Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 23 wrz 2019, o 16:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 515 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 cze 2019, o 13:24 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 89
I znowu od dwóch godzin nie aktualizują się pliki GTFS dla tramwajów...

Możliwe, że to przez dwa tramwaje-widma, których numery pojawiają się i znikają:
https://mpk.jacekk.net/map.html#!t-1188950297147788474 (pojawia się jako 21)
https://mpk.jacekk.net/map.html#!t-1188950297147788938 (pojawia się jako 50)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 cze 2019, o 13:25 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 4 paź 2009, o 19:38
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
t-1188950297147788938 -》 RF307 na "1"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 cze 2019, o 15:40 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 4 paź 2009, o 19:38
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
Odpowiedź na interpelację. Nic konkretnego jak zwykle: http://dt.bip.krakow.pl/interpelacje/ka ... 6-13_6.PDF


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 cze 2019, o 17:19 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 3 paź 2017, o 18:57
Posty: 742
tiross napisał(a):
Od niemal dwóch tygodni widzę BH074 przyczepionego do jednego miejsca, niezależnie od linii. Jest to przystanek Olsza II przy biurowcu. Zwróciłem uwagę na to, gdy zobaczyłem tam wg mapy 139, jednak to tylko błąd który trwa już długo.

I dalej tam stoi. Oprócz niego DU331 zawiesił się przy PW, a DU332 przed przystankiem "Pod lipą" :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 cze 2019, o 17:36 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 89
Analogiczna sytuacja jest z tramwajami permanentnie stojącymi w zajezdni Podgórze: RY805, RY808, RG912.

Mam wrażenie, że zepsuł się/nie działa GPS i trasa jest estymowana na podstawie kilometrażu/otwierania drzwi itp.

W przypadku tramwajów da się wziąć (chyba) poprawną pozycję pytając TTSS o positionType=CORRECTED, przy autobusach nawet wtedy są "przyczepione" do jednego punktu.

Spróbuję jakoś się tym zająć, może w ramach https://github.com/jacekkow/mpk-ttss/issues/20


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 cze 2019, o 23:12 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 23 wrz 2009, o 18:09
Posty: 1346
Lokalizacja: Kraków
W sumowaniu trzeba uważać, bo nie wszystkie wagony mają GPS lub sprawny GPS. Nie mają E1 solo i sporo składów 105Na, kilka N8S np. HK453 i chyba też HK455. Najlepiej jest z Bombardierami. Ale w innych typach taboru też pojedyncze egzemplarze czasem są bez sprawnego GPS. I wtedy w zestawieniach ich nie ma. Trzeba wiedzieć ile jest brygad na liniach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 cze 2019, o 01:09 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 6 lut 2015, o 16:46
Posty: 2541
Czy z danych publikowanych przez ZTP jest możliwość wyciągnięcia numeru brygady?
Ewentualnie moglibyśmy wspólnymi siłami je sami uzupełnić jak numery taborowe ;-)

_________________
"Jest super, jest super
Więc o co ci chodzi?"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 cze 2019, o 11:31 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 89
Teoretycznie w danych GTFS (czyli np. ftp://ztp.krakow.pl/GTFS_KRK_T.zip), w pliku trips.txt wszystkie kursy danej brygady powinny mieć taki sam block_id:
Cytuj:
A block consists of a single trip or many sequential trips made with the same vehicle. The trips are grouped into a block by the use of a shared service day and block_id.
Nie wiem tylko czy da się rozsądnie, bez poprawiania po każdej publikacji rozkładu, przemapować bloki na konkretne numery brygad.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 cze 2019, o 18:56 
Offline
Znawca
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2017, o 08:37
Posty: 32
Lokalizacja: Kraków, Ruczaj
Rozwiązaniem w miarę odpornym na zmiany rozkładów jazdy jest przechowywanie najwcześniejszej godziny odjazdu z pętli oraz brygady (numer linii + numer brygady). Ale to wymaga ręcznego oznaczania brygad, a na dodatek prawie wszystko sypie się pod koniec czerwca i na początku września.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 cze 2019, o 10:55 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 07:40
Posty: 7046
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Jest jakiś problem z RY812:

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 cze 2019, o 11:09 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 17 maja 2012, o 23:08
Posty: 2316
Lokalizacja: KRK
Locutus napisał(a):
Jest jakiś problem z RY812

Chwilę temu właśnie pisałem o tym w wątku "Rozdział taboru" - na liście przystanków po prawej pokazuje się w nagłówku 70 Salwator, ale poniżej przystanki są z 52 na Czerwone Maki :hihi:

Dodatkowo, samo 52 również pokazuje się na mapie z nieprzypisanym identyfikatorem t-1188950297142019995 (dokładnie na tym przystanku, który jest aktualnie podświetlony na liście 70tki - czyli jak na liście przystanków 70tka pokazuje pl.Getta, to trójkącik 52 stoi właśnie na Getta).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 cze 2019, o 11:18 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 23 wrz 2011, o 22:22
Posty: 165
Lokalizacja: KRK
Ten RY812 to w rzeczywistości E1+c3 RW134, nadajnik GPS jest pobrany z RY812 jedynie. GPS zresetowany, wyswietla wagon poprawnie, przystanki dalej dla tej brygady są z 52

_________________
www.facebook.com/KrakowskaKomunikacjaMiejska


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 cze 2019, o 11:22 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 17 maja 2012, o 23:08
Posty: 2316
Lokalizacja: KRK
komunikacjakrk napisał(a):
Ten RY812 to w rzeczywistości E1+c3, nadajnik GPS jest pobrany z RY812 jedynie

Tylko dlaczego chwilę temu "oba" wagony wyświetlały się w dwóch różnych miejscach? :hihi:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 cze 2019, o 12:06 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 10 lut 2014, o 16:35
Posty: 2100
Lokalizacja: kraków
Od dłuższej chwili (ok. 2 godzin) widzę również brak jednej brygady "9". Miedzy dwoma pojazdami jest dłuuuuga pustka (tak na oko 40 minutowa przerwa). Widzę tylko 3 wagony GT8N i 3 x EU8N - a powinno tych drugich być 4. :wow:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 cze 2019, o 18:07 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 4 paź 2009, o 19:38
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
b-1152921495654650624 -》BA136


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 515 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL