Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 20 lis 2017, o 07:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 298 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lis 2013, o 14:19 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 21:25
Posty: 20477
flosan napisał(a):
z tym, że automat sprzedawał bilety tylko za odliczoną kwotą (taki komunikat wyświetlał) i nie przyjmował 100 tyle wiem na pewno

Obecne automaty w ogóle nie akceptują banknotów 100 zł (przynajmniej ja próbowałem w paru i nawet nie ma obrazka banknotu na grafice z akceptowanymi nominałami). Czemu - nie mam pojęcia.


PS. Wątek wydzielony z tematu 04.11.2013.

_________________
Krabok - krakowski blog o komunikacji
Profil pkk na fb


Ostatnio edytowano 5 lis 2013, o 14:14 przez Kaszmir, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2013, o 14:24 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 21 wrz 2009, o 23:20
Posty: 7949
Lokalizacja: Bieżanów
Kaszmir napisał(a):
flosan napisał(a):
z tym, że automat sprzedawał bilety tylko za odliczoną kwotą (taki komunikat wyświetlał) i nie przyjmował 100 tyle wiem na pewno

Obecne automaty w ogóle nie akceptują banknotów 100 zł (przynajmniej ja próbowałem w paru i nawet nie ma obrazka banknotu na grafice z akceptowanymi nominałami). Czemu - nie mam pojęcia.


Lewe w obrocie. :]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2013, o 14:25 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 21:25
Posty: 20477
rafaello napisał(a):
Lewe w obrocie. :]

Jakoś w innych krajach da się przyjmować banknoty o podobnej wartości co nasze 100 zł. Innym absurdem jest wydawanie reszty tylko w monetach.

_________________
Krabok - krakowski blog o komunikacji
Profil pkk na fb


Ostatnio edytowano 4 lis 2013, o 14:25 przez Kaszmir, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2013, o 14:29 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 21 wrz 2009, o 23:20
Posty: 7949
Lokalizacja: Bieżanów
Kaszmir napisał(a):
rafaello napisał(a):
Lewe w obrocie. :]

Jakoś w innych krajach da się przyjmować banknoty o podobnej wartości co nasze 100 zł. Innym absurdem jest wydawanie reszty tylko w monetach.


Wiem i rozumiem Twoje oburzenie. ;D
Jednak to jest Polska właśnie. :puppyeyes:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2013, o 14:32 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2012, o 20:03
Posty: 1262
O tych stówkach to nawet nie wiedziałem, dobrze się dowiedzieć od Was :D, hmm a ten automat dzisiaj wyświetlał, żeby wpłacać tylko odliczoną kwotę, a co ciekawe ze 2 osoby przede mną jakiejś dziewczynie wydawał resztę, albo zwracał niepełną kwotę, którą wpłacała, próbując doładować KKM.

_________________
:flower: najlepszy nestBANK za całkowite 0 zł konto + karta + bankomaty + oszczędności aż 2,7%, lokata 4%, polecam :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2013, o 14:51 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 16 cze 2012, o 12:56
Posty: 601
Lokalizacja: Z-cie/Kraków
Ja miesiąc temu kupowałem bilet i zaakceptował mi banknot 100zł bez problemu. Może jest to zależne od tego, ile w automacie jest bilonu i jaka kwota pozostała do zapłacenia?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2013, o 15:00 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 21:25
Posty: 20477
marcin1410 napisał(a):
Ja miesiąc temu kupowałem bilet i zaakceptował mi banknot 100zł bez problemu. Może jest to zależne od tego, ile w automacie jest bilonu i jaka kwota pozostała do zapłacenia?

A w którym to było automacie?

_________________
Krabok - krakowski blog o komunikacji
Profil pkk na fb


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2013, o 15:08 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 16 cze 2012, o 12:56
Posty: 601
Lokalizacja: Z-cie/Kraków
Dworzec Główny, automat na Pawiej. Przy czym bilet kosztował 184 (semestralna sieciówka), a setkę włożyłem jako pierwszą, później chyba już zniknęła z listy akceptowanych nominałów, ale pewny nie jestem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2013, o 15:11 
Offline
Zbanowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2013, o 18:09
Posty: 529
Lokalizacja: Bronowice
I właśnie dlatego wolę doładowywać karę w PSB. Raz, że nie muszę biegać po bankomatach. A dwa po prostu płacę kartą na miejscu. O bardzo uprzejmej obsłudze nie wspominając ;D A na '20' NGT6 :)

_________________
:sugoi: :sugoi: :sugoi:Konstal 105 :sugoi: :sugoi: :sugoi:
Roweroterroryści WON z ATW i ul. Karmelickiej !!!
NIE dla wiedni na ciągu bronowickim
TAK dla NGT8 na '14' i 2x105Na na '24'


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2013, o 20:02 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2013, o 16:29
Posty: 173
Lokalizacja: Kraków
bombowiec napisał(a):
I właśnie dlatego wolę doładowywać karę w PSB. Raz, że nie muszę biegać po bankomatach. A dwa po prostu płacę kartą na miejscu. O bardzo uprzejmej obsłudze nie wspominając ;D A na '20' NGT6 :)


Bombowiec, popieram. Jeśli mogę, to też idę do PSB po doładowania. W końcu, jak to mówiła mi jedna pani: człowiek nie maszyna :) Bilety jednorazowe to tak, to mogę kupować w automacie.

_________________
Rezydencja państwa Bukietów, na forum Pani Domu! :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2013, o 20:16 
Offline
Kierownik

Dołączył(a): 17 lut 2010, o 02:07
Posty: 942
Lokalizacja: Kraków
Kaszmir napisał(a):
marcin1410 napisał(a):
Ja miesiąc temu kupowałem bilet i zaakceptował mi banknot 100zł bez problemu. Może jest to zależne od tego, ile w automacie jest bilonu i jaka kwota pozostała do zapłacenia?

A w którym to było automacie?

Ja kiedyś płaciłem za sieciówki gotówą na Kurdwanowie(T) i Łagiewnikach i pamiętam, że 100 akceptowało.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2013, o 20:24 
Offline
Inspektor

Dołączył(a): 27 gru 2012, o 19:39
Posty: 325
Lokalizacja: Kraków
marcin1410 napisał(a):
Ja miesiąc temu kupowałem bilet i zaakceptował mi banknot 100zł bez problemu. Może jest to zależne od tego, ile w automacie jest bilonu i jaka kwota pozostała do zapłacenia?


Ja też kupowałem bilet (za 89 zł) miesiąc temu i automat zaakceptował setkę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2013, o 20:30 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 21:25
Posty: 20477
Ja zwykle kupowałem bilety za mniej niż 50 zł, więc może to jest wyjaśnienie? I zgadzałoby się z tym, co napisał marcin1410:
marcin1410 napisał(a):
Dworzec Główny, automat na Pawiej. Przy czym bilet kosztował 184 (semestralna sieciówka), a setkę włożyłem jako pierwszą, później chyba już zniknęła z listy akceptowanych nominałów, ale pewny nie jestem.

_________________
Krabok - krakowski blog o komunikacji
Profil pkk na fb


Ostatnio edytowano 4 lis 2013, o 20:31 przez Kaszmir, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2013, o 21:28 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 27 wrz 2010, o 11:30
Posty: 185
Lokalizacja: Kraków
marcin1410 napisał(a):
Dworzec Główny, automat na Pawiej. Przy czym bilet kosztował 184 (semestralna sieciówka), a setkę włożyłem jako pierwszą, później chyba już zniknęła z listy akceptowanych nominałów, ale pewny nie jestem.

kasztan napisał(a):
Ja też kupowałem bilet (za 89 zł) miesiąc temu i automat zaakceptował setkę.

Jak kwota jest zbliżona to automat zaakceptuje 100-kę. Kilkanaście zł do wydania to jeszcze przejdzie.
Kaszmir napisał(a):
Ja zwykle kupowałem bilety za mniej niż 50 zł, więc może to jest wyjaśnienie?

Dokładnie tak. Wiele osób o tym nie wie, niektórzy nawet próbują z 200-ką.
flosan napisał(a):
... automat sprzedawał bilety tylko za odliczoną kwotą (taki komunikat wyświetlał) i nie przyjmował 100 tyle wiem na pewno, ale transakcje kartą szły bez problemu ...

Jak kończą mu się monety to tak właśnie się dzieje.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 lis 2013, o 02:15 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 18 maja 2012, o 00:08
Posty: 1913
Lokalizacja: KRK
Kaszmir napisał(a):
Ja zwykle kupowałem bilety za mniej niż 50 zł, więc może to jest wyjaśnienie? I zgadzałoby się z tym, co napisał marcin1410:
marcin1410 napisał(a):
Dworzec Główny, automat na Pawiej. Przy czym bilet kosztował 184 (semestralna sieciówka), a setkę włożyłem jako pierwszą, później chyba już zniknęła z listy akceptowanych nominałów, ale pewny nie jestem.

Kaszmir ty taki znawca i nie wiesz że obecne automaty NIE WYDAJĄ reszty w banknotach?

Delta dobrze napisał - automaty KKM akceptują banknoty ZBLIŻONE kwotą do zapłaty - tzn jak masz do zapłacenia sieciówkę za 89zł, to stówkę przyjmie. Ale studenckiego za 47zł już na pewno ci nie przyjmie - 53zł reszty w bilonie? :puppyeyes: Jak z kwotami pośrednimi (np 2liniowy za 68zł) nie wiem.

Przecież wystarczyłoby, żeby w ten sposób sobie kilkanaście osób pod rząd doładowało KKMki i automat nie miałby żadnych drobnych do wydawania. To tak samo jak w sklepie czy markecie jakimkolwiek - jak 10 osób sypnie kasjerce stówą za zakupy 10-20złotowe, to za pół godziny ci powie "nie mam już drobnych do wydawania". Tyle, że na taką kasjerkę - w przeciwieństwie do automatu - to zawsze można ryja wydrzeć, że "a gó*no mnie to obchodzi, to pani zas*any obowiązek mi wydać", jak to niektóre buce ze wsi mają w zwyczaju :devil:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 298 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL