Mapa TTSS Kraków / Śledzenie pojazdów km na żywo

Bilety, działalność ZIKiT oraz pozostałe tematy związane z komunikacją miejską w Krakowie

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
flosan
Dyrektor
Posty: 1313
Rejestracja: 13 lis 2012, o 19:03

Tablice elektroniczne

#16 Post autor: flosan » 16 kwie 2017, o 22:05

Tak sobie myślę, że temat tej strony i mapki powinien mieć osobny wątek ;).

Jak już mowa o propozycjach, to jeszcze można by było zrobić jakieś oznaczenia czy dany tramwaj jedzie zgodnie z rozkładem (tolerancja +/- 2 min) czy jest opóźniony - np. na żółto średnio opóźniony, na czerwono opóźniony np. powyżej 10 minut. Początkowo myślałem, że kolorki oznaczają właśnie opóźnienia, ale oznaczają tabor i super, potem nie ogarnąłem co oznacza ramka trójkącika, ale one oznaczają konkretny tabor, a w sumie obwolutka mogłaby właśnie kolorami wskazywać czy dany tramwaj ma opóźnienie, z tym, że nie wiem czy jest to w ogóle wykonalne bo przecież w przypadku różnych sytuacji na torach dyspozytor odwołuje dane brygady, może je zmienić właściwie jak tylko chce i pewnie ten pomysł nie jest zbyt realny, choć w sumie nas brygady mało obchodzą, opóźnienia też nie będą istotne aż tak skoro możemy śledzić realnie gdzie dany tramwaj się znajduje. Nie ma też co przekombinowywać, bo działa wszystko elegancko i to co jest w planach rozwojowych w zasadzie w zupełności wszystkim wystarczy. Ciekawe jak to będzie wyglądać gdy w system wdrożone kiedyś będą autobusy, pewnie będzie trzeba zamienić "trójkąciki" na małe gify pojazdów :D.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Posty: 22832
Rejestracja: 18 wrz 2009, o 21:25
Kontakt:

Mapa TTSS Kraków

#17 Post autor: Kaszmir » 16 kwie 2017, o 22:28

flosan pisze:Tak sobie myślę, że temat tej strony i mapki powinien mieć osobny wątek ;).
To jest nas dwóch ;) Wątek wydzielony. Jeśli macie pomysł na lepszą nazwę dla tematu, dajcie znać.

etred
Miłośnik
Posty: 146
Rejestracja: 15 kwie 2017, o 13:58

Mapa TTSS Kraków

#18 Post autor: etred » 16 kwie 2017, o 22:58

Jeszcze w temacie tego co da się, a czego nie da się osiągnąć...
Łukasz pisze:Proponowałbym jakąś czerwoną kropką oflagować pojazd w przypadku zatrzymania: awarii, wykolejenia itp
Tej informacji wprost nie ma - trzeba by było na bieżąco ręcznie je wprowadzać.
flosan pisze:można by było zrobić jakieś oznaczenia czy dany tramwaj jedzie zgodnie z rozkładem
Też chciałbym, by były na mapce opóźnienia, ale niestety takie dane da się uzyskać tylko per-przystanek, a nie per-pojazd. Zajeżdżania strony ZIKiT-u poprzez ciągłe odpytywanie o sporą liczę przystanków (dla ustalenia opóźnień wszystkich pojazdów) wolałbym uniknąć.
flosan pisze:pewnie będzie trzeba zamienić "trójkąciki" na małe gify pojazdów :D.
Pikuś ;)

lukaszpdg
Dyrektor
Posty: 3354
Rejestracja: 26 maja 2015, o 17:08
Lokalizacja: Kraków

Mapa TTSS Kraków

#19 Post autor: lukaszpdg » 17 kwie 2017, o 00:33

Fajna mapka. Brawo! :clap:
Kaszmir pisze:To jest nas dwóch ;) Wątek wydzielony. Jeśli macie pomysł na lepszą nazwę dla tematu, dajcie znać.
Czy nie lepiej połączyć pozostałe posty ze stron TTSS i zmienić nazwę tematu na "TTSS Kraków"?

Mam pytanie do etred: Czy da się poprawić N8S-NF, HK455 i RF323? Bo wyświetla jako wysokopodłogowy, a normalnie powinno być częściowo niskopodłogowy. Jakby się dało poprawić, to byłoby super. :)

busfan1234
Specjalista
Posty: 165
Rejestracja: 20 lut 2015, o 18:36

Mapa TTSS Kraków

#20 Post autor: busfan1234 » 17 kwie 2017, o 10:08

Ja bym jeszcze dodał możliwość wyszukania konkretnego wagonu na mieście, bo obecnie konkretny wagon i tak można znaleźć, jednak trzeba najeżdżać na każdy tramwaj po kolei na mapie.

Awatar użytkownika
flosan
Dyrektor
Posty: 1313
Rejestracja: 13 lis 2012, o 19:03

Mapa TTSS Kraków

#21 Post autor: flosan » 17 kwie 2017, o 12:28

Czy kwestaki w ogóle są widoczne na podstawie GPS? Chyba raczej nie, szkoda, bo fajnie by było móc widzieć gdzie podąża ;).

etred
Miłośnik
Posty: 146
Rejestracja: 15 kwie 2017, o 13:58

Mapa TTSS Kraków

#22 Post autor: etred » 17 kwie 2017, o 12:47

lukaszpdg pisze:Czy da się poprawić N8S-NF, HK455 i RF323?
Da się - dane były konsultowane z http://www.kmk.krakow.pl/tramwaje_wspolczesne.html

Poprawione.
busfan1234 pisze:Ja bym jeszcze dodał możliwość wyszukania konkretnego wagonu na mieście
Dodane dla przystanków i pojazdów. Jeśli nie działa, to trzeba "mocno" odświeżyć stronę (na komputerze Ctrl + F5).

RY801:
https://mpk.jacekk.net/map.html#!RY801

Dworzec Główny:
https://mpk.jacekk.net/map.html#!s6350927454370005201
flosan pisze:Czy kwestaki w ogóle są widoczne na podstawie GPS?
Jeśli pokazują się na tablicach, to tu też powinny być widoczne (ale z rozpoznaniem typu tramwaju może być gorzej). Jak będzie jakiś na linii 8 w tygodniu, to sprawdzę.

Adrian
Inspektor
Posty: 361
Rejestracja: 28 lut 2017, o 16:58

Mapa TTSS Kraków

#23 Post autor: Adrian » 17 kwie 2017, o 13:22

@etrad, mam ogromną prośbę. Czy na stronie mpk.jacekk.net mógłbyś dać w liście rozwijanej jako pierwsze i domyślne "PL" a dopiero drugie "EN" ? Ułatwiłoby to korzystanie, albo niech zapamiętuje taką informację w ciasteczkach :)

etred
Miłośnik
Posty: 146
Rejestracja: 15 kwie 2017, o 13:58

Mapa TTSS Kraków

#24 Post autor: etred » 17 kwie 2017, o 13:51

Adrian pisze:mógłbyś dać w liście rozwijanej jako pierwsze i domyślne "PL" a dopiero drugie "EN"
Zrobione. Jeśli nie działa, to trzeba "mocno" odświeżyć stronę (na komputerze Ctrl + F5).

smerf
Dyrektor
Posty: 2637
Rejestracja: 6 lut 2015, o 16:46

Mapa TTSS Kraków

#25 Post autor: smerf » 17 kwie 2017, o 17:12

Czy jak wyświetlamy sobie kursy z danego przystanku możliwe byłoby tam pokazanie numeru taborowego w postaci odkrytej, zamiast w tooltipie?
Natomiast jeśli po prawej wyświetlamy sobie rozkład dla danego kursu, to czy również tam mogłoby się znaleźć informacja o niskopodłogowości/ numerze taborowym?
Czy jest możliwe również wyświetlenie kursów zjazdowych/wyjazdowych, które też znajdują się w systemie, czy w tej kwestii są jakieś zastrzeżenia co do publikacji takich danych?
Co do mapki, czy jest możliwość odizolowania "stłoczonych" tramwajów na pętlach?

Obrazek
I czy coś udałoby się pokombinować żeby tramwaje nie jeździły pod prąd :P
"Jest super, jest super
Więc o co ci chodzi?"

etred
Miłośnik
Posty: 146
Rejestracja: 15 kwie 2017, o 13:58

Mapa TTSS Kraków

#26 Post autor: etred » 17 kwie 2017, o 18:01

smerf pisze:możliwe byłoby tam pokazanie numeru taborowego w postaci odkrytej, zamiast w tooltipie?
Zrobione - kliknij w nagłówek "Pojazd" i ta informacja pojawi ci się w osobnej kolumnie.
smerf pisze:jeśli po prawej wyświetlamy sobie rozkład dla danego kursu, to czy również tam mogłoby się znaleźć informacja o niskopodłogowości/ numerze taborowym?
Zrobione.
smerf pisze:Czy jest możliwe również wyświetlenie kursów zjazdowych/wyjazdowych, które też znajdują się w systemie, czy w tej kwestii są jakieś zastrzeżenia co do publikacji takich danych?
Nic nie filtruję - takie kursy pojawiają sie i na mapce, i na liście.
smerf pisze:czy jest możliwość odizolowania "stłoczonych" tramwajów na pętlach?
Pomyślę o tym.
smerf pisze:I czy coś udałoby się pokombinować żeby tramwaje nie jeździły pod prąd
Sorry, w TTSS-ie jeżdżą :P

I standardowo: jeśli coś z w/w nie działa, to trzeba "mocno" odświeżyć stronę (na komputerze Ctrl + F5).


PS. Z ciekawostek - jak skoczył ruch po publikacji informacji na Facebooku: Obrazek

Adrian
Inspektor
Posty: 361
Rejestracja: 28 lut 2017, o 16:58

Mapa TTSS Kraków

#27 Post autor: Adrian » 17 kwie 2017, o 18:46

@etrad, brakuje informacji o opóźnieniu po kliknięciu na dany tramwaj :)
Ktoś pisał wcześniej, że po kliknięciu na przystanek mogłaby pojawić się tablica przystankowa dostępna na głównej podstronie z czasami odjazdu on-line :)
Dobrze by było, aby pojawiła się np możliwość wyboru trasy od Lipińskiego do np. Miodowej i pokazuje tramwaje jadące tymi ciągami(w tym przypadku trasa przez Kobierzyńską oraz trasa przez Rondo Matecznego), żeby nie pokazywało tramwajów w całym Krakowie.

PS: Zobaczymy w środę jak ta mapka będzie się prezentować w szczycie (szczególnie ciągu z 18, 50 i 52).

etred
Miłośnik
Posty: 146
Rejestracja: 15 kwie 2017, o 13:58

Mapa TTSS Kraków

#28 Post autor: etred » 17 kwie 2017, o 18:55

Adrian pisze:brakuje informacji o opóźnieniu po kliknięciu na dany tramwaj
etred pisze:Też chciałbym, by były na mapce opóźnienia, ale niestety takie dane da się uzyskać tylko per-przystanek, a nie per-pojazd. Zajeżdżania strony ZIKiT-u poprzez ciągłe odpytywanie o sporą liczę przystanków (dla ustalenia opóźnień wszystkich pojazdów) wolałbym uniknąć.
Będzie ciężko.
Adrian pisze:Ktoś pisał wcześniej, że po kliknięciu na przystanek mogłaby pojawić się tablica przystankowa
Jest w planach - moze w przyszły weekend. Tak samo odjazdy z przystanków po kliknięciu w tramwaj.
Adrian pisze:Dobrze by było, aby pojawiła się np możliwość wyboru trasy od Lipińskiego do np. Miodowej i pokazuje tramwaje jadące tymi ciągami
Trochę cięzko mi na podstawie ciągu określić co nim jedzie. Dodałem do listy "do zrobienia" (https://github.com/jacekkow/mpk-ttss/projects/1 - posortowane według priorytetu) filtrowanie tramwajów po numerze.
Adrian pisze:Zobaczymy w środę jak ta mapka będzie się prezentować w szczycie
Zacząłem ją robić w zeszłym tygodniu i problemów nie miałem. Bardziej boję się jak serwery mój i ZIKiT-u będą się zachowywały pod obciążeniem ;)

smerf
Dyrektor
Posty: 2637
Rejestracja: 6 lut 2015, o 16:46

Mapa TTSS Kraków

#29 Post autor: smerf » 17 kwie 2017, o 19:08

Wow. Jestem pod wielkim wrażeniem :thumbup:
Dla kursów zrealizowanych, może warto byłoby zostawić widoczne opóźnienie?

etred pisze:Nic nie filtruję - takie kursy pojawiają sie i na mapce, i na liście.
Ok. Faktycznie, na mapce są, na liście z wykazem linii z danego przystanku też są, ale konkretne kursy nie wyświetlają się na tablicy odjazdów.


Tutaj jest stronka z czeskiego Brna jeśli nie znasz, może coś Cię zainspiruje :)
https://iris.bmhd.cz/
"Jest super, jest super
Więc o co ci chodzi?"

Adrian
Inspektor
Posty: 361
Rejestracja: 28 lut 2017, o 16:58

Mapa TTSS Kraków

#30 Post autor: Adrian » 17 kwie 2017, o 19:21

Ktoś kiedyś wrzucał obrazek strony/mapki MPKowskiej/ZIKITowskiej niedostępnej publicznie, ktoś pamięta co ona wyświetlała?

@Edit. Znalazłem. W porównaniu do wersji Jacka, oni mogą się przy tym schować :D
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „IV. Wokół KMK”