Rozkłady jazdy
Moderator: Moderatorzy
Rozkłady jazdy
Za 15 czy 20 lat (biorąc pod uwagę ile czasu zajmuje nam kopiowanie zachodu) i tak pożegnamy się ze standardowymi rozkładami jazdy na rzecz TOD. Na tą chwilę biorąc pod uwagę jaki mamy sprzęt rozkłady jazdy już dawno powinny być automatycznie obliczane dla dni i godzin i uwzględniane w rozkładach jazdy. Nadal niczym dziwnym jest, że dwie linie jadące ten sam odcinek o zbliżonej godzinie mają różne czasy przejazdu 
"W przypadku, jeśli przetarg wygrywa przewoźnik prywatny (co wymaga ustalenia kryteriów rzeczywiście umożliwiających konkurencję) – średnia oszczędność względem przyznania zadania przewoźnikowi komunalnemu z wolnej ręki wynosi 1,12 - 1,13 zł"
Rozkłady jazdy
Na przystanku "Rondo Grzegórzeckie" w kierunku Zabłocia w obu wiatach mamy rozkłady "9" z końca sierpnia ubiegłego roku a to oznacza kursowanie tej linii przez cały dzień co 20 minut. Dziwię się, że do chwili obecnej nikt się tym nie zainteresował. W końcu wprowadza to wszystkich w błąd. 
Rozkłady jazdy
Napisałem program do masowego ściągania na dysk wszystkich rozkładów ze strony MPK (gdy będę miał chwilę, postaram się udostępnić go dla szerszej publiki) i przy okazji wyszło, że w bazie jest masa rozpisek dla nieistniejących już, nieraz od wielu lat, linii. Przykłady? Możecie sobie wejść na rozkład choćby "609" (link), "292" (link) czy "234" (link) 
Rozkłady jazdy
W końcu coś działasz z tym programem, ale mam nadzieję, że scalak też się tam znajdzie? Najciekawsza jest trasa linii 114 z 20.05.2015 z Os.Podwawelskiego, alejami, Prądnicką do Krowodrzy Górki - ciekawe skąd taka trasa się znalazła w bazie, czyżby niedoszła remarszruta?
Rozkłady jazdy
Scalanie będzie potem, na razie na rozgrzewkę ściąganie rozkładówflosan pisze:W końcu coś działasz z tym programem, ale mam nadzieję, że scalak też się tam znajdzie? Najciekawsza jest trasa linii 114 z 20.05.2015 z Os.Podwawelskiego, alejami, Prądnicką do Krowodrzy Górki - ciekawe skąd taka trasa się znalazła w bazie, czyżby niedoszła remarszruta?
http://www.kmk.krakow.pl/linietram_klm.html
Rozkłady jazdy
Rozgrzewka miała być pół roku temu, jesienią, na wiosnę liczę już na funkcjonalność scalania!Kaszmir pisze:Scalanie będzie potem, na razie na rozgrzewkę ściąganie rozkładów
Faktycznie, całkiem o tej muzealnej zapomniałemKaszmir pisze:"114" z 20.05.2015 to linia muzealna, kursowała tylko tego dnia
Tak wygląda teraz rozkład jazdy z Wyki, zmieniono rozkłady 154 po zmianach na 130/140 itp. Ale nic nie zmieniano przy 144 poza zmianą nazwy przystanku przy Łobzowie (klik powiększa):
[edit: z powodu braku działającego Archikoma sam stworzyłem rozkład i popełniłem błąd w rozkładzie 154, 9: 06, 36 (a nie 19, 40), reszta się zgadza, Kaszmir jak widzisz Twój archikom był i mam nadzieję, że nadal będzie niezawodny!:P]
Nie jest najgorzej, zastanawiające jest jednak kilka kursów z Prądnika Białego o tej samej godzinie 144 i 154. Z powrotem też jest podobnie, ale to już mniej inwazyjne na odcinku BSAK->PB. Powyższe zestawienie jest o tyle istotniejsze, że chodzi o wyjazd z osiedla w stronę centrum. Sytuacja mogła by się poprawić wraz z powrotem od jesieni linii 114 z PBZ do Czerwonych Maków, no ale nie wiadomo gdzie i co skierują z Maków alejami i dokąd...
Rozkłady jazdy
Piękne to może nie jest, ale zobrazowałem jak aktualnie po zmianach rozkładu 154 wygląda sytuacja różnych częstotliwości dwóch autobusów z Prądnika Białego i z powrotem. Chodzi o autobusy 144 i 154, które ze względu na różne częstotliwości jeżdżą bardzo często parami co zaznaczyłem w ramkach (odjazdy o tej samej godzinie i te 2-3 min od siebie gdzie potem są ponad 20-minutowe przerwy oraz weekendy, gdzie jadą w odstępach 5 min a potem 24 minut przerwy).

[klik powiększa]
Niewiele da się tutaj poprawić, można też wzmocnić końcówki 144 autobusem 494 na trasie do Czerwonych Maków, lub przywrócić 114 na tej trasie z Czerwonych Maków alejami/Opolską do PBZ - powrót jednostronnie Pachońskiego/Białoprądnicką - to w ramach sugestii przy jesiennych wzmocnieniach KMK.
[klik powiększa]
Niewiele da się tutaj poprawić, można też wzmocnić końcówki 144 autobusem 494 na trasie do Czerwonych Maków, lub przywrócić 114 na tej trasie z Czerwonych Maków alejami/Opolską do PBZ - powrót jednostronnie Pachońskiego/Białoprądnicką - to w ramach sugestii przy jesiennych wzmocnieniach KMK.
- tequilado13
- Pasażer
Rozkłady jazdy
Tak z ciekawości czy ZIkiT robi jakiekolwiek badania potoków pasażerskich?
Rozkłady jazdy
Ostatnie kompleksowe (całej sieci) miały miejsce w 2014. Teraz raczej sprawdzają pojedyncze linie, np. gdy są zgłoszenia o tłoku. Tak sprawdzili niedawno "135" i dlatego nakazano MPK wysyłać dłuższe, 12-metrowe autobusy.tequilado13 pisze:Tak z ciekawości czy ZIkiT robi jakiekolwiek badania potoków pasażerskich?
-
Łukasz
- Moderator fb pkk
Rozkłady jazdy
https://www.facebook.com/PKKinfo/photos ... =3&theaterNowość na krakowskich przystankach! Rozkład dla wyższych i niższych
(Tak, te rozpiski są identyczne. Zdjęcie: Kuba.)
Rozkłady jazdy
ZiKiT powinien również sprawdzić napełnienie w"107", bo na odcinku Zajezdnia-Łużycka to tlenowóz, a w niedzielę i święta w zupełności wystarczyłyby Vera.Kaszmir pisze:Ostatnie kompleksowe (całej sieci) miały miejsce w 2014. Teraz raczej sprawdzają pojedyncze linie, np. gdy są zgłoszenia o tłoku. Tak sprawdzili niedawno "135" i dlatego nakazano MPK wysyłać dłuższe, 12-metrowe autobusy.tequilado13 pisze:Tak z ciekawości czy ZIkiT robi jakiekolwiek badania potoków pasażerskich?
Rozkłady jazdy
Niestety pasażerowie nie mogą mieć za dobrze bo staliby się roszczeniowi i "107" nie da się połączyć z "x69".
Rozkłady jazdy
Znacie jakaś stronę/aplikację, w której można zobaczyć rozkłady przystankowe? Chodzi mi o zestawienie w jednej tabelce odjazdów wszystkich linii odjeżdżających z danego przystanku.
- krakowianka
- Dyrektor
Rozkłady jazdy
W aplikacji "mobileMPK" masz możliwość wybrania odjazdów z danego przystanku ale wówczas pokazuje Ci odjazdy w obie strony choć jest to bardzo czytelne.krawiec pisze:Znacie jakaś stronę/aplikację, w której można zobaczyć rozkłady przystankowe? Chodzi mi o zestawienie w jednej tabelce odjazdów wszystkich linii odjeżdżających z danego przystanku.
Rozkłady jazdy
https://jakdojade.pl/krakow/rozklad-jazdy - wpisujesz nazwę przystanku, a następnie wybierasz kierunek i dzień (np. https://jakdojade.pl/krakow/rozklad-jaz ... 08.01.2018).