Bezpieczeństwo / kultura / prawo / korki na drogach

Sprawy polityczne, działalność spółek miejskich, tematy niezwiązane z komunikacją i transportem

Moderator: Moderatorzy

Jacek Fink-Finowicki
Inspektor
Kontakt:

#976 Post autor: Jacek Fink-Finowicki » 29 sty 2020, o 00:04

Locutus pisze:… Zwłaszcza ci paryscy...
Do Paryża miałem wowczas daleko... to był ten znak stopu:
https://www.google.pl/maps/@46.2825592, ... 312!8i6656 ;)

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

#977 Post autor: Cukier » 11 lut 2020, o 23:00

Śmiertelny wypadek w Skawinie - dziś 11 lut 2020
https://dziennikpolski24.pl/smiertelny- ... 6-14778926

Śmiertelny wypadek w Skawinie - 20 lis 2019
https://skawina.eu/smiertelny-wypadek-w-skawinie-3/

Nie minęły nawet trzy miesiące, a znów pieszy ginie w dokładnie tym samym miejscu, dokładnie o tej samej porze. Skawina planuje zrobić w tej sprawie cokolwiek? Chociaż azyl na środku postawić?

Yunkers
Specjalista

#978 Post autor: Yunkers » 19 lut 2020, o 17:27

Nie w najbliższym czasie. Problem w przypadku tej drogi jest to, że jest to obecnie "droga niczyja". Prawo zbudowane jest tak, że można pozbawić drogę kategorii tylko, jeśli zaliczy się ją do kategorii "o jeden mniejszej". W praktyce oznacza to, że DK44 w centrum Skawiny po otwarciu obwodnicy przeszło do Zarządu Dróg Wojewódzkich. Od 1 stycznia jej zarządcą jest Zarząd Dróg Powiatu Krakowskiego, więc jeszcze trzeba poczekać aż przejdzie ona w ręce gminy Skawina. Aczkolwiek Skawina mogłaby już coś zacząć projektować, żeby zacząć cywilizowanie tej byłej DK44 gdy tylko wejdzie w jej posiadanie, ale póki co nie ma żadnych informacji czy takie plany istnieją.
Aktualizacja: Akurat dzień po tym jak napisałem posta, okazało się, że nie miałem racji. Dzisiaj coś gmerają przy oznakowaniu - widziałem nowe ograniczenie do 40. Nie ma jednak żadnych "twardych" zmian.

hlsd
Miłośnik

#979 Post autor: hlsd » 22 lut 2020, o 11:34

Yunkers pisze:
19 lut 2020, o 17:27
Aktualizacja: Akurat dzień po tym jak napisałem posta, okazało się, że nie miałem racji. Dzisiaj coś gmerają przy oznakowaniu - widziałem nowe ograniczenie do 40. Nie ma jednak żadnych "twardych" zmian.

Heh, 40-tka to chyba ulubiony znak w zarządach dróg. Mam wrażenie, że na ogół stawia się ją po to, żeby udawać, że coś zrobiliśmy.

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

#980 Post autor: Cukier » 22 lut 2020, o 12:42

Nie ma to jak wstawić ograniczenie prędkości w miejscu gdzie pieszy prędzej zginie nie przez nadmierną prędkość tylko przez wejście przed samochód zza przeszkody - innego samochodu stojącego w korku na pasie ruchu w drugą stronę.

Ciekawe jest, że niby droga niczyja ale remont nakładowy miał kto zrobić kilka miesięcy temu. Wyrównać autom stojącym w korku z równego na równiejsze miał kto, przykręcić kilka prefabrykatów by poprawić bezpieczeństwo pieszych już nie ma kto.

Awatar użytkownika
tomta1
Dyrektor

#981 Post autor: tomta1 » 23 lut 2020, o 12:30

Cukier pisze:Ciekawe jest, że niby droga niczyja ale remont nakładowy miał kto zrobić kilka miesięcy temu. Wyrównać autom stojącym w korku z równego na równiejsze miał kto, przykręcić kilka prefabrykatów by poprawić bezpieczeństwo pieszych już nie ma kto.
Zarządca drogi ≠ organ zarządzający ruchem
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „I. Kraków w dyskusji”