(a): 21 kwi 2017, o 14:15
Posty: 11
Mseifer napisał(a):
@jakubste dlaczego na Placu Centralnym tramwaje jeżdżą pod prąd w relacji Rondo Czyżyńskie -> Kombinat?


To już kwestia danych jakie udostępnia ZIKiT. Szczerze mówiąc nigdy tego nie zauważyłem, popatrzę :) Za to widziałem 9 zmieniającą tor na lewy koło Prokocimia (trasa pokazywana jest po kliknięciu na tramwaj)

Mseifer napisał(a):
Czy jest szansa informować na włączonej mapie odpowiednim komunikatem bądź zbliżeniem na dany przystanek o tym że tramwaje stoją/mają opóźnienie ?


To nie jest proste, bo trzeba by zgadywać, że coś jest nie tak. Być może w przyszłości - myślimy na razie nad tym, jak można przetworzyć te dane, żeby coś zauważyć. Póki co po kliknięciu na przystanek pokazują się opóźnienia przekazywane przez TTSS.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 kwi 2017, o 21:19 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 15 lis 2015, o 17:50
Posty: 89
jakubste napisał(a):
Nad separacją pomyślimy w przyszłości, bo to ciężki temat.

Na "krakowpodreka" separacja nawet nieźle wygląda. Jak się bardzo powiększy obraz, to zawsze można rozróżnić wszystkie pociągi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 kwi 2017, o 14:21 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 gru 2015, o 21:07
Posty: 536
Lokalizacja: Kraków
Fajnie, jakby jeszcze można było zobaczyć numer brygady. :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 kwi 2017, o 02:49 
Offline
Kierownik

Dołączył(a): 2 lis 2009, o 16:24
Posty: 927
Lokalizacja: Krowodrza Górka
Nie pokazuje wszystkich tramwajów na nocnych zlotach na DG. Nie było np. 62 kier. CM o 3-ciej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 kwi 2017, o 09:53 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 07:40
Posty: 7193
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Jak tramwaj z takiej czy innej przyczyny nie jest widzialny dla systemu, to go mapka nie pokaże, to logiczne... Na tablicach też w takiej sytuacji masz tylko godzinę rozkładową...

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 maja 2017, o 17:41 
Offline
Pasażer

Dołączył(a): 21 kwi 2017, o 14:15
Posty: 11
Coś co zapewne ucieszy zwłaszcza fanów komunikacji publicznej - od dzisiaj w aplikacji Kraków pod reką na Androida widać również model tramwaju i numer boczny - apka dostępna tutaj: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ttss.ttssmobile

Odpowiadając zbiorczo na parę pytań które się pojawiły:

- jak system danych nie daje (a zdarza się tak, powiedziałbym że dość często niestety, choć głównie nocami), no to na mapie też ich nie widać. Czasem nie ma części tramwajów, czasem nie działają rozkłady. Myślimy nad tym, żeby w przyszłości postarać się zgadywać pozycje tramwajów bez GPSa i na przykład pokazywać je jako szare ikonki. Chociaż szczerze mówiąc nie wiem czy takie, nieco fałszywe, dane tylko nie pogorszą czytelności. Jak uważacie?

- co do numerów brygad - na pewno nie ma ich łatwo dostępnych. Zobaczymy czy da się jakoś je zgadnąć na podstawie tego co widzimy w systemie, ale to też skomplikowany temat i na pewno nie będzie tego szybko.

Pod koniec tygodnia lub na początku przyszłego puścimy większą aktualizację serwisu i aplikacji, które nieco podniosą jeszcze funkcjonalność Krakowa pod ręką :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 maja 2017, o 22:58 
Offline
Kierownik

Dołączył(a): 9 gru 2014, o 23:02
Posty: 777
Lokalizacja: Kraków
jakubste napisał(a):
Myślimy nad tym, żeby w przyszłości postarać się zgadywać pozycje tramwajów bez GPSa i na przykład pokazywać je jako szare ikonki. Chociaż szczerze mówiąc nie wiem czy takie, nieco fałszywe, dane tylko nie pogorszą czytelności. Jak uważacie?

Zgadywanie... raczej nie bardzo. Nie lepiej byłoby np. puścić brakujące z czasem rozkładowym, a przy zatorach i innych takich mogłyby znikać czy coś. Wiesz żeby w błąd nie wprowadzały, "Jeden jedzie, a inne nie bla,bla,bla".

_________________
Zrzutka na dobry cel


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 maja 2017, o 09:54 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 07:40
Posty: 7193
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
A co w sytuacji, gdy dany kurs naprawdę wypadnie z rozkładu, bo było zatrzymanie na trasie, awaria, cokolwiek? Wtedy pewnie też by się wyświetlał jako rozkładowy, podczas gdy by go nie było...

Nie wiem czy takie zgadywanie nie wyrządziłoby więcej szkód niż pożytku dla aplikacji...

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 maja 2017, o 10:03 
Offline
Kierownik

Dołączył(a): 9 gru 2014, o 23:02
Posty: 777
Lokalizacja: Kraków
Loki. Przecież pisałem, że jakby pojawił się zator czy inne mu podobne to wszystkie "rozkładowe" powinny znikać.

IMO lepiej mieć czas rozkładowy i rozkładową lokalizację niż pozycję która jest na słowo honoru.

_________________
Zrzutka na dobry cel


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 maja 2017, o 11:08 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 20:25
Posty: 22743
volferssj napisał(a):
Loki. Przecież pisałem, że jakby pojawił się zator czy inne mu podobne to wszystkie "rozkładowe" powinny znikać.

IMO lepiej mieć czas rozkładowy i rozkładową lokalizację niż pozycję która jest na słowo honoru.

Locutusowi nie chodzi o grupowe zatory tylko pojedynczy kurs który wypadł z rozkładu bo np. w ogóle nie wyjechał z pętli. Myślę, że się z nim zgadzam, takie kombinowanie może wyrządzić więcej szkody niż pożytku.

_________________
Krabok - krakowski blog o komunikacji
Profil pkk na fb


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL