Bilety, kontrole
Moderator: Moderatorzy
- pasazer_mobilisu
- Administrator Techniczny
Bilety, kontrole
Wszyscy pewnie słyszeli o długich kolejkach jakie ustawiają się do PSB a ile w praktyce się w nich czeka?
Wczoraj poszliśmy do punktu obok DGW przed godziną 17 (myślałem, że 2 godziny to bezpieczny zapas), a zostaliśmy obsłużeni około 10 minut przed zamknięciem.
Naprawdę żal tych wszystkich osób, które przyszli chwilę później i czekając sporo ponad godzinę nie mieli szans załatwić swoich spraw. Niestety chociaż było wiadomo, że od lutego ludzie zaczną wymieniać stare bilety i składać wnioski o KK to dalej część punktów pozostała zamknięta, a te które działają są otwarte tylko przez 8h.
Rozumiem, że PSB nie są z gumy i nie da się tam otworzyć większej ilości stanowisk, ale już samo wydłużenie godzin otwarcia zapobiegłoby tworzeniu takich kolejek. Nie znam też przeciwskazań do tego, żeby otwarte były w soboty a może i niedziele.
Sam przy okienku stałem nie więcej niż 2 minuty, ale miałem wcześniej złożony wniosek i musiałem tylko okazać PIT i UPO. Część osób niestety wypisywała je na miejscu, zdarzały się też takie które stały w kolejce 2 razy bo np. donosiły zdjęcie.
Tutaj też przyszło mi na myśl, że oprócz obsługujących ludzi przy okienkach mogłaby być dodatkowo osoba do tych w kolejce - "ot, pan ma smartfon przy sobie to proszę wypełnić online wniosek, przy okienku będzie krócej", "pan wziął PIT ale nie ma UPO to proszę nie stać, bo i tak nic z tego" itd.
Wczoraj poszliśmy do punktu obok DGW przed godziną 17 (myślałem, że 2 godziny to bezpieczny zapas), a zostaliśmy obsłużeni około 10 minut przed zamknięciem.
Naprawdę żal tych wszystkich osób, które przyszli chwilę później i czekając sporo ponad godzinę nie mieli szans załatwić swoich spraw. Niestety chociaż było wiadomo, że od lutego ludzie zaczną wymieniać stare bilety i składać wnioski o KK to dalej część punktów pozostała zamknięta, a te które działają są otwarte tylko przez 8h.
Rozumiem, że PSB nie są z gumy i nie da się tam otworzyć większej ilości stanowisk, ale już samo wydłużenie godzin otwarcia zapobiegłoby tworzeniu takich kolejek. Nie znam też przeciwskazań do tego, żeby otwarte były w soboty a może i niedziele.
Sam przy okienku stałem nie więcej niż 2 minuty, ale miałem wcześniej złożony wniosek i musiałem tylko okazać PIT i UPO. Część osób niestety wypisywała je na miejscu, zdarzały się też takie które stały w kolejce 2 razy bo np. donosiły zdjęcie.
Tutaj też przyszło mi na myśl, że oprócz obsługujących ludzi przy okienkach mogłaby być dodatkowo osoba do tych w kolejce - "ot, pan ma smartfon przy sobie to proszę wypełnić online wniosek, przy okienku będzie krócej", "pan wziął PIT ale nie ma UPO to proszę nie stać, bo i tak nic z tego" itd.
Bilety, kontrole
Dlaczego w ogóle takie rzeczy w Krakowie trzeba załatwiać w PSB?
MKM-owie to jednak wielkie: 

- pasazer_mobilisu
Bilety, kontrole
Takie czyli które?
1. Okazanie PIT i UPO jako potwierdzenie płacenia podatków w Krakowie - nie wiem, wszystkie dane jakie są na nich umieszczone i tak podaje się przy składaniu wniosku. Obawa o oryginalność składanych wniosków? I tak samemu się je drukuje.
2. Wymiana biletów jednorazowych - dawno temu można było kupić "bilet - dopłatę" w automatach, no ale widocznie teraz już "nie da się"

Bilety, kontrole
1. Gmina ma takie rzeczy na swoich komputerach, do jakiego urzędu skarbowego kto jest przypisany, po co ta papierkologia? Jak najbardziej tak się da i w wielu miastach w Polsce wystarczy złożyć wniosek do miejskich programów przez internet i miasto sobie samo zasysa dane z bazypasazer_mobilisu pisze: ↑27 lut 2021, o 20:22Takie czyli które?
1. Okazanie PIT i UPO jako potwierdzenie płacenia podatków w Krakowie - nie wiem, wszystkie dane jakie są na nich umieszczone i tak podaje się przy składaniu wniosku. Obawa o oryginalność składanych wniosków? I tak samemu się je drukuje.
2. Wymiana biletów jednorazowych - dawno temu można było kupić "bilet - dopłatę" w automatach, no ale widocznie teraz już "nie da się"![]()

2. Ciekawe, czy może nie wyglądało to tak, że ktoś mądry pomyślał, "Ej, Rysiek, mam zajebisty pomysł, weźmy każmy jeździć do punktu do wymiany biletów, to może większość nie będzie chciała się fatygować i wyrzuci niewykorzystane!".

- pasazer_mobilisu
Bilety, kontrole
1. Gmina Kraków ma dane osób niezameldowanych w niej o tym kto w ciągu ostatnich dwóch tygodni złożył PIT w Krakowie?
2. Jest to jakieś wytłumaczenie tej sytuacji.
2. Jest to jakieś wytłumaczenie tej sytuacji.
Bilety, kontrole
Przy składaniu wniosku swój PESEL i podstawowe dane przecież podajesz, system przecież jest w stanie sprawdzić, czy takie dane są zapisane na krakowski US.pasazer_mobilisu pisze: ↑27 lut 2021, o 20:45Gmina Kraków ma dane osób niezameldowanych w niej o tym kto w ciągu ostatnich dwóch tygodni złożył PIT w Krakowie?

- pasazer_mobilisu
Bilety, kontrole
Jeśli jest tak jak mówisz i w krakowskim urzędzie (miejskim?) mają możliwość wstukania "czy pesel ........ rozliczył podatki w krakowskim US?" to faktycznie powinno być tak jak przy meldunku - uprawnienia KK nadane z automatu.
Bilety, kontrole
Ale przecież Urząd Skarbowy nie podlega pod urząd miejski, tylko pod Krajową Administrację Skarbową, którą nadzoruje Minister Finansów. Więc miasto Kraków (ani żadna podległa jednostka) NIE MOŻE grzebać i sprawdzać w "cudzym" systemie informatycznym, czy ktoś złożył PIT w krakowskim urzędzie.PanA pisze: ↑27 lut 2021, o 20:53Przy składaniu wniosku swój PESEL i podstawowe dane przecież podajesz, system przecież jest w stanie sprawdzić, czy takie dane są zapisane na krakowski US.pasazer_mobilisu pisze: ↑27 lut 2021, o 20:45Gmina Kraków ma dane osób niezameldowanych w niej o tym kto w ciągu ostatnich dwóch tygodni złożył PIT w Krakowie?
Ale fakt zameldowania w Krakowie nie oznacza, że ktoś rozlicza tutaj podatki - przecież w drugą stronę wymaga się od "obcych" zameldowanych w innych gminach, żeby przedstawili dowód w postaci PITa, że płacą podatek w Krakowie.pasazer_mobilisu pisze: ↑27 lut 2021, o 21:47to faktycznie powinno być tak jak przy meldunku - uprawnienia KK nadane z automatu.

Więc równie dobrze ktoś zameldowany w Krakowie może na codzień mieszkać i pracować w Warszawie, a do Krakowa wpadać tylko 1-2x w miesiącu na weekend - i mimo to ma prawo do posiadania Karty Krakowskiej z tytułu zameldowania w Krakowie

https://www.kk.krakow.pl/aktualnosci/ne ... owska.html
Aby móc korzystać z bonifikat, które daje Karta Krakowska trzeba być na stałe zameldowanym na terenie miasta Krakowa, lub odprowadzać podatek PIT - czyli wskazać, że miejscem zamieszkania jest Kraków.
Bilety, kontrole
Poltax Plus ma kilkanaście lat, a nie jest pierwszym tego typu systememsuchy pisze: ↑28 lut 2021, o 01:54Ale przecież Urząd Skarbowy nie podlega pod urząd miejski, tylko pod Krajową Administrację Skarbową, którą nadzoruje Minister Finansów. Więc miasto Kraków (ani żadna podległa jednostka) NIE MOŻE grzebać i sprawdzać w "cudzym" systemie informatycznym, czy ktoś złożył PIT w krakowskim urzędzie.

- pasazer_mobilisu
Bilety, kontrole
Wrzucam jako ciekawostkę, może się komuś przyda 
Od niedawna bilet okresowy możemy mieć w aplikacji... mObywatel. Małopolska Karta Algomeracyjna jest pierwszą w Polsce "kartą miejską" jaką możemy dodać do aplikacji mObywatel. Nie ma możliwości zakupu biletów, ale jeśli mamy już bilet okresowy w systemie MKA to można go łatwo dodać do aplikacji. Przy kontroli oprócz kodu QR wyświetlają się informacje takie jak typ biletu i data ważności.
Na minus jest to że przy kontroli potrzebne jest połączenie z Internetem (w aplikacji MKA bilet można wyświetlić offline).

Od niedawna bilet okresowy możemy mieć w aplikacji... mObywatel. Małopolska Karta Algomeracyjna jest pierwszą w Polsce "kartą miejską" jaką możemy dodać do aplikacji mObywatel. Nie ma możliwości zakupu biletów, ale jeśli mamy już bilet okresowy w systemie MKA to można go łatwo dodać do aplikacji. Przy kontroli oprócz kodu QR wyświetlają się informacje takie jak typ biletu i data ważności.
Na minus jest to że przy kontroli potrzebne jest połączenie z Internetem (w aplikacji MKA bilet można wyświetlić offline).
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Bilety, kontrole
Kolejny przykład na to jak kretyńska była decyzja, by zablokować płatności bilonem w automatach. Przedwczoraj w LR0 w Ojcowie pełno osób próbowało kupić bilet. Ale jako że w Ojcowie nie ma zasięgu, automat nie mógł połączyć się z bankiem i płatności kartą nie działały. A że płatności bilonem od roku są zablokowane, a i kierowcy nie sprzedają już biletów, nie było żadnej możliwości, by uiścić opłatę za przejazd...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.
Bilety, kontrole
I ciekawe co w przypadku gdyby na pierwszym przystanku(jeszcze na terenie parku) wsiadła kontrola. Kilka lat temu był taki przypadek nawet opisywany w mediach. Babka usłyszała od kanara że ma mieć bilet przed wejściem do pojazdu.
Bilety, kontrole
Wiesz, wystarczy też zezwolenie na płatności off-lineLocutus pisze: ↑19 lip 2021, o 09:10Kolejny przykład na to jak kretyńska była decyzja, by zablokować płatności bilonem w automatach. Przedwczoraj w LR0 w Ojcowie pełno osób próbowało kupić bilet. Ale jako że w Ojcowie nie ma zasięgu, automat nie mógł połączyć się z bankiem i płatności kartą nie działały. A że płatności bilonem od roku są zablokowane, a i kierowcy nie sprzedają już biletów, nie było żadnej możliwości, by uiścić opłatę za przejazd...
Pozdrawiam!
LOKI

Bilety, kontrole
Miałem niedawno taką sytuację, ale w drugą strone - mam tylko kartę płatniczą a w tramwaju 11 był automat tylko na ... bilon. Kontrolerzy zaproponowali że wysiąde na następnym przystanku, kupie bilet w automacie na przystanku i kontynuuje podroż inną linią.
Bilety, kontrole
Yhy, no to super propozycja z ich strony. W mieście może to mieć jakiś tam sens, bo za chwile coś następnego podjedzie na przystanek. Ale na Aglo gdzie następny autobus masz za dwie godziny, czy tym bardziej na liniach rekreacyjnych to już tak trochę słabiej. Masz wysiąść i co? Przecież to nie twoja wina że nie masz możliwości zakupu biletu. Ktoś tu wcześniej wspomniał o możliwości zakupu biletu off line - to może być jakieś wyjście z takich sytuacji.