Mapa TTSS Kraków / Śledzenie pojazdów km na żywo
Moderator: Moderatorzy
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Mapa TTSS Kraków
No dokładnie mam na myśli sytuację taką, że np. wóz zepsuje się niedaleko przed pętlą... Nie spowoduje zatoru, bo albo zjedzie sam o własnych siłach do zajezdni, albo dotoczy się na pętlę, gdzie będą go reanimować, ale MPK nie starczy czasu, by podstawić rezerwę i kurs, który miał zostać wykonany przez ten wagon wypadnie... Albo na przykład wóz utknie z powodu źle zaparkowanego samochodu na Długiej i też nie dojedzie na czas do końcówki i kurs nie zostanie wykonany... Tego typu historie... Przy zgadywaniu kursów, których system nie pokazuje, pewnie te niewykonane kursy pokazałyby się na mapce jako dedukowane na podstawie rozkładów... Podczas gdy tak naprawdę by ich nie było...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.
Mapa TTSS Kraków
A nie można po prostu zrobić tak żeby kursy, dla których nie ma GPS-a ( --> pokazuje się czas rozkładowy) były wyświetlane tylko po kliknięciu odpowiedniego guzika, podpisanego w stylu "Pokaż teoretyczne położenie tramwaju, jeśli nie można go zlokalizować", i oczywiście w innym kolorze (najlepiej szarym, żeby się odróżniało)?
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.
Mapa TTSS Kraków
Według mnie nie ma sensu robienie teoretycznego przewidywania, ponieważ może wprowadzać to w błąd. Musicie uzbroić się w cierpliwość albo męczyć MPK/ZIKIT żeby wyposażyli wszystkie tramwaje w GPS.
Mapa TTSS Kraków
Dlatego proponuję, żeby taka opcja była dostępna pod ukrytym przyciskiem i absolutnie nie domyślna, ale była. Tu nie chodzi o kwestię instalowania GPS-ów we wszystkich tramwajach, tylko o to, że czasem tramwaje wyposażone w ten system, nie są do niego zalogowane (z winy SO, motorniczego, systemu, kogokolwiek/czegokolwiek), co zawsze może się zdarzyć.
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.
Mapa TTSS Kraków
Równie dobrze moglibyśmy z tablic na przystankach usunąć rozkładowe czasy odjazdów - pytanie czy o to chodzi? Ludzie by widzieli że ich tramwaj nie przyjedzie w najbliższym czasie (bo go nie ma na tablicy) więc uznaliby że mają jeszcze czas np. wstąpić do awiteksu, a w tym czasie tenże tramwaj by podjechał. Tudzież w przypadku węzłów z przystankami przed skrzyżowaniem moglibyśmy uznać że na tym wlocie to nie ma co czekać na tramwaj i lepiej pójść na inny wlot, może tam będzie lepiej.
Przecież patrząc na tą mapkę TTSS i widząc najbliższy tramwaj pożądanej przez nas linii w znacznej odległości od nas nie jesteśmy w stanie wywnioskować, czy było jakieś zatrzymanie na mieście i powypadały kursy, czy jedzie sobie gdzieś pomiędzy brygada widmo. Wówczas jak dla mnie cenna byłaby informacja rozkładowa, która mówiłaby że o tej porze w tym miejscu można się spodziewać tramwaju, ale to nic pewnego bo nie jest on zalogowany do systemu. Lepsza taka informacja niż żadna.
Przecież patrząc na tą mapkę TTSS i widząc najbliższy tramwaj pożądanej przez nas linii w znacznej odległości od nas nie jesteśmy w stanie wywnioskować, czy było jakieś zatrzymanie na mieście i powypadały kursy, czy jedzie sobie gdzieś pomiędzy brygada widmo. Wówczas jak dla mnie cenna byłaby informacja rozkładowa, która mówiłaby że o tej porze w tym miejscu można się spodziewać tramwaju, ale to nic pewnego bo nie jest on zalogowany do systemu. Lepsza taka informacja niż żadna.
Mapa TTSS Kraków
To taką informację (jak na tablicy) masz po kliknięciu na przystanek - wyświetlają się też ewentualne rozkładowe tramwaje. Myślę, że tyle wystarczy.
Mapa TTSS Kraków
Dla mnie to też bez sensu, bo te "rozkładowe" tramwaje musiałyby przeskakiwać pomiędzy przystankami zaczerniając niepotrzebnie obraz.
Mapa TTSS Kraków
No, to widzę, że generalnie moje obawy co do pokazywania kursów rozkładowych się pokrywają z Użytkownikami
Też mam wrażenie że to tylko wywoła chaos. A po prawdzie aż tyle tych tramwajów bez GPSa nie ma. Ale gorszą ocenę na Play Store za brak 21 na Walcowni zerwaliśmy 

Mapa TTSS Kraków
Zaktualizowaliśmy stronę - można wyszukiwać przystanek i filtrować pokazywane linie
Więcej informacji jest też o Traficarach i Wavelo
No i najważniejsze: jest już aplikacja na iOSa: https://krakowpodreka.pl/iOS

No i najważniejsze: jest już aplikacja na iOSa: https://krakowpodreka.pl/iOS

Mapa TTSS Kraków
Ostatnio na krakowpodreka.pl zauważyłem coś dziwnego. Na ciągu borkowskim 8ki są wyświetlone jako BF lub BM w zależności od kierunku jazdy. Podobno jest z pociągami linii 24 na ciągu kurdwanowskim. Jak się klika na pojazd, to nie ma godzin odjazdów danego kursu.
Brygady 10tki też są czasem pokazane jako Ł lub P.
Mapa TTSS Kraków
A w których godzinach? To nie są może wyjazdy na linię / zjazdy do zajezdni?kasztan pisze:Ostatnio na krakowpodreka.pl zauważyłem coś dziwnego. Na ciągu borkowskim 8ki są wyświetlone jako BF lub BM w zależności od kierunku jazdy. Podobno jest z pociągami linii 24 na ciągu kurdwanowskim. Jak się klika na pojazd, to nie ma godzin odjazdów danego kursu.
Mapa TTSS Kraków
Nawet aktualnie jest kilka brygad nieoznakowanych. Do tego oprócz jednej "21", pozostałych nie pokazuje.
Na ciągu Bronowice- Bronowice Małe wszystkie kursy pokazują się jako rozkładowe.
Na ciągu Bronowice- Bronowice Małe wszystkie kursy pokazują się jako rozkładowe.
"Jest super, jest super
Więc o co ci chodzi?"
Więc o co ci chodzi?"
Mapa TTSS Kraków
Jakoś 1,5-2mc temu ktoś zgłaszał na fejsie ZIKiTu, że na tablicach przystankowych na odcinku Bieżanowska - Kurdwanów nie wyświetlały się odjazdy 24 (pokazywało wyłącznie 6 i 50). ZIKiT odpisał, że wiedzą o tym i pracują nad rozwiązaniem. Może więc znowu jakaś awaria systemu TTSS?smerf pisze:Nawet aktualnie jest kilka brygad nieoznakowanych. Do tego oprócz jednej "21", pozostałych nie pokazuje.
Mapa TTSS Kraków
Dzisiaj wszystkie pociągi linii 8 i 24 są pokazane poprawnie.suchy pisze:Jakoś 1,5-2mc temu ktoś zgłaszał na fejsie ZIKiTu, że na tablicach przystankowych na odcinku Bieżanowska - Kurdwanów nie wyświetlały się odjazdy 24 (pokazywało wyłącznie 6 i 50). ZIKiT odpisał, że wiedzą o tym i pracują nad rozwiązaniem. Może więc znowu jakaś awaria systemu TTSS?smerf pisze:Nawet aktualnie jest kilka brygad nieoznakowanych. Do tego oprócz jednej "21", pozostałych nie pokazuje.
Mapa TTSS Kraków
KIEDY NAPRAWDĘ PRZYJEDZIE AUTOBUS? MPK PRZYGOTOWUJE APLIKACJĘ
http://lovekrakow.pl/aktualnosci/kiedy- ... 23875.html
http://lovekrakow.pl/aktualnosci/kiedy- ... 23875.html
Wrzuciłem tutaj, bo nie miałem pomysłu gdzie to wrzucić.Biorąc pod uwagę, jak długo miasto zapowiadało postępy w tej sprawie, realizacja tej deklaracji byłaby dużym krokiem do przodu i znaczącym ułatwieniem dla pasażerów. Jeszcze w tym roku będzie można sprawdzić online realne czasy odjazdów autobusów – tak jak ma to teraz miejsce w przypadku tramwajów.