Strefa Płatnego Parkowania / SCT / centrum wolne od aut

Sprawy polityczne, działalność spółek miejskich, tematy niezwiązane z komunikacją i transportem

Moderator: Moderatorzy

Czy jesteś za wprowadzeniem ruchu jednokierunkowego wokół Plant?

Tak, z nakazem prawoskrętów
64
58%
Tak, ze strefą B zamiast nakazu prawoskrętów
30
27%
Nie
16
15%

Liczba głosów: 110

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Kontakt:

#1066 Post autor: Kaszmir » 18 lip 2019, o 12:21

Radni zdecydowali. Będą nowe stawki za parkowanie
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/radni ... 31369.html
– Ustępujemy pod siłą argumentów i głosów, ale jesteśmy na granicy ryzyka, żeby ten eksperyment się sprawdził. Nie wiem, czy te kwoty w wystarczającym stopniu skłonią mieszkańców do rezygnacji z wjazdu do strefy płatnego parkowania. Uważamy, że wszystkie inne kwoty staną się askuteczne, nie doprowadzą do żadnych zmian – przekonywał radnych wiceprezydent Andrzej Kulig.
- 6 zł za każdą godzinę parkowania w strefie A (zobacz mapę)
- 5 zł za każdą godzinę parkowania w strefie B
- 4 zł za każdą godzinę parkowania w strefie C

kot_feliks
Dyrektor

#1067 Post autor: kot_feliks » 18 lip 2019, o 12:48

Kwoty kwotami, natomiast nie wiem, jakim kretynem trzeba być, żeby w turystycznym mieście przegłosować brak obowiązywania SPP w niedziele.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Kontakt:

#1068 Post autor: Kaszmir » 23 wrz 2019, o 12:55

PIERWSZY DZIEŃ Z ROZSZERZONĄ STREFĄ PŁATNEGO PARKOWANIA W KRAKOWIE
http://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/kr ... -zablociu/
Dwa nowe obszary objęte strefą, skrócony czas wjazdu do ścisłego centrum dla samochodów zaopatrzenia, wydłużone godziny z opłatami i wyższe mandaty - to nowe zasady w krakowskiej strefie płatnego parkowania.
Natomiast zmiany stawek - dopiero od 15 grudnia.

hlsd
Miłośnik

#1069 Post autor: hlsd » 28 sty 2020, o 13:16

Kraków. Milion aut, potworne korki i smog.
https://gazetakrakowska.pl/krakow-milio ... [quote]Jak wynika z danych magistratu (system Pojazd dla GUS), w 2015 r. w Krakowie zarejestrowanych było niespełna 539 tys. pojazdów, a w 2019 r. już ponad 680 tys. Przytłaczająca większość z nich to osobówki. Ich liczba na 1000 mieszkańców wzrosła w pięć lat z 500 do ponad 730!
(...)
W ramach prac nad aktualizacją programu ochrony powietrza dla Województwa Małopolskiego eksperci zatrudnieni przez Urząd Marszałkowski zaproponowali pięć wariantów działań w obszarze transportu.[/quote]Fajnie, że coś się dzieje, ale to w sumie tylko plany ograniczania ruchu wg. emisji, a o komunikacji są tylko rzucone ogólniki typu przeniesienie części ruchu samochodowego na komunikację miejską.

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Administrator Techniczny

#1070 Post autor: pasazer_mobilisu » 28 sty 2020, o 14:31

Na razie to jedyne co się dzieje to wzrost ilości aut, 2 lata temu było 250k, teraz już:
Oprócz aut należących do krakowian, do miasta codziennie wjeżdża około 300 tys. pojazdów z gmin ościennych i reszty Małopolski.
I wcale się tym ludziom nie dziwie, mam znajomego jeżdżącego codziennie (spoza Krakowa) 15 minut do pracy, gdy jakdojade proponuje dwie przesiadki i podróż trwającą godzinę i to wszystko przy teoretycznie niezłym połączeniu linią aglomeracyjną z f30 w szczycie. Sprawa wyglądałaby gorzej gdyby miał jeździć na 8 czy 9 - ale nawet spędzając pół godziny w korku autem będzie szybciej i wygodniej niż KM.

kosmonauta80
Znawca

#1071 Post autor: kosmonauta80 » 5 maja 2020, o 17:53

W dowodzie osobistym mam meldunek na pobyt stały w mieście X. Ale paru lat mieszkam, pracuję i płacę podatki w Krakowie. Tutaj mam meldunek tymczasowy.

Firma w której pracuje zmienia siedzibę. Jest to miejsce, gdzie dojazd autobusem będę miał średni, lepiej rowerem lub autem.
Więc myślę kupić auto.

Czy w tej sytuacji jest możliwa rejestracja auta w Krakowie? Rozumiem, że to byłby dowód rejestracyjny tymczasowy. No i nie mając krakowskich "blach" nici z abonamentu mieszkańca.

Z drugiej strony ciężko znaleźć tańszy parking, niż 300 zł za miesiąc.

dsp
Miłośnik

#1072 Post autor: dsp » 5 maja 2020, o 19:58

Możesz normalnie zarejestrować, na stały dowód.

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

#1073 Post autor: Cukier » 5 maja 2020, o 20:28

kosmonauta80 pisze:
5 maja 2020, o 17:53
W dowodzie osobistym mam meldunek na pobyt stały w mieście X. Ale paru lat mieszkam, pracuję i płacę podatki w Krakowie. Tutaj mam meldunek tymczasowy.
Meldunek w ogóle jeszcze do czegoś służy? Na dowodach osobistych od marca 2015 roku w ogóle nie ma adresu.
https://bezprawnik.pl/obowiazek-meldunkowy/

kosmonauta80
Znawca

#1074 Post autor: kosmonauta80 » 5 maja 2020, o 20:58

1. Komu należy się zniżkowy abonament postojowy typu „K”?

Abonament postojowy typu „K” przysługuje osobie fizycznej, zameldowanej na pobyt stały lub czasowy na obszarze płatnego parkowania w Krakowie, rozliczającej podatek dochodowy od osób fizycznych w Krakowie posiadającej pojazd samochodowy na podstawie jednego z tytułów: własności, współwłasności, umowy leasingu przez leasingobiorcę, umowy kredytu, umowy z pracodawcą o korzystaniu z samochodu służbowego do celów prywatnych, z której wynika fakt zatrudnienia na umowę o pracę lub oświadczenie pracodawcy wnioskodawcy o korzystaniu z samochodu służbowego do celów prywatnych i zatrudnienia na umowę o pracę ,a w przypadku posiadania pojazdu samochodowego z tytułu własności lub współwłasności okazującej dowód rejestracyjny pojazdu z widniejącym adresem zamieszkania właściciela/współwłaściciela zgodnym z adresem zameldowania.
Jeżeli dobrze rozumiem, to w dowodzie rejestracyjnym musi być dokładnie ten sam adres, co w kwicie potwierdzającym meldunek tymczasowy.

kosmonauta80
Znawca

#1075 Post autor: kosmonauta80 » 18 maja 2020, o 10:24

Czyli tak: idę załatwić abonament mając teczkę kwitów. I co? Od razu dostaję tę plakietkę za szybę samochodu? Co z opłatą? na miejscu płacę 120 zł za cały rok?

Awatar użytkownika
lucapacioli
Dyspozytor

#1076 Post autor: lucapacioli » 18 maja 2020, o 19:25

Tak, jak masz wszystkie wymagane dokumenty i chcesz abonament na rok to płacisz na miejscu 120PLN. I pewnie szybciej dowiesz się na miejscu niż zadając oczywiste pytania na forum.
lepiej milczeć i sprawiać wrażenie głupiego, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości

chlorofil
Dyrektor

#1077 Post autor: chlorofil » 19 maja 2020, o 21:30

Aby płacić taki abonament, trzeba jeszcze zapłacić PIT-a w Krakowie. Na miejscu nie polecam - bardzo nerwowa i nieprzyjemna atmosfera, lepiej e-mail wysłać, odpowiadają w ciągu jednego dnia.

kosmonauta80
Znawca

#1078 Post autor: kosmonauta80 » 20 maja 2020, o 09:00

Rejestracja auta jak i meldunek tymczasowy to kwestia czasu (kwity). PIT jak i UPO już odłożone do teczki.

kosmonauta80
Znawca

#1079 Post autor: kosmonauta80 » 26 maja 2020, o 13:21

Sprawa załatwiona. Abonament mieszkańca uzyskałem bez problemu. Pani tyko rzuciła okiem na PIT i nic więcej. Informacje o meldunku tymczasowym miała w "systemie". Co ciekawe okazałem tymczasowy dowód rejestracyjny.
A w samym urzędzie, gdzie auto zarejestrowałem również bez problemu. Wystarczyło tylko zarezerwować termin przez internet. Przed wejściem do urzędu stało kilka osób i co kilka minut każdy był wywoływany "kto z państwa do rejestracji samochodu na 10:00"? Potem odfajkowanie na liście i tyle.

Nie rozumiem natomiast osób, które były oburzone bo:
"nie mogłam/mogłem się dodzwonić"
"ja tylko spytać"
"a to nie wiedziałam/wiedziałem, że trzeba sobie termin rezerwować"

I na koniec 2 fajne teksty :)
"gorzej, niż w związku radzieckim" (pan stwierdził, że nie ma telefonu, a ochroniarz "nie mój problem")
"ja zarabiam 3 x tyle co pan" (foch, bo czegoś się nie udało załatwić)

W mojej ocenie ochrona była grzeczna i całość przebiegała sprawnie. Około 1/3 oczekujących to przysłowiowi Janusze/Grażyny.
Podobnie w biurze SPP.

W obu powyższych oczywiście obowiązkowe pryskanie rączek.

kosmonauta80
Znawca

#1080 Post autor: kosmonauta80 » 26 maja 2020, o 13:26

Powyższe nie oznacza oczywiście, że już w ogóle nie wsiądę do autobusu czy tramwaju. To będą opcje awaryjne, albo gdy trzeba dojechać z centrum do np Muzeum Lotnictwa. Trzeba tylko uważać na zapasowe bilety - z czasem blakną.

ODPOWIEDZ

Wróć do „I. Kraków w dyskusji”