Grób Pary Prezydenckiej Lecha i Marii Kaczyńskich na Wawelu

Sprawy polityczne, działalność spółek miejskich, tematy niezwiązane z komunikacją i transportem

Moderator: Moderatorzy

tramwajem
Dyrektor
Kontakt:

#61 Post autor: tramwajem » 26 sty 2011, o 23:50

@Allemon, przejrzałem materiały.

niezalezna.pl - nie znalazłem żadnej wypowiedzi nt. pochówku.
TVN24 - tutaj także nie ma ani słowa nt. roli PO w tym pochówku.

@Chris, muszę się upomnieć, to ja zacząłem pisać Układ z dużej litery :P
Ostatnio zmieniony 26 sty 2011, o 23:52 przez tramwajem, łącznie zmieniany 1 raz.
I bike Kraków - wyższa kultura mobilności
http://ibikekrakow.com

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Kontakt:

#62 Post autor: Locutus » 27 sty 2011, o 11:56

Kaszmir pisze:Grupa NIE dla Michała Korybuta Wiśniowieckiego na Wawelu na fb, sprawdźcie opis grupy ;)
Napisałem przecież wyraźnie, że Wawel jest tradycyjnie miejscem pochówku królów oraz bohaterów narodowych. Nigdzie nie pisałem, że pochowane tam osoby muszą spełniać jednocześnie te dwa kryteria. Wiśniowiecki – niezależnie od jakości jego rządów – królem niezaprzeczalnie był. Piłsudski – był bohaterem. A kim była kaczka? Fakt, że po jego stylu rządzenia jasno było widać, że korona mu się marzy, ale jednak królem nie był. Bohaterem zresztą też nie, chyba że za akt bohaterstwa uznamy śmierć w wypadku (co byłoby absurdem – codziennie setki ludzi giną w rozmaitych wypadkach – czy oni też są bohaterami?).

Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Kontakt:

#63 Post autor: Kaszmir » 27 sty 2011, o 15:35

Zaznaczam, że w dyskusji stronię od politycznych argumentów. Jestem osobą apolityczną - chodzi mi jedynie o bardziej ogólne sprawy.
Locutus pisze:Wiśniowiecki – niezależnie od jakości jego rządów – królem niezaprzeczalnie był.
I co to zmienia? Ja się nie zgodzę z Tobą, bo argument Twój zaczyna brzmieć tak: człowiek, który zginął podczas pełnienia (najwyższej) służby państwowej nie zasługuje na pochówek na Wawelu. Za to Wiśniowiecki, za samo bycie królem, w dodatku wybranym w bardzo kontrowersyjnych okolicznościach - tak.

Wybranie Wiśniowickiego na króla było raczej dowodem jego niezaradności i niekompetencji. I za to ma leżeć na Wawelu? Nie wspominając, że prezydent jest wybierany demokratycznie, a elekcja wspomnianego króla dokonana została przez wąskie (i nierzadko interesowne) grono...
Locutus pisze:Bohaterem zresztą też nie, chyba że za akt bohaterstwa uznamy śmierć w wypadku (co byłoby absurdem – codziennie setki ludzi giną w rozmaitych wypadkach – czy oni też są bohaterami?).
A czy codziennie giną setki ludzi pełniących ważne funkcje państwowe, do tego w czasie służby?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, o 15:36 przez Kaszmir, łącznie zmieniany 2 razy.

tramwajem
Dyrektor
Kontakt:

#64 Post autor: tramwajem » 27 sty 2011, o 16:45

Kaszmir pisze:Wybranie Wiśniowickiego na króla było raczej dowodem jego niezaradności i niekompetencji. I za to ma leżeć na Wawelu? Nie wspominając, że prezydent jest wybierany demokratycznie, a elekcja wspomnianego króla dokonana została przez wąskie (i nierzadko interesowne) grono...
Kaszmirze, grób Wiśniowieckiego to nasza dawna historia. Natomiast w erze nowożytniej, po odzyskaniu niepodległości postanowiliśmy chować na Wawelu czy Skałce jedynie zasłużone postaci.
Kaszmir pisze:A czy codziennie giną setki ludzi pełniących ważne funkcje państwowe, do tego w czasie służby?
Tak się składa, że tamtego dnia zginęło mnóstwo takich osób, w tym o wiele bardziej zasłużonych dla wolnej Polski niż Kaczyński.

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Kontakt:

#65 Post autor: Locutus » 27 sty 2011, o 17:07

Podpisuję się pod wypowiedzią Tramwajem. Póki Polska była monarchią, Wawel był nekropolią królów. Odkąd Polska jest republiką, na Wawelu chowa się osoby wybitnie zasłużone dla narodu. Niezależnie od okoliczności ich śmierci.

Pozdrawiam!
LOKI

PS. Narutowicz – chociaż również zmarł tragicznie podczas sprawowania funkcji prezydenta – jakoś na Wawelu nie leży...
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, o 17:08 przez Locutus, łącznie zmieniany 1 raz.

LK
Dyrektor

#66 Post autor: LK » 28 sty 2011, o 18:31

Locutus pisze:Podpisuję się pod wypowiedzią Tramwajem. Póki Polska była monarchią, Wawel był nekropolią królów. Odkąd Polska jest republiką, na Wawelu chowa się osoby wybitnie zasłużone dla narodu. Niezależnie od okoliczności ich śmierci.
Ba ja pójdę dalej - biskup Sapiecha mówił, że Piłsudskiego nie powinno się tam już chować (pomijając politykę) - jest w naszym kraju wiele bardziej adekwatnych miejsc (ot np. Świątynia w Wilanowie).

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Kontakt:

#67 Post autor: Locutus » 29 sty 2011, o 12:07

W końcu jednak Sapieha zgodził się na pochówek Piłsudskiego... Niezależnie od tego, co o tym sądzimy, narodziła się jednak tradycja chowania na Wawelu wybitnie zasłużonych dla narodu jednostek. Mam nadzieję, że nie jesteśmy właśnie świadkiem rodzenia się nowej, „lepszej” tradycji – chowania na Wawelu miernot i kanalii, których jedynym atutem jest to, że żyły w bardzo dobrej komitywie z klerem i były przez kler popierane...

Pozdrawiam!
LOKI

Mseifer
Administrator Techniczny
Kontakt:

#68 Post autor: Mseifer » 3 mar 2011, o 17:37

Krakowska kuria: Nie było dwóch pogrzebów na Wawelu
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... awelu.html

Mseifer
Administrator Techniczny
Kontakt:

10.04.2011

#69 Post autor: Mseifer » 18 mar 2011, o 10:18

Syreny i kir na obchody 10 kwietnia w Krakowie
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, ... kowie.html

Mseifer
Administrator Techniczny
Kontakt:

#70 Post autor: Mseifer » 30 mar 2011, o 23:08

Apel radnych o uczczenie ofiar katastrofy smoleńskiej
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425, ... skiej.html

rafaello
Dyrektor

#71 Post autor: rafaello » 7 kwie 2011, o 07:29

Nadal nie wiemy kto zaproponował pochówek na Wawelu ?

tramwajem
Dyrektor
Kontakt:

#72 Post autor: tramwajem » 7 kwie 2011, o 09:12

No akurat my wiemy, a to że oni się nie chcą przyznać to inna sprawa.

Łukasz
Moderator fb pkk

Grób Pary Prezydenckiej Lecha i Marii Kaczyńskich na Waw

#73 Post autor: Łukasz » 1 lis 2016, o 12:55

Wiemy, kiedy odbędzie się drugi pogrzeb Marii i Lecha Kaczyńskich
http://krknews.pl/wiemy-odbedzie-sie-dr ... czynskich/

Awatar użytkownika
Mistrzejowiczanin
Dyrektor

Grób Pary Prezydenckiej Lecha i Marii Kaczyńskich na Waw

#74 Post autor: Mistrzejowiczanin » 7 lis 2016, o 15:56

Ekshumacja na Wawelu 14 XI, ponowne złożenie trumny 18 XI
http://krakow.wyborcza.pl/krakow/1,4442 ... 18-xi.html
Linia 14 z taborem mieszanym NGT6 i NGT8, Linia 52 w Krakowiakach i NGT8, stanowcze NIE dla bezzasadnej faworyzacji Krowodrzy Górki pod względem taborowym, NIE dla tuneli tramwajowych zamiast metra !!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „I. Kraków w dyskusji”