Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 26 kwi 2019, o 05:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 384 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 26  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 gru 2018, o 21:51 
Offline
Wisielec pomostowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 wrz 2009, o 14:59
Posty: 6210
Lokalizacja: Kraków - Borek Fał.
A dla mnie to jest zwykła próba tuszowania afery. Ktoś w ZTP/MPK sypnął danymi i zrobiła się afera, a teraz chcą PRowo odeprzeć ataki.

_________________
Obrazek
Obrazek
Ich will dass ihr mir vertraut
Ich will dass ihr mir glaubt
Ich will eure Blicke spüren
Jeden Herzschlag kontrollieren


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 gru 2018, o 23:09 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 8 lip 2015, o 10:07
Posty: 645
Ataki na co? Przecież nie było żadnego umówienia się z deweloperami aplikacji. Dostali się do danych na partyzanta, a to ani zbyt w porządku, ani bezpieczne (tutaj: stabilność, ale też dla testów mogą rzucać fejkowymi danymi).
Pewnie informatycy zobaczyli znaczny wzrost ruchu na serwerze, znaleźli winowajcę i zbanowali oraz zabezpieczyli bardziej dane.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 gru 2018, o 07:17 
Offline
Wisielec pomostowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 wrz 2009, o 14:59
Posty: 6210
Lokalizacja: Kraków - Borek Fał.
PanA napisał(a):
Przecież nie było żadnego umówienia się z deweloperami aplikacji. Dostali się do danych na partyzanta, a to ani zbyt w porządku, ani bezpieczne (tutaj: stabilność, ale też dla testów mogą rzucać fejkowymi danymi).

Dane zostały dostarczone wprost od urzędników miejskich, więc można założyć - było to częściowo na partyzanta - ale tu chodziło o dane, które i tak powinny być ogólnodostępne. Oczywiście w tym mieście górę wzięły zapędy propagandowe władzy, nad zdrowym rozsądkiem i skończyło się blokadą dostępu do danych.

PanA napisał(a):
Pewnie informatycy zobaczyli znaczny wzrost ruchu na serwerze, znaleźli winowajcę i zbanowali oraz zabezpieczyli bardziej dane.

Nie, po prostu jest tak, jak napisał kot_feliks. To samo przerabialiśmy przy rozkładach.

_________________
Obrazek
Obrazek
Ich will dass ihr mir vertraut
Ich will dass ihr mir glaubt
Ich will eure Blicke spüren
Jeden Herzschlag kontrollieren


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 gru 2018, o 13:01 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 9 gru 2014, o 23:02
Posty: 737
Lokalizacja: Kraków
Coffee napisał(a):
Nie, po prostu jest tak, jak napisał kot_feliks. To samo przerabialiśmy przy rozkładach.

Rozumiem, że na potwierdzenie masz niepodważalne dowody.

P.S. Bycie adminem nie upoważnia Cię do rzucania sobie "bucami" ot bo tak. Ciekawe: ilu użytkowników tego forum zmieszałeś z błotem?

_________________
Zrzutka dla kumpla


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 gru 2018, o 03:18 
Offline
Znawca

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 45
Mam prośbę do tutejszych forumowiczów - jak wiecie zmieniły się identyfikatory tramwajów w systemie TTSS. Z "dochodzenia" wychodzi na to, że w dużej ilości przypadków nie ma innej drogi do ich uzupełnienia niż ręczne przypisanie numeru taborowego do identyfikatora.

Do tej pory w drodze z i do pracy dopisuję tramwaje, które widzę (czasami z daleka, więc wybaczcie pomyłki z GT8/N8S/EU8N). Niestety idzie to powoli.

Jeśli ktoś widzi tramwaj, który na mapie nie jest oznaczony numerem bądź numer jest niepoprawny, prosiłbym o wypełnienie formularza:
https://mpk.jacekk.net/vehicles/suggest/

Dane w formacie "maszynowym" (Kraków pod ręką zachęcam do czerpania) są tutaj:
https://mpk.jacekk.net/vehicles/
a bardziej dla ludzi:
https://mpk.jacekk.net/vehicles/view.html

Jeśli coś nie działa - proszę o PW.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 gru 2018, o 08:07 
Offline
Inspektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sie 2017, o 11:19
Posty: 473
etred napisał(a):
Mam prośbę do tutejszych forumowiczów - jak wiecie zmieniły się identyfikatory tramwajów w systemie TTSS. Z "dochodzenia" wychodzi na to, że w dużej ilości przypadków nie ma innej drogi do ich uzupełnienia niż ręczne przypisanie numeru taborowego do identyfikatora.

Masakra, myślałem że to ze mną jest coś nie tak i nie potrafię się dopatrzeć zależności między tymi numerami. Są jakieś powiązania, które znalazłeś i możesz o nich napisać?

Podziękowania za wystawienie tych ID na mapę i podzielenie się tym co już ustaliłeś. Dopisałem koło 15 tramwajów w drodze do pracy - w sumie dobra zabawa na czas i spostrzegawczość. Mam tylko nadzieję, że "Razem w ruchu" nie zrobi za chwilę kolejnej rewolucji.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 gru 2018, o 10:32 
Offline
Znawca

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 45
Cytuj:
Są jakieś powiązania, które znalazłeś i możesz o nich napisać?


Ewidentnie są dwie (albo trzy) "serie" numeracji. Jedna to numery -11889502973096(46,47)..., druga -11889502973096(49,50,52).

W pierwszej serii jest w miarę w porządku. Każdy wzrost numeru o 4 to zwykle o jeden numer taborowy w dół. Przykład:
Kod:
-1188950297309646077 HG916 2014N (wiem, widziałem)
                  +4    -1
-1188950297309646081 HG915 2014N (nie widziałem, ale tak zakładam)
                  +4    -2
-1188950297309646085 RG914 2014N (wiem, widziałem, mogłem pomylić)

Zdarzają się kwiatki:
Kod:
-1188950297309646386 RP605 (widziałem)
                  +4
-1188950297309646390 RP604 (tak zakładam)
                  +5 (sic!)
-1188950297309646395 RP603 (widziałem)

Kod:
-1188950297309646181 RY819 (widziałem)
                  +4
-1188950297309646185 RY814-RY818? nie mam pojęcia który
                  +4
-1188950297309646189 RY813 (widziałem)


Druga seria to miszmasz bez większych zależności.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 gru 2018, o 12:12 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 17 maja 2012, o 23:08
Posty: 2270
Lokalizacja: KRK
pasazer_mobilisu napisał(a):
etred napisał(a):
Mam prośbę do tutejszych forumowiczów - jak wiecie zmieniły się identyfikatory tramwajów w systemie TTSS. Z "dochodzenia" wychodzi na to, że w dużej ilości przypadków nie ma innej drogi do ich uzupełnienia niż ręczne przypisanie numeru taborowego do identyfikatora.

Podziękowania za wystawienie tych ID na mapę i podzielenie się tym co już ustaliłeś. Dopisałem koło 15 tramwajów w drodze do pracy - w sumie dobra zabawa na czas i spostrzegawczość. Mam tylko nadzieję, że "Razem w ruchu" nie zrobi za chwilę kolejnej rewolucji.

Nie wiem czemu, ale po otwarciu mapy w przeglądarce na telefonie nie widzę ŻADNEGO pojazdu (na kompie widać normalnie wszystko) - a raczej z laptopem nie wyjdę na miasto :P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 gru 2018, o 22:17 
Offline
Znawca

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 45
Cytuj:
po otwarciu mapy w przeglądarce na telefonie nie widzę ŻADNEGO pojazdu
Cache przeglądarki jest winny (a tak naprawdę ja, bo zbyt długi czas trzymania danych ustawiłem ;) ). Tymczasowo możesz otworzyć kartę incognito albo wyczyścić "Obrazy i pliki zapisane w pamięci podręcznej" zgodnie z instrukcją: https://support.google.com/accounts/ans ... roid&hl=pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 gru 2018, o 22:35 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 20 lut 2015, o 18:36
Posty: 165
Szkoda tylko, że przestały się pokazywać na mapie kursy wyjazdowe i zjazdowe :(.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 gru 2018, o 00:23 
Offline
Znawca

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 45
Cytuj:
Szkoda tylko, że przestały się pokazywać na mapie kursy wyjazdowe i zjazdowe :(.


Jest na to recepta ;) Uruchom mapę o tak: https://mpk.jacekk.net/map.html#!RAW

Pozycje nie będą "dopasowane" do przebiegu torów (bo dokładność GPS-a jest taka a nie inna), ale pokażą się wszystkie pojazdy.

Przez święta postaram się dorobić własne wpasowywanie w trasę, żeby takie kursy nie uciekały.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 gru 2018, o 02:26 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 20 lut 2015, o 18:36
Posty: 165
Teraz mapa nie pokazuje żadnych numerów wozow, a np jeden z NGT6 na 69 wyświetla się jako "-1188950297304572226" :eek:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 gru 2018, o 04:14 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 26 maja 2015, o 16:08
Posty: 2891
Lokalizacja: Kraków
busfan1234 napisał(a):
Teraz mapa nie pokazuje żadnych numerów wozow, a np jeden z NGT6 na 69 wyświetla się jako "-1188950297304572226" :eek:

Wszystkie numery są skasowane i w każdym pojeździe jest kilkanaście cyfr.

Np. "10" wg TTSS jedzie z Kurdwanowa do Łagiewnik:
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 gru 2018, o 06:01 
Offline
Inspektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sie 2017, o 11:19
Posty: 473
etred napisał(a):
Ewidentnie są dwie (albo trzy) "serie" numeracji. Jedna to numery -11889502973096(46,47)..., druga -11889502973096(49,50,52).


Wygląda na to że znowu nastąpiła rewolucja, bo wszystkie tramwaje będące aktualnie razem w ruchu zaczynają się od -11889502973045

Dla zainteresowanych:

HW128
wczoraj: -1188950297309647033
dzisiaj: -1188950297304569304

RG912
wczoraj: -1188950297309646093
dzisiaj: -1188950297304568341


Ostatnio edytowano 21 gru 2018, o 07:56 przez pasazer_mobilisu, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 gru 2018, o 07:33 
Online
Moderator fb pkk

Dołączył(a): 15 mar 2014, o 21:03
Posty: 3479
Lokalizacja: Kraków->Nowa Huta
Pewnie czytają ten wątek i mieszają :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 384 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 26  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL