krawiec pisze: ↑30 lip 2020, o 00:33
A skąd wiesz, że to z powodu dolnych limitów? Przecież taka informacja nie pojawiła się na ekranie.
Fakt, zgaduję, bo wydawało mi się to najbardziej logicznym powodem. Ale jeśli powód był inny (np. brak połączenia z siecią), to jest to tak samo (jeśli nie tym bardziej) argumentem za tym, że rezygnacja z płatności gotówką jest kiepskim pomysłem.
krawiec pisze: ↑30 lip 2020, o 00:33
Skoro mają taką kretyńską kartę, to ich wina, a nie wina automatu. W Biedrze też nie zapłacą 10 zł, bo mają dolny limit.
Większość kart jest tak kretyńska, tyle że jakoś nikt nigdzie o tym nie pisze (może gdzieś jest w części drobnym druczkiem umowy, której nikt nie czyta) i problem wychodzi „w praniu” gdy chcesz zapłacić niewielką sumę w obcej walucie. Doświadczyłem tego próbując kupić francuskie znaczki pocztowe kartą z mBanku (gdy jeszcze miałem tam konto). Doświadczyła tego przyjaciółka z Niemiec próbująca zapłacić kartą za bilety w automacie stacjonarnym… I oboje byliśmy równie zaskoczeni, co ci państwo opisani w moim poście.
PanA pisze: ↑30 lip 2020, o 01:12
Ojej, "argument" anegdotyczny.
Tyle tylko, że tych anegdot robi się coraz więcej… O ludziach rozpaczliwie biegających po autobusach z odliczoną gotówką proszących kogoś, kto ma kartę z możliwością płatności bezstykowych, by kupił im bilet, pisano już w internecie wielokrotnie.
Cały świat odchodzący od gotówki jest gupi, powinien robić wszystko gorzej i drożej ze względu na pojedyncze osoby.
No właśnie teraz jest gorzej, bo w praktyce nigdy nie wiesz, czy trafisz na pojazd, gdzie płatności są tylko bilonem, czy na pojazd, gdzie płatności są tylko kartą bezstykową i musisz mieć przy sobie i jedno i drugie, jeśli masz wyłączone płatności bezstykowe, to możesz się pocałować w zadek, jeśli jesteś nastolatkiem lub osobą starszą (ale nie tak starą, by mieć darmowe przejazdy), który nie ma własnego konta i karty, jesteś w czarnej d***e… A było tak wygodnie…
I po raz kolejny pokazał się trend tak boleśnie obecny od paru lat w nowych technologiach – czyli zastępowanie maksymy „lepsze jest wrogiem dobrego” maksymą „nowsze jest wrogiem dobrego”…
Przed przyjazdem gdzieś ludzie powinni się zapoznać z krajem, a Polska ogólnie pod względem płatności jest jednym z najbardziej nowoczesnych krajów.
Gdzie i jak zapoznać?
Może zaraz jeszcze wyskocz z Amerykanami, którzy czekiem próbowali płacić lub kartą na podpis, skoro admin PKK nadal takich standardów dyskusji się trzyma.
Jeszcze raz powtórzę: większość banków skrzętnie ukrywa informację, że w ogóle są jakieś dolne limity na płatność kartą w obcej walucie.
Pozdrawiam!
LOKI