Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 21 lut 2019, o 01:21

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 333 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lut 2019, o 17:26 
Offline
Znawca

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 36
Cytuj:
dane GTFS od MPK nie zawierają lokalizacji GPS przypadkiem?
Zawierają (ftp://ztp.krakow.pl/VehiclePositions_A.pb), ale aktualizowane tylko co minutę, gdzie TTSS podaje dane na bieżąco. Poza tym bywają przerwy w odświeżaniu - na przykład teraz (17:25) jest dostępny plik z 14:27, czyli z danymi sprzed trzech godzin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lut 2019, o 19:12 
Offline
Pasażer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2017, o 11:39
Posty: 6
Lokalizacja: Kraków, Polska
etred napisał(a):
na przykład teraz (17:25) jest dostępny plik z 14:27, czyli z danymi sprzed trzech godzin.

Ciekawe jak to ma działać w Mapach Google z opóźnieniami, jeśli dane które zostaną zintegrowane zawierają takie nieregularności :P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lut 2019, o 19:42 
Offline
Znawca

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 36
Z ciekawości uruchomiłem sprawdzarkę na danych - ciekawe rzeczy wyszły:

Cytuj:
High speed travel detected in trip block_886_trip_6_service_4: Dąbrowskiej to Os.Kościuszkowskie. 6323 meters in 60 seconds. (379 km/h).
High speed travel detected in trip block_1806_trip_11_service_5: Dąbrowskiej to Os.Kościuszkowskie. 6323 meters in 120 seconds. (190 km/h).


Szybko gnają te nasze autobusy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lut 2019, o 20:57 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 23 wrz 2011, o 22:22
Posty: 158
Lokalizacja: KRK
Z taborowymi znowu zmiany jakieś zaszły, od 2h nie wyświetlają się

_________________
www.facebook.com/KrakowskaKomunikacjaMiejska


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lut 2019, o 00:35 
Offline
Znawca

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 36
Tak jak pisałem kawałeczek wyżej - dane w formacie GTFS, na postawie których dopasowujemy numery taborowe nie zostały zaktualizowane od 10 godzin, podczas gdy powinny być odświeżane co minutę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lut 2019, o 00:57 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2011, o 17:15
Posty: 2022
Lokalizacja: Kraków Prądnik Biały
Niezłe jaja, wg TTSS i Krk pod ręką, na 904 jest BA137, DE615 i BH085, DR581 na 637, DR512 na 249, DA122 na 610 xD

_________________
https://www.facebook.com/KrakowLinia154/?fref=ts - zapraszam i polecam :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lut 2019, o 18:17 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 23 wrz 2011, o 22:22
Posty: 158
Lokalizacja: KRK
@TomekZ Nie myślałeś może nad zrobieniem czegoś takiego jak zrobiłeś dla tramwajów, tylko dla autobusów? https://www.tomekzaw.pl/ttss/trams

_________________
www.facebook.com/KrakowskaKomunikacjaMiejska


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lut 2019, o 22:49 
Offline
Znawca
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2017, o 08:37
Posty: 29
Lokalizacja: Kraków, Ruczaj
komunikacjakrk napisał(a):
@TomekZ Nie myślałeś może nad zrobieniem czegoś takiego jak zrobiłeś dla tramwajów, tylko dla autobusów? https://www.tomekzaw.pl/ttss/trams

Takie podsumowanie zarówno dla tramwajów jak i autobusów, z możliwością sortowania po numerze linii, numerze taborowym itd. jest cały czas dostępne pod adresem http://tomekzaw.pl/ttss/api/v2/trips/view?order=line. Wydaje mi się, że ta forma prezentacji danych jest w przypadku autobusów bardziej czytelna niż gdyby każda linia była wyświetlana w osobnej kolumnie.

Jeśli chodzi o pozostałe funkcjonalności, to oczywiście planuję rozszerzyć zakres działania aplikacji również na autobusy, ale najprawdopodobniej dopiero po ustabilizowaniu się sytuacji z tramwajami oraz udostępnieniu danych od Mobilisa. Kolorowych etykiet pojazdów na razie nie sposób pokazywać z uwagi na brakujące numery taborowe wszystkich tramwajów, a także brak urządzeń GPS w znacznej części autobusów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 lut 2019, o 11:43 
Offline
Pasażer

Dołączył(a): 21 kwi 2017, o 14:15
Posty: 11
Btw w GTFS są chyba zrąbane numery taborowe. Z tego co nam ludzie pisali na razie mamy taką listę poprawek (część jeszcze nie na produkcji), można uzupełniać:
Kod:
    fixes = {
        'DU339': 'BU339',
        'DR570': 'BR570',
        'PU995': 'BU995',
        'PU996': 'BU996',
        'PU997': 'BU997',
    }


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 lut 2019, o 12:14 
Offline
Znawca

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 36
Owszem, są, dlatego korzystam tylko z trzech ostatnich cyferek:

https://git.jacekk.net/blob/ttss!mpk-tt ... r.php#L130
https://git.jacekk.net/blob/ttss!mpk-tt ... _types.php

Tomek robi to samo, ale w mniejszym zakresie:

https://gist.github.com/tomekzaw/4e499e ... es-php-L19


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lut 2019, o 11:38 
Offline
Pasażer

Dołączył(a): 21 kwi 2017, o 14:15
Posty: 11
W sumie… pewnie łatwiej to przypisywać samemu niż poprawiać po MPK.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lut 2019, o 11:44 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 28 lis 2015, o 14:49
Posty: 136
1. Z 278 PU994 zmienić na BU994, krk pod reka juz wie o tym.
2. Coś się chwilami zawiesza system w BU994, gdyż nie zawsze się wyświetla na mapie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lut 2019, o 23:54 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 3 paź 2017, o 18:57
Posty: 533
Na "664" DR542 wyświetla się jako DR555. I w ogóle dziś coś dziwnie działała mapka ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lut 2019, o 09:47 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 28 lis 2015, o 14:49
Posty: 136
Co się dzieje z systemem, bo jeden z autobusów na aglo zniknął z map?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lut 2019, o 17:32 
Offline
Znawca

Dołączył(a): 15 kwi 2017, o 12:58
Posty: 36
Cytuj:
Z 278 PU994 zmienić na BU994, krk pod reka juz wie o tym.

Jak pisałem - nie używam prefiksów z systemu, więc nie wiem gdzie zauważyłeś PU994 na mojej mapce.

Cytuj:
Na "664" DR542 wyświetla się jako DR555.

Tylko jeden błąd? Reszta była w porządku? Wczoraj byłem chyba świadkiem "podmianki" na 904 - możliwe, że w takim wypadku nowy autobus mógł dostać numer zmiennika. A przynajmniej do czasu odświeżenia strony (dane aktualizuję co minutę).

Cytuj:
Co się dzieje z systemem, bo jeden z autobusów na aglo zniknął z map?

Raczej problem z autobusem niż z systemem: brak zasięgu, awaria kontrolera, inny błąd... Zdarza się.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 333 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL