Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 15 gru 2019, o 01:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 607 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lis 2019, o 10:32 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sie 2017, o 11:19
Posty: 714
@kot_feliks biletomat z płatnością kartą wypluwający papierowy bilet to jednak coś innego niż bilet elektroniczny "zapisywany" na karcie płatniczej. Mogę się zgodzić że w 12 metrowym autobusie jeden taki kasownik wystarcza, ale już w 3 razy dłuższym tramwaju powinno być ich więcej. Miejsca zajmują tyle co zwykle kasowniki, we Wrocławiu gdzie weszły w zeszłym roku jest kilka takich urządzeń w pojeździe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 gru 2019, o 10:07 
Offline
Znawca
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 paź 2019, o 20:51
Posty: 33
No oczywiście to przypadek, że dzisiaj rozpoczęło kursowanie nasze świetne "49" i TTSS nie działa. :rotfl:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 gru 2019, o 10:46 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sie 2017, o 11:19
Posty: 714
U mnie działa, na "49" zgodnie z przewidywaniami "HW".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 gru 2019, o 14:06 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 10 lut 2014, o 16:35
Posty: 2226
Lokalizacja: kraków
pasazer_mobilisu napisał(a):
U mnie działa, na "49" zgodnie z przewidywaniami "HW".

Powiem szczerze. Raz działa a za innym razem nie. I tak jest od samego rana. :eek:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 gru 2019, o 12:32 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 27 kwi 2013, o 16:35
Posty: 2087
Lokalizacja: Kraków
Kolejny przykład, jak daleko MPK jest w d... z sensowną informacją pasażerską i jak ZTP tego również nie potrafi ogarnąć. Było o tym, że SIP we Lwowie zaczyna być lepszy od naszego MPK? Było. No to teraz... Odessa:

https://www.eway.in.ua/en/cities/odesa Wszystkie tramwaje i trolejbusy są wyposażone w GPS i w odróżnieniu od krakowskiego MPK to działa :D Ba, nawet starych, przerdzewiałych tatrach jest... wyświetlacz w środku i _działające_ zapowiadanie głosowe.

O, a tu Lwów i nawet marszrutki mają GPS i są pokazywane w czasie rzeczywistym na mapie: https://www.eway.in.ua/en/cities/lviv/routes/41

Serio, pod względem informacji pasażerskiej krakowskie MPK przedstawia obecnie takie dno dna, że przestaję mieć pomysły, gdzie można by jechać, aby było gorzej(?).

Przez grzeczność pomijam kwestię tego, że udało im się w Odessie wrzucić na jedną www rozkłady wszystkich środków lokomocji, w tym marszrutek.

U nas razem z KMK nie da się nawet pokazać rozkładów SKA... no bo przecież po co :wall: , a o tym, aby jakoś ucywilizować info o rozkładach busów to chyba nawet nikt nie marzy...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 gru 2019, o 13:56 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 21 sty 2014, o 15:52
Posty: 2998
Lokalizacja: Krowodrza Górka/日進市
Wrzucenie SKA na rozkłady zaburzyłoby nimb MPK. Przecież ich poplecznik Trzmiel z tym walczył. Plus u nas nawet autobusów nie da się wrzucić na tablice.

_________________
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 gru 2019, o 14:18 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2013, o 13:21
Posty: 2016
Lokalizacja: Kreuzberg
kot_feliks napisał(a):
a o tym, aby jakoś ucywilizować info o rozkładach busów to chyba nawet nikt nie marzy...
Poszła kasa z Unii na projekt D15. Projekt rozliczony, sukces odtrąbiony.
https://www.d15.pl/

_________________
"W przypadku, jeśli przetarg wygrywa przewoźnik prywatny (co wymaga ustalenia kryteriów rzeczywiście umożliwiających konkurencję) – średnia oszczędność względem przyznania zadania przewoźnikowi komunalnemu z wolnej ręki wynosi 1,12 - 1,13 zł"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 gru 2019, o 14:22 
Offline
Pasażer

Dołączył(a): 4 lis 2019, o 21:06
Posty: 3
Cóż to za archaiczny system jest?

Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 gru 2019, o 08:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 07:40
Posty: 7202
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
kot_feliks napisał(a):
Serio, pod względem informacji pasażerskiej krakowskie MPK przedstawia obecnie takie dno dna, że przestaję mieć pomysły, gdzie można by jechać, aby było gorzej(?).

Już Ci mówiłem parę razy - przejedź się do któregoś z miast Flandrii, gdzie za zbiorkom odpowiada De Lijn, szczególnie polecam Gandawę (bo najpiękniejsza i najwięcej czasu tam spędziłem, w związku z czym mam absolutną pewność, że trafić na działający SIP w tamtejszych autobusach i tramwajach nie sposób... w każdym razie przez tydzień codziennych podróży mi się nie zdarzyło). :twisted:
kot_feliks napisał(a):
U nas razem z KMK nie da się nawet pokazać rozkładów SKA... no bo przecież po co :wall:

A tu się akurat zgadzam, że nie ma po co. Integracji taryfowej brak, jakichkolwiek planów jej wprowadzenia brak...

...za to można by wprowadzić informacje o dostępnych przesiadkach na inne linie KM, wraz z najbliższymi odjazdami w czasie rzeczywistym, ale powiedzmy sobie szczerze, że w wypadku MPK już samo doprowadzenie już istniejących rozwiązań do jako-takiej sprawności byłoby nie lada wyczynem, którego nie spodziewam się ujrzeć w dającej się przewidzieć przyszłości.

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 gru 2019, o 10:00 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 21 sty 2014, o 15:52
Posty: 2998
Lokalizacja: Krowodrza Górka/日進市
Swoją drogą, co do "154" już mam pewne ustalenia, ale jest mi w stanie ktoś wyjaśnić fenomen linii "140", która mimo iż obsługiwana taborem standardowym, też zawsze jest linią widmo? :puppyeyes:

_________________
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 gru 2019, o 10:20 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 wrz 2013, o 12:58
Posty: 1793
Lokalizacja: Krowodrza, Tenczynek
Czemu linią widmo? Może i nie trzyma się rozkładu przez korki, ale w porównaniu z innymi liniami w tym rejonie naprawdę nie jest źle. Ewidentnie dużo ludzi z Azorów uważa ją za lepszą dowozówkę do tramwaju niż 138/168, a także o wiele lepszą niż 130 do Kleparza. A na Radzikowskiego to chyba wolą stać na przystanku niż dymać na Conrada. Jedynie dziwi mnie spora wymiana na końcowo-początkowym przystanku gdzie dostęp do innych linii nie jest jakiś bardzo utrudniony.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 gru 2019, o 17:06 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 21 sty 2014, o 15:52
Posty: 2998
Lokalizacja: Krowodrza Górka/日進市
W sensie, że nie istnieje dla GPSu

_________________
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 gru 2019, o 17:17 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 wrz 2013, o 12:58
Posty: 1793
Lokalizacja: Krowodrza, Tenczynek
No tak, tytuł wątku powinien był mi podpowiedzieć czemu "widmo" Tak to bywa z porannym roztargnieniem A jest widmem, bo prawie zawsze są na niej stare BU i DO. Rzadko kiedy coś "nowego". I tym bardziej mnie dziwi zapełnienie tej linii, skoro zwykle nie ma możliwości sprawdzić jak jej "idzie" w korkach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 gru 2019, o 17:54 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sie 2017, o 11:19
Posty: 714
@Lw25 pewnie Cię to nie pocieszy ale w sytuacji jeszcze gorszej niż pasażerowie "140" są czekający na "120" czy "193" - obie jeżdżą rzadziej niż wspomniane "140", a dodatkowo mimo że mają GPSy to ich lokalizacja pozostaje tajemnicą, gdyż występuje "niedasie" gdzieś na linii Mobilis - ZTP - TTSS. Myślicie że jest sens pisać do ZTP, żeby w końcu te dane udostępnili (choćby "surowe" niezintegrowane z TTSS)?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 gru 2019, o 14:53 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 21 sty 2014, o 15:52
Posty: 2998
Lokalizacja: Krowodrza Górka/日進市
Dostałem kolejną odpowiedź z ZTP, tym razem, że jakieś formy lokalizacji te autobusy mają, bo bez nich by SIP nie działał (haha), ale... zadecydowano o nie integrowaniu komputerów różnych producentów, a zakupach w przyszłości tylko od jednego. :O

_________________
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 607 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL