Bilety, kontrole

Bilety, działalność ZIKiT oraz pozostałe tematy związane z komunikacją miejską w Krakowie

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
maria
Dyrektor

Bilety, kontrole

#3601 Post autor: maria » 23 lis 2018, o 08:02

Pytanie mam bo ze znajomym dyskutuję wymyślił on że gdy np. potrzebuje pojechać z os. Piastów na Kurdwanów 52+50 i ma aplikację Skycash to:
-wsiada do 52 na os Piastów i kasuje bilet 1 razowy/40 minut na linię 50. Jak go łapie kanar to wg niego bilet jest ważny 40 minut więc się nie może przyczepić i do Mogilskiego w tym czasie dojedzie.
-na Mogilskim przesiada się na 50 i jedzie do końca spokojnie nawet jeżeli cała podróż trwa więcej niż 40 minut bo ma skasowany bilet na 50-tkę więc działa na zasadzie jednorazowego.

Wg mnie kanar w tramwaju 52 może mu zakwestionować bilet na 50-tkę bo nie miał się jak przesiąść z niej w Hucie ale znajomy uważa, że nie ma takiej podstawy w regulaminie by to mógł zrobić. Czy faktycznie jest dziura w regulaminie?
Rozwinięte miasto to nie takie, w którym biedni jeżdżą samochodami. W rozwiniętym mieście bogaci podróżują komunikacją publiczną - Enrique Penalosa.

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Administrator Techniczny

Bilety, kontrole

#3602 Post autor: pasazer_mobilisu » 23 lis 2018, o 08:48

Może mu jeszcze zakwestionować w "50" bilet skasowany pół godziny wcześniej (Os Piastów -> Rondo Mogilskie), która to na Rondo Mogilskie jedzie z Krowodrzy 10 minut, więc nie mógł go skasować w tej "50" którą jedzie.

kot_feliks
Dyrektor

Bilety, kontrole

#3603 Post autor: kot_feliks » 23 lis 2018, o 08:51

Po upływie 40 min od skasowania, jadąc już '50', ten bilet faktycznie jest do zakwestionowania. Pytanie natomiast co w sytuacji, gdy ktoś wsiadając do np. '52' kasuje bilet 40 min podając inny numer linii. Bilet taki jest ważny 40 min, czy nie jest ważny w ogóle? Moim zdaniem jest ważny, bo jako bilet czasowy nie jest przypisany do danej linii, choć oczywiście jest to pole do nadużyć.

Awatar użytkownika
maria
Dyrektor

Bilety, kontrole

#3604 Post autor: maria » 23 lis 2018, o 09:00

Ok, ale czy to jest w jakimś regulaminie ustalone? Czy na "chłopski rozum"? Bo to jest człowiek, który będzie się upierał że bilet 40 minut ważny jest 40 minut i co z tego że linia jedzie od pętli dopiero kilka przystanków, a on ma nabite 30 minut. Kanar wtedy wzywa policję, sprawa idzie do sądu czy co?
Rozwinięte miasto to nie takie, w którym biedni jeżdżą samochodami. W rozwiniętym mieście bogaci podróżują komunikacją publiczną - Enrique Penalosa.

suchy
Dyrektor

Bilety, kontrole

#3605 Post autor: suchy » 23 lis 2018, o 10:20

maria pisze:Pytanie mam bo ze znajomym dyskutuję Obrazek wymyślił on że gdy np. potrzebuje pojechać z os. Piastów na Kurdwanów 52+50 i ma aplikację Skycash to:
-wsiada do 52 na os Piastów i kasuje bilet 1 razowy/40 minut na linię 50. Jak go łapie kanar to wg niego bilet jest ważny 40 minut więc się nie może przyczepić i do Mogilskiego w tym czasie dojedzie.
-na Mogilskim przesiada się na 50 i jedzie do końca spokojnie nawet jeżeli cała podróż trwa więcej niż 40 minut bo ma skasowany bilet na 50-tkę więc działa na zasadzie jednorazowego.

Wg mnie kanar w tramwaju 52 może mu zakwestionować bilet na 50-tkę bo nie miał się jak przesiąść z niej w Hucie ale znajomy uważa, że nie ma takiej podstawy w regulaminie by to mógł zrobić. Czy faktycznie jest dziura w regulaminie?
W 52 tłumaczenie MOŻE jeszcze by przeszło ("ojej pomyliłem numer przy wpisywaniu, ale i tak jadę na 40 minutowym") - chyba, że kanar byłby służbistą i czepiałby się o takie rzeczy.

Ale problem będzie później w 50 - bo jeśli chciałby tłumaczyć, że bilet działa na zasadzie JEDNORAZOWEGO = mógł go skasować przy wyjeździe z Krowodrzy (bilet ważny od jednej pętli do drugiej). Przelot 52 z Piastów - Mogilskie wynosi 27 minut, przelot 50 Krowodrza - Mogilskie to 10 minut, zaś cała trasa Krowodrza - Kurdwanów to 34 minuty.

Zatem jakim cudem na Mogilskim bilet jest ważny już od 27 minut (co najmniej - bo jeszcze kilka minut czekania na przesiadkę), skoro 50tka jest w trasie dopiero od 10 minut? Tak samo na dalszym odcinku - np. z Krowodrzy na Kabel są 24 minuty, a on miałby bilet ważny od 27minut (Piastów - Mogilskie) + 14 minut (Mogilskie - Kabel) = od co najmniej 41 minut.

Gdyby kolega próbował zatem wmówić kanarowi w 50, że wsiadł np. na Krowodrzy - to jakim cudem skasował bilet min.17 minut przed odjazdem TEGO KONKRETNEGO tramwaju, skoro 50tki jeżdżą w szczycie co 5 minut, a poza szczytem co 7-8 minut? Jakkolwiek nie próbując liczyć, wychodzi że kolega nie miał możliwości siedzieć w tym konkretnym wagonie w momencie kasowania biletu, bo na pętli stały przed nim jeszcze co najmniej 2-3 wcześniejsze brygady.

Kanar może mu więc zarzucić, że np. wsiadł do którejś wcześniejszej 50tki (i tam skasował bilet), przejechał kilka przystanków, wysiadł na chwilę coś załatwić, po czym wsiadł ponownie do kolejnej (TEJ) 50tki.

Ponadto, nie zapominajmy, że na 50 wszystkie wagony (NGT8, Pesy oraz w NGT6 w szczycie) mają monitoring - więc gdyby kanar wystawił mu wezwanie, a kolega chciałby się odwoływać (że niesłusznie, że "przecież wsiadł na Krowodrzy" itp), to mogą sobie przejrzeć nagrania z kamer, żeby sprawdzić, gdzie rzeczywiście wsiadł :puppyeyes:

Afterbirds
Dyrektor

Bilety, kontrole

#3606 Post autor: Afterbirds » 23 lis 2018, o 13:05

Bilet 40 min. jest ważny 40 min. i kontrolerowi nic do tego, czy pasażer jedzie pojazdem, w którym go skasował czy jakimś innym. Schody zaczynają się po upływie owych 40 min., idea bowiem tego biletu jest taka, że jest ważny 40 min. ALBO do końca trasy pojazdu, w którym został skasowany. Jako, że w przypadku e-biletu nie ma możliwości stwierdzenia w jakim pojeździe został skasowany powinien być on IMO traktowany jako bilet wyłącznie czasowy. Ale to już tylko moje zdanie...
Kupcy z Północy już wszystko widzieli i nie mieli wątpliwości, że jeszcze nieraz wszystko zobaczą
("Zakazana magia")

suchy
Dyrektor

Bilety, kontrole

#3607 Post autor: suchy » 23 lis 2018, o 14:21

Afterbirds pisze:Bilet 40 min. jest ważny 40 min. i kontrolerowi nic do tego, czy pasażer jedzie pojazdem, w którym go skasował czy jakimś innym. Schody zaczynają się po upływie owych 40 min., idea bowiem tego biletu jest taka, że jest ważny 40 min. ALBO do końca trasy pojazdu, w którym został skasowany. Jako, że w przypadku e-biletu nie ma możliwości stwierdzenia w jakim pojeździe został skasowany powinien być on IMO traktowany jako bilet wyłącznie czasowy. Ale to już tylko moje zdanie...
Owszem, ale Maria pisze, że jej kolega chce jechać z Piastów na Kurdwanów, a tutaj czas przejazdu jest POWYŻEJ 40 minut - do samego Mogilskiego zejdzie 27 minut + kilka minut na przesiadkę. Na przejazd 50tką zostałoby mu więc jakieś 8-10 minut, czyli dojechałby max. do Lipskiej.

A on chce zakombinować tak, że np. jak wejdzie kontrola na Kablu czy Bieżanowskiej (czyli już po upływie 40 minut ważności biletu) to skłamie, że wsiadł do tej 50tki na Krowodrzy i tam skasował bilet jako 1-przejazdowy (a nie 40 minutowy). Co jak opisałem wyżej, jest do wykrycia na podstawie czasu skasowania biletu (np. 50 minut temu) oraz czasu przejazdu 50tki od pętli do pętli (34 minuty).

IMO - wystarczyłoby, żeby aplikacja wymagała podania numeru taborowego wagonu, do którego się wsiadło (zamiast linii). Nr taborowe są widoczne z przodu, boku i tyłu wagonu, są również przyklejone w środku przy kabinie motorniczego - ewentualnie można byłoby jeszcze dokleić jakieś dodatkowe naklejki wewnątrz wagonu (np. nad automatem biletowym).

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Kontakt:

Bilety, kontrole

#3608 Post autor: Kaszmir » 23 lis 2018, o 15:13

suchy pisze:Co jak opisałem wyżej, jest do wykrycia na podstawie czasu skasowania biletu (np. 50 minut temu) oraz czasu przejazdu 50tki od pętli do pętli (34 minuty).
Nie do końca, bo zawsze może twierdzić że skasował bilet na pętli, przed ruszeniem pojazdu.
suchy pisze:IMO - wystarczyłoby, żeby aplikacja wymagała podania numeru taborowego wagonu, do którego się wsiadło (zamiast linii). Nr taborowe są widoczne z przodu, boku i tyłu wagonu, są również przyklejone w środku przy kabinie motorniczego - ewentualnie można byłoby jeszcze dokleić jakieś dodatkowe naklejki wewnątrz wagonu (np. nad automatem biletowym).
Pomysł ciekawy, z drugiej strony - aplikacja wymaga przecież wybrania numeru linii. I to powinno wystarczyć, tylko musi być egzekwowane.

volferssj
Kierownik

Bilety, kontrole

#3609 Post autor: volferssj » 23 lis 2018, o 15:30

Pomysł z numerem taborowym może byłby niezły ale... w Citaro, o którym pisałem numeru nie było w środku wcale. Nie wiem dlaczego MPK przestało ja naklejać na tylnej ścianie od środka.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2018, o 15:50 przez volferssj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sgriffin
Dyrektor

Bilety, kontrole

#3610 Post autor: Sgriffin » 23 lis 2018, o 15:40

Jest 2018 rok, ludzi do kontroli trzeba tak na prawdę tylko w celu sprawdzenia stanu technicznego pojazdu.
Wszystko inne można kontrolować zdalnie.
"W przypadku, jeśli przetarg wygrywa przewoźnik prywatny (co wymaga ustalenia kryteriów rzeczywiście umożliwiających konkurencję) – średnia oszczędność względem przyznania zadania przewoźnikowi komunalnemu z wolnej ręki wynosi 1,12 - 1,13 zł"

Krakowiak2013
Dyrektor

Komunikacja miejska w 2019 roku

#3611 Post autor: Krakowiak2013 » 26 lis 2018, o 08:21

Odpowiedzialny za transport w mieście wiceprezydent Andrzej Kulig w rozmowie z nami nie pozostawił złudzeń co do tego, że trzeba będzie przygotować więcej pieniędzy na korzystanie w przyszłym roku z komunikacji zbiorowej. - Muszę powiedzieć jasno i wyraźnie, że podwyżki będą - przyznaje wiceprezydent Kulig
https://dziennikpolski24.pl/krakow-brak ... r/13693110

Castaway
Dyspozytor

Bilety, kontrole

#3612 Post autor: Castaway » 26 lis 2018, o 14:07

Ciekawe są komentarze pod artykułem. Jeden z nich wg mnie idealnie streszcza podejście krakusów do KM i podwyżek/obniżek:
Muszę powiedzieć jasno i wyraźnie, że walą mnie Pańskie podwyżki. Jeżdże blachosmrodem, kopcę i powoduje korki i nie zamierzam tego zmianiać przy tak szmatławej komunikacji publicznej. Jak Pan będzie kończył drugą linię metra, to proszę mnie poinformować. Może rozważę zmianę środka transportu.
Czy podwyżki kogoś zachęcą do zostawienia samochodu w domu? Mnie zachęcają do tego, co od dawna mam zamiar zrobić - przestawienia się z KM na samochód.
Oficjalna liczba mieszkańców Krakowa: 766 tys.
Realna liczba mieszkańców Krakowa: 766 tys. zameldowanych + 200 tys. studentów + 200 tys. byłych studentów i słoików + min. 300 tys. gości ze Wschodu + dziesiątki tysięcy turystów = minimum 1,5 mln.

Awatar użytkownika
tomta1
Dyrektor

Bilety, kontrole

#3613 Post autor: tomta1 » 26 lis 2018, o 16:58

Aha. Czyli zadłużmy miasto na miliardy złotych, wybudujmy metro, wytnijmy kursujące po powierzchni linie tramwajowe i autobusowe (by stracić kilkadziesiąt milionów mniej), bo… może kogoś to przekona do przesiadki na transport zbiorowy :rotfl:

Mam wrażenie, że najwięcej o źle funkcjonującej komunikacji publicznej mają do powiedzenia osoby, które… z niej nie korzystają lub robią to okazjonalnie. Stali klienci zbiorkomu częściej wypowiadają się o niej pozytywnie. Widzą że zmienia się ona na lepsze. Wystarczy porównać liczbę kursów autobusów dziś i 5 lat temu. Jest znacznie lepiej. Z sytuacją niezabieralnych linii mamy coraz rzadziej do czynienia. Wiem, że nie jest różowo, ale litości – uruchomienie „114” czy „511” (bez kasowania nic w zamian) czy też wzmacnianie linii poza szczytem / w dni niepowszednie to proste przykłady faktycznych wzmocnień ostatnich lat. Jako emkaemy możemy zobaczyć ile brygad wyjeżdża więcej obecnie, a ile wyjeżdżało parę lat temu. Więc… skąd takie przekonanie, że jest coraz gorzej? Ok, stan torowisk, wyczerpywana przepustowość niektórych ciągów tramwajowych, brak niektórych buspasów czy też różnie działający SIP czy TTSS – mogą pokazywać, że nie jest idealnie. Ale naprawdę, komunikację mamy szmatławą…
Castaway pisze:Czy podwyżki kogoś zachęcą do zostawienia samochodu w domu? Mnie zachęcają do tego, co od dawna mam zamiar zrobić - przestawienia się z KM na samochód.
No tak, podwyżki. Płaciło się 89 zł, teraz płaci się 72 zł, a będzie się płaciło 65 zł. Strrrraszne podwyżki :lmao:
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.

Awatar użytkownika
yosujiro
Dyrektor

Bilety, kontrole

#3614 Post autor: yosujiro » 26 lis 2018, o 17:20

tomta1- ale wiesz, jest masa ludzi którzy jak ja przemieszczają się po Krakowie za pomocą KM sporadycznie, bo na co dzień mają wszystko "pod ręką". Osobiście wydaję na bilety miesięcznie 30-50zł, głównie te 20-minutowe i ta podwyżka/ likwidacja biletu zdecydowanie spowoduje, że korzystanie z KM stanie się dla mnie i podobnych mi osób nieopłacalne... A po co mi tańszy sieciowy skoro i tak musiałbym kupić bilet za ok 1/3 więcej niż jestem w stanie "przejeździć"?
Ostatnio zmieniony 26 lis 2018, o 17:30 przez yosujiro, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sgriffin
Dyrektor

Bilety, kontrole

#3615 Post autor: Sgriffin » 26 lis 2018, o 17:29

tomta1 pisze: Jako emkaemy możemy zobaczyć ile brygad wyjeżdża więcej obecnie, a ile wyjeżdżało parę lat temu.
Ale pamiętajmy też o średnich przebiegach autobusów. W MPK Kraków to jest średnio 61 tys. km na pojazd.
Dla porównania w Jaworznie 75 tys. km, w Warszawie u prywatnych 84 tys.
"W przypadku, jeśli przetarg wygrywa przewoźnik prywatny (co wymaga ustalenia kryteriów rzeczywiście umożliwiających konkurencję) – średnia oszczędność względem przyznania zadania przewoźnikowi komunalnemu z wolnej ręki wynosi 1,12 - 1,13 zł"

ODPOWIEDZ

Wróć do „IV. Wokół KMK”