Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 16 paź 2019, o 08:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 515 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 cze 2019, o 22:00 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 89
suchy napisał(a):
Tylko dlaczego chwilę temu "oba" wagony wyświetlały się w dwóch różnych miejscach? :hihi:
Na jednej mapce nie jest to możliwe - musiałeś odświeżyć. Nie ma możliwości, żeby ten sam numer został jednocześnie przypisany dwóm pojazdom (jest to unikalny klucz). "Skaczący numer" mógł się zdarzyć, ale to już wina danych z ZTP (lub, rzadziej, problemów z dopasowaniem). Jeden "kwiatek" już mieliśmy: HL410, które czuło się HZ250 ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 cze 2019, o 22:43 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 17 maja 2012, o 23:08
Posty: 2318
Lokalizacja: KRK
etred napisał(a):
Na jednej mapce nie jest to możliwe - musiałeś odświeżyć. Nie ma możliwości, żeby ten sam numer został jednocześnie przypisany dwóm pojazdom (jest to unikalny klucz). "Skaczący numer" mógł się zdarzyć, ale to już wina danych z ZTP (lub, rzadziej, problemów z dopasowaniem). Jeden "kwiatek" już mieliśmy: HL410, które czuło się HZ250 ;)

No właśnie sęk w tym, że to było na jednej mapie - nic nie odświeżałem, tylko przesuwałem widok góra/dół :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 lip 2019, o 13:35 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 89
Kolejne ciekawostki - dziś o 8:52 adres IP, z którego łączę się do FTP ztp.krakow.pl został zablokowany... Nie wiem czy to działanie ZTP, czy home.pl. Póki co zmieniłem adres źródłowy, ale nie mam ich nieograniczonej ilości.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2019, o 16:54 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 89
Co do wspomnianej wyżej blokady - home.pl zdjęło ją po kontakcie. Przyczyny nie znam.

Jeszcze parę informacji dotyczących mapki (https://mpk.jacekk.net/map.html):
  • doszło trochę poprawek wydajnościowych - powinna działać szybciej, także na smartfonach,
  • poświęciłem chwilę na to, by działała także na starym, nie-dobrym IE (testowałem IE11),
  • pojawiła się funkcja, której od dawna brakowało - wyszukiwarka: https://mpk.jacekk.net/map.html#!f


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2019, o 17:06 
Offline
Znawca

Dołączył(a): 25 wrz 2017, o 19:23
Posty: 31
Nie wiem czy ktoś zauważył - od wczoraj mamy w Google maps realne odjazdy autobusów - wczoraj działało pięknie (Jezus jakie 704/713 poopóźniane) na właśnie jakieś 3/4 kursów, dziś się zepsuło i na pojedynczych kursach pokazuje opóźnienie czy nadspieszenie kilka godzin.

Wygląda na to, że cały czas coś kręcą przy tym - super! Tramwaje miały się pojawić przed wakacjami, wciąż czekam. Marzy się jeszcze to co w Szczecinie - żółte tło linii o zmienionej trasie

Sent from my moto x4 using Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2019, o 17:54 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 21 sty 2014, o 15:52
Posty: 2954
Lokalizacja: Krowodrza Górka/日進市
Pytanie czy to ZTP miesza, czy MPK? ZTP nie ma w tym żadnego interesu, a MPK lubi różne numery, żeby np. nie dało się ustalić co akurat jeździ albo pokazać swoje wybujałe ego.
Swoją drogą, za kursy z niesprawnym GPSem lub SIPem ZTP powinno MPK nie płacić pełnej stawki.

_________________
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 lip 2019, o 22:33 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 4 paź 2009, o 19:38
Posty: 106
Lokalizacja: Kraków
Czy wiecie z kim ze strony "kraków pod ręką" należy się kontaktować? Może i oni przywróciliby numery taborowe tramwajów na mapkę?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lip 2019, o 05:02 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sie 2017, o 11:19
Posty: 609
Wydaje mi się że był ktoś od nich na forum, ale przede wszystkim:
Cytuj:
Z chęcią wsłuchujemy się w Wasze uwagi! Możecie napisać do nas na Facebooku, Twitterze, bądź mailowo na adres kontakt@krakowpodreka.pl.

Sam skorzystałem z kontaktu przez FB i mogę potwierdzić, że odpowiedź zawsze była.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lip 2019, o 06:19 
Online
Miłośnik

Dołączył(a): 5 wrz 2014, o 09:59
Posty: 96
Lokalizacja: Ruczaj
judash napisał(a):
Czy wiecie z kim ze strony "kraków pod ręką" należy się kontaktować? Może i oni przywróciliby numery taborowe tramwajów na mapkę?


Tak jak pisał @pasazer_mobilisu najlepiej napisać do nich na fejsie :) a odnośnie przywrócenia numerów taborowych, to jakiś czas temu pisali, że mają sesje i się tym zajmą później, wiec może to dobry czas im o tym przypomnieć :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lip 2019, o 13:24 
Offline
Znawca

Dołączył(a): 22 wrz 2018, o 07:26
Posty: 45
Lokalizacja: Skawina
Dlaczego Mpk Kraków nie daje nadajników do starszych autobusów?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lip 2019, o 13:37 
Offline
Administrator Techniczny

Dołączył(a): 28 lut 2017, o 16:58
Posty: 358
Znając życie to #niedasie :lmao:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lip 2019, o 06:31 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 4 paź 2009, o 19:38
Posty: 106
Lokalizacja: Kraków
Numery taborowe tramwajów dziś "wywaliło".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lip 2019, o 10:01 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 89
Już wczoraj "wywaliło". Na ftp://ztp.krakow.pl/ plik VehiclePositions.pb od wczoraj od 12:47 nie był aktualizowany.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lip 2019, o 12:54 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 4 paź 2009, o 19:38
Posty: 106
Lokalizacja: Kraków
Ciekawe "o co chodzi"?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lip 2019, o 21:11 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 89
judash napisał(a):
Ciekawe "o co chodzi"?
Wiem tylko, że w czwartek mieszali coś przy systemie:
1. TTSS zaliczył restart i przez to krótką przerwę w działaniu,
2. na FTP zaczęły być aktualizowane pliki z końcówką _T.pb (wcześniej były to pliki .pb, bez "_").,
3. VehiclePositions przestało się aktualizować.

Wysłałem w piątek maila do MPK - póki co bez odpowiedzi, spodziewałbym się jej jutro.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 515 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL