niezalezna.pl - nie znalazłem żadnej wypowiedzi nt. pochówku.
TVN24 - tutaj także nie ma ani słowa nt. roli PO w tym pochówku.
@Chris, muszę się upomnieć, to ja zacząłem pisać Układ z dużej litery

Moderator: Moderatorzy
Napisałem przecież wyraźnie, że Wawel jest tradycyjnie miejscem pochówku królów oraz bohaterów narodowych. Nigdzie nie pisałem, że pochowane tam osoby muszą spełniać jednocześnie te dwa kryteria. Wiśniowiecki – niezależnie od jakości jego rządów – królem niezaprzeczalnie był. Piłsudski – był bohaterem. A kim była kaczka? Fakt, że po jego stylu rządzenia jasno było widać, że korona mu się marzy, ale jednak królem nie był. Bohaterem zresztą też nie, chyba że za akt bohaterstwa uznamy śmierć w wypadku (co byłoby absurdem – codziennie setki ludzi giną w rozmaitych wypadkach – czy oni też są bohaterami?).Kaszmir pisze:Grupa NIE dla Michała Korybuta Wiśniowieckiego na Wawelu na fb, sprawdźcie opis grupy
I co to zmienia? Ja się nie zgodzę z Tobą, bo argument Twój zaczyna brzmieć tak: człowiek, który zginął podczas pełnienia (najwyższej) służby państwowej nie zasługuje na pochówek na Wawelu. Za to Wiśniowiecki, za samo bycie królem, w dodatku wybranym w bardzo kontrowersyjnych okolicznościach - tak.Locutus pisze:Wiśniowiecki – niezależnie od jakości jego rządów – królem niezaprzeczalnie był.
A czy codziennie giną setki ludzi pełniących ważne funkcje państwowe, do tego w czasie służby?Locutus pisze:Bohaterem zresztą też nie, chyba że za akt bohaterstwa uznamy śmierć w wypadku (co byłoby absurdem – codziennie setki ludzi giną w rozmaitych wypadkach – czy oni też są bohaterami?).
Kaszmirze, grób Wiśniowieckiego to nasza dawna historia. Natomiast w erze nowożytniej, po odzyskaniu niepodległości postanowiliśmy chować na Wawelu czy Skałce jedynie zasłużone postaci.Kaszmir pisze:Wybranie Wiśniowickiego na króla było raczej dowodem jego niezaradności i niekompetencji. I za to ma leżeć na Wawelu? Nie wspominając, że prezydent jest wybierany demokratycznie, a elekcja wspomnianego króla dokonana została przez wąskie (i nierzadko interesowne) grono...
Tak się składa, że tamtego dnia zginęło mnóstwo takich osób, w tym o wiele bardziej zasłużonych dla wolnej Polski niż Kaczyński.Kaszmir pisze:A czy codziennie giną setki ludzi pełniących ważne funkcje państwowe, do tego w czasie służby?
Ba ja pójdę dalej - biskup Sapiecha mówił, że Piłsudskiego nie powinno się tam już chować (pomijając politykę) - jest w naszym kraju wiele bardziej adekwatnych miejsc (ot np. Świątynia w Wilanowie).Locutus pisze:Podpisuję się pod wypowiedzią Tramwajem. Póki Polska była monarchią, Wawel był nekropolią królów. Odkąd Polska jest republiką, na Wawelu chowa się osoby wybitnie zasłużone dla narodu. Niezależnie od okoliczności ich śmierci.