Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2022

Sprawy polityczne, działalność spółek miejskich, tematy niezwiązane z komunikacją i transportem

Moderator: Moderatorzy

Czy chcesz, aby Kraków organizował ZIO w 2022r.?

Tak
23
29%
Nie
57
71%

Liczba głosów: 80

rafaello
Dyrektor

#436 Post autor: rafaello » 20 maja 2014, o 12:15

Kaszmir pisze:Ooo tak, niewątpliwie osoba zaangażowana bezpośrednio w ZIO2022 jest "obiektywnym" głosem w dyskusji.

Na szczęście wydaje się, że ludzie już zrozumieli prawdę o Igrzyskach i podczas referendum zdecydowana większość opowie się przeciw.
No tak Wasze argumenty wyssane z palca są za to przemawiające - specjaliści od 7 bole.ci. Dobre sobie ...

Może rzucicie się jeszcze na te 120 złotych kosztów postępowania ? :hihi:

Krakowiak2013
Dyrektor

#437 Post autor: Krakowiak2013 » 20 maja 2014, o 12:28

Kaszmir pisze:Na szczęście wydaje się, że ludzie już zrozumieli prawdę o Igrzyskach i podczas referendum zdecydowana większość opowie się przeciw.
Wydaje mi się, że tak jest będąc dzisiaj na zakupach usłyszałem rozmowę dwóch pań, które stwierdziły, że igrzyska nie są nam do niczego potrzebne, a miasto zamiast zajmować się konkretnymi sprawami to zajmuje się głupotami. W naszych rękach jest przyszłość Krakowa i mam nadzieje, że zdrowy rozsądek wygra w tej sprawie.
rafaello pisze:No tak Wasze argumenty wyssane z palca są za to przemawiające
Argumenty nie są wyssane z palca. Nadal nie ma podanych dokładnych kosztów organizacji igrzysk ze strony rządu. Wydaje mi się, że sam rząd nie wierzy w to, iż Kraków będzie organizatorem ZIO w 2022 roku. Naprawdę chcemy tego aby Kraków miał podobne problemy jakie były w Turynie czy Vancouver?

Sprawę wyroku skomentowało w artykule LoveKrakow. Szczegóły w linku poniżej:

Sędzia zmasakrował Leśniaka i miejskich urzędników
Sędzia: Leśniak nie chce ochronić prawa do prawdziwych informacji
Pracownik Sądu Okręgowego w uzasadnieniu stwierdził, że Tomaszowi Leśniakowi w głównej mierze chodzi o zablokowanie pomysłu organizacji ZIO w naszym mieście. - Wnioskodawca wskazywał na swój szczególny status wynikający z prowadzenia inicjatywy społecznej Kraków Przeciwko Igrzyskom. Celem tej działalności jest niedopuszczenie do organizacji zimowych igrzysk olimpijskich w Krakowie, a nie ochrona prawdziwości informacji w kampanii referendalnej – powiedział Drożdżejko. – Przepisy prawa nie przewidują, że ktoś jest bardziej „zainteresowany”, ponieważ wykazuje się większą aktywnością społeczną.
http://lovekrakow.pl/aktualnosci/sedzia ... _5896.html
Ostatnio zmieniony 20 maja 2014, o 13:32 przez Krakowiak2013, łącznie zmieniany 1 raz.

pablo
Dyrektor

#438 Post autor: pablo » 20 maja 2014, o 12:52

Należałoby się odwołać do wyższej instancji. Bardzo często nie podziela ona zdania instancji niższej.

Krakowiak2013
Dyrektor

#439 Post autor: Krakowiak2013 » 21 maja 2014, o 06:58

By igrzyska były tanie i oszczędne, a obiekty wykorzystane
Igrzyska będą tanie i oszczędne - tak według profesora Michała Kleibera powinna być promowana kandydatura Krakowa do organizacji zimowej olimpiady w 2022 roku. Prezes Polskiej Akademii Nauk uważa też, że niezbędny jest plan wykorzystania obiektów po imprezie.
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425, ... stane.html

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Kontakt:

#440 Post autor: Kaszmir » 21 maja 2014, o 11:39

Krakowiak2013 pisze:Igrzyska będą tanie i oszczędne - tak według profesora Michała Kleibera powinna być promowana kandydatura Krakowa do organizacji zimowej olimpiady w 2022 roku. Prezes Polskiej Akademii Nauk uważa też, że niezbędny jest plan wykorzystania obiektów po imprezie.
Ja w żadne takie plany nie uwierzę. Stadion Wisły - piłkarski! - stoi i kosztuje nas bodajże 10 mln zł rocznie, a co dopiero o obiektach z innych - mniej popularnych - dyscyplin sportowych. Kraków Arena też będzie niedochodowa.

Lecz spoko, budujmy tor saneczkarski, na pewno się zwróci! :D

Krakowiak2013
Dyrektor

#441 Post autor: Krakowiak2013 » 21 maja 2014, o 12:25

Kaszmir pisze:Kraków Arena też będzie niedochodowa.
Z Kraków Arena pojawiają się pierwsze problemy. W dzisiejszym wydaniu Dziennika Polskiego jest mowa o tym , że trzeba dopłacić do inwestycji 7 mln.
Mam nadzieje, że ten obiekt nie stanie się kolejnym workiem bez dna.
Przeciwnicy Igrzysk złożyli zażalenie na wyrok w sprawie smogu. Smog ma być podobno metodą na igrzyska, ale nie wyobrażam sobie w jaki sposób miasto ma z nimi walczyć, aby było lepiej. Wczoraj w Krk Fm usłyszałem, że smog w Krakowie jest przez 150 dni, a MKOL wymaga od miasta kandydujące do igrzysk aby takich dni było niespełna 30 dni. Cudem będzie jeśli smog zniknie z Krakowa.
Niech zwolennicy igrzysk nadal niech wierzą w to, że dzięki organizacji imprezy w Krakowie będzie trochę lepiej, ale zamiast poprawy będzie jeszcze gorzej.

rafaello
Dyrektor

#442 Post autor: rafaello » 21 maja 2014, o 16:45

Krakowiak2013 pisze:
Z Kraków Arena pojawiają się pierwsze problemy. W dzisiejszym wydaniu Dziennika Polskiego jest mowa o tym , że trzeba dopłacić do inwestycji 7 mln.
Czytałeś artykuł że pleciesz takie głupoty ? :/
Jak zaznacza Łabowicz, trzeba pamiętać, że projekt powstał pięć lat temu, a obecnie warunki techniczne i technologie budowlane zmieniają się bardzo szybko i trzeba się do nich na bieżąco dostosowywać.
Mam wrażenie, że tylko piszesz posty na każdą możliwą wypowiedź. :X

Krakowiak2013
Dyrektor

#443 Post autor: Krakowiak2013 » 21 maja 2014, o 16:51

rafaello pisze:Czytałeś artykuł że pleciesz takie głupoty ? :/
Przeczytałem artykuł w tej sprawie to co mogłem. Zacytuje fragment mówiący o tych 7 mln oraz tym, iż jeśli firma Awbud nie otrzyma pieniędzy sprawa trafi do sądu. Wiadomo, że koszty budowy mogą wzrosnąć i może było zapewnić rezerwę budżetową na nieprzewidziane wydatki jak w tym przypadku.
Firma Awbud, która była podwykonawcą budowy hali widowiskowo-sportowej w Czyżynach, podliczyła, że w związku z opóźnieniami i zmianami projektu koszt jej prac wzrósł o prawie 7 mln zł. Takiej kwoty domaga się teraz od głównego wykonawcy – konsorcjum z liderem Mostostalem Warszawa albo od gminy Kraków, która finansowała inwestycję i zamawiała projekt. Agencja Rozwoju Miasta, która odpowiadała za projekt w imieniu gminy, ani Mostostal Warszawa nie chcą jednak zapłacić podwykonawcy, a ten zapowiada, że jeśli nie otrzyma pieniędzy, to skieruje sprawę do sądu.

rafaello
Dyrektor

#444 Post autor: rafaello » 21 maja 2014, o 17:00

Krakowiak2013 pisze:
rafaello pisze:Czytałeś artykuł że pleciesz takie głupoty ? :/
Przeczytałem artykuł w tej sprawie to co mogłem. Zacytuje fragment mówiący o tych 7 mln oraz tym, iż jeśli firma Awbud nie otrzyma pieniędzy sprawa trafi do sądu.
Tak przypuszczałem. Sączysz sensację z rozliczaniem Kraków Areny że będzie tragedia i będzie Ci się ciężko z tego powodu żyło. Dlaczego tego samego nie robisz(biłeś) gdy oddawano tunel tramwajowy, Rondo Mogilskie czy Grzegórzeckie gdzie też wprowadzano zmiany w planach i koszty inwestycji były inne niż w biznes-planie ? Jak zagłosujesz Twoja sprawa mnie to nie obchodzi ale te swoje "złote myśli" włóż sobie do kieszeni. :wht:
Krakowiak2013 pisze:Niech zwolennicy igrzysk nadal niech wierzą w to, że dzięki organizacji imprezy w Krakowie będzie trochę lepiej, ale zamiast poprawy będzie jeszcze gorzej.
Jasneee. Będzie gorzej bo mówią to specjaliści siedzący w wybranej dziedzinie. :rotfl:

Za to rewelacyjnie będzie jak będzie tak jak chcesz Ty, Leśniak i cała ta banda oszołomów. :lol-above:

Pokazaliście swoje racje w sądzie, na konsultacjach ...... Żenada .... :wall:

Znów z Ciebie wychodzi kawał chama. A za obrażanie innych, ostrzeżonko - adm. Coffee/+1

CzynDobro4Fun
Dyrektor

#445 Post autor: CzynDobro4Fun » 21 maja 2014, o 17:05

Może Krakowiak2013 zacząłbyś sam czytać artykuły, które bezsensownie wrzucasz wszędzie gdzie popadnie i pisał tylko tam gdzie chcesz coś napisać i wnieść do tematu, a artykuł traktować tylko jako podparcie argumentów, czy zalążek dyskusji, a nie wrzucić dwudziesty artykuł o tym samym. W ogóle co to za tradycja, że na forum dyskusyjnym 50% postów to linki do artykułów, których nikt nie komentuje, a pewnie też nikt nie czyta?

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Kontakt:

#446 Post autor: Kaszmir » 21 maja 2014, o 17:30

rafaello pisze:Za to rewelacyjnie będzie jak będzie tak jak chcesz Ty, Leśniak i cała ta banda oszołomów. :lol-above:
To forum zawsze starało się trzymać poziom i wg mnie niedopuszczalne są takie wyzwiska. Masz inne zdanie - masz do niego pełne prawo, lecz proszę wyrażać się w sposób kulturalny, a nie takimi wycieczkami osobistymi. Od tego momentu wypowiedzi takiej jak powyższa nie będą tolerowane, niezależnie kto to napisał i jakie ma opinie.
rafaello pisze:i koszty inwestycji były inne niż w biznes-planie ?
Tak przy okazji - co to za nowa moda, żeby zostawiać spację przed znakiem zapytania? Proszę pisać poprawnie.
CzynDobro4Fun pisze:W ogóle co to za tradycja, że na forum dyskusyjnym 50% postów to linki do artykułów, których nikt nie komentuje, a pewnie też nikt nie czyta?
Przez chwilę sytuacja się poprawiła, jednak ostatnio znowu się zaczęło. Chyba trzeba zrobić z tym porządek raz i na zawsze.

rafaello
Dyrektor

#447 Post autor: rafaello » 21 maja 2014, o 17:35

Kaszmir pisze:To forum zawsze starało się trzymać poziom i wg mnie niedopuszczalne są takie wyzwiska. Masz inne zdanie - masz do niego pełne prawo, lecz proszę wyrażać się w sposób kulturalny, a nie takimi wycieczkami osobistymi. Od tego momentu wypowiedzi takiej jak powyższa nie będą tolerowane, niezależnie kto to napisał i jakie ma opinie.
OK. Przyjmuję to "na klatę". =P

brovar
Dyrektor

#448 Post autor: brovar » 21 maja 2014, o 18:31

Krakowiaczek50
Dyspozytor

#449 Post autor: Krakowiaczek50 » 21 maja 2014, o 23:57

Krakowiak2013 pisze:Wydaje mi się, że tak jest będąc dzisiaj na zakupach usłyszałem rozmowę dwóch pań, które stwierdziły, że igrzyska nie są nam do niczego potrzebne, a miasto zamiast zajmować się konkretnymi sprawami to zajmuje się głupotami. W naszych rękach jest przyszłość Krakowa i mam nadzieje, że zdrowy rozsądek wygra w tej sprawie.
Każdy mówi jak uważa. Ja często w tramwaju słyszę jak młodzi ludzie mówią że zagłosują na tak, ale głosy sprzeciwu też słyszałem.

Krakowiak2013
Dyrektor

#450 Post autor: Krakowiak2013 » 22 maja 2014, o 07:47

Szantażują nas igrzyskami

Dzisiejsza Gazeta Krakowska pisze, że w sprawie igrzysk powiedziano wszystko co było możliwe o korzyściach i kosztach organizowania tak dużej imprezy.
W artykule jest wzmianka o tym, iż Małopolska dzięki organizacji igrzysk może zyskać miliardy z budżetu na lata 2014-2020.
W tekście pojawia się informacja, że skoro z racji na EURO 2012 wybudowano system autostrad nad morze, to pada pytanie dlaczego rząd nie wybuduje m.in systemu dróg na Podhalu albo Północnej Obwodnicy Krakowa.
W debacie o igrzyskach powiedziano już chyba wszystko o korzyściach i kosztach tej imprezy. Z doświadczeń Turynu i Vancouver, wiemy już, że planowane wydatki rosną dwukrotnie, utrzymanie obiektów sportowych kosztuje kolejne miliony, a zyski z imprezy są zawsze mniejsze niż zakładano. Mało się jednak mówi o zasadach, na jakich urzędnicy wciskają nam konieczność organizacji tej imprezy. A to przecież zwykły szantaż.
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/3 ... ,id,t.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „I. Kraków w dyskusji”