Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2022

Sprawy polityczne, działalność spółek miejskich, tematy niezwiązane z komunikacją i transportem

Moderator: Moderatorzy

Czy chcesz, aby Kraków organizował ZIO w 2022r.?

Tak
23
29%
Nie
57
71%

Liczba głosów: 80

Awatar użytkownika
Jopek36
Dyrektor

#376 Post autor: Jopek36 » 14 maja 2014, o 08:04

Krakowiak2013 pisze:Orientuje się w polityce, bo ten temat bardzo mnie interesuje.
Ale raczej słabo, ponieważ nie dostrzegasz, że Kraków ma bardzo słabą pozycję w rządzie i nawet wymiana polityków z naszego regionu nie wpłynie na poprawę finansowania Małopolski.
Krakowiak2013 pisze:to pieniądze na rozwój Małopolski powinny być.
Buhahaha :lmao: Tyle to każdy z nas wie, ale prawda jest taka, że ważniejsze na Wiejskiej są przecież Warszawa, Wrocław czy Gdańsk i na to niestety nie mamy wpływu. :wall:
Krakowiak2013 pisze:Igrzyska wiążą się z budowa nowych obiektów, które po imprezie trzeba utrzymać a Kraków na to stać?
Przeczytaj mój wcześniejszy post, to nie musiałbyś wałkować tego argumentu w kółko, który jest nieuzasadniony.
Krakowiak2013 pisze:Ciekawostkę jaką przeczytałem niedawno jeśli zdecydujemy się na igrzyska to musimy wybudować metro.
Kto to stwierdził? Albricht? Czyjeś prywatne zdanie? Zresztą wszystko zależy też od referendalnego pytania odnośnie metra.
Krakowiak2013 pisze:Może wzięło się to wśród sceptyków stąd, iż pamiętają problemy finansowe Krakowa sprzed kilku lat, chcesz powtórki z tego?
Jejku znowu niezasadny argument! Ostatnio informowano, iż zadłużenie Krakowa spadło do 49% (60% dopuszczalna przez prawo granica), więc proste zadanie z matematyki czy przy 4 000 000 000 zł rocznym budżecie miasta Krakowa, 40 000 000 zł rocznie przez 7 lat zrujnuje finanse miasta? NIE, jest to tylko 1 % budżetu miasta w skali roku, a dzięki niemu cały nasz region zyska 14 000 000 000 zł na INFRASTRUKTURĘ TRANSPORTOWĄ (NIE SPORTOWĄ)!

Naprawdę nie rozumiem sceptyków igrzysk, ale skoro uważacie, że rząd zrobi nam wielką łaskę i bez z ZIO sypnie nam górą pieniędzy, to się grubo mylicie. Polityka to nie jest uczciwa gra, gdzie każdy dostanie po równo, tylko każdy patrzy co by tu dla siebie ugryźć i dla Krakowa i Małopolski ZIO 2022 są właśnie tą niepowtarzalną okazją, którą należy wykorzystać. Jeżeli już w referendum większość powie nie, to sami sobie strzelimy w stopę, a podejrzewam, że taki Wrocław z pocałowaniem ręki wziąłby organizację takiej imprezy.

Krakowiak2013
Dyrektor

#377 Post autor: Krakowiak2013 » 14 maja 2014, o 12:44

jopek36 pisze: Tyle to każdy z nas wie, ale prawda jest taka, że ważniejsze na Wiejskiej są przecież Warszawa, Wrocław czy Gdańsk
Zauważyłem takie zjawisko, że pieniądze łatwo trafiają do tych miast co wypisałeś gdzie są prezydenci z PO. Nasz prezydent nie jest powiązany z PO. W 2010 roku usłyszałem po wyborach takie słowa, że Warszawa będzie się mścić na Krakowie za to, że nie wybrano kandydata z PO.
Czyjeś prywatne zdanie?
Stwierdził to Andrzej Rogiński autor książki ,,Bitwa o metro" i cytat o tym mówiący pochodzi z artykułu z sobotniego wydania DP
Jeśli Kraków rozważa organizację zimowej olimpiady, to tym bardziej powinien rozważać budowę metra.
Naprawdę nie rozumiem sceptyków igrzysk, ale skoro uważacie, że rząd zrobi nam wielką łaskę i bez z ZIO sypnie nam górą pieniędzy, to się grubo mylicie
Przeciwników igrzysk według sondażu ulicznego przeprowadzonego przez Love Krakow jest ponad 63%, a zwolenników niespełna 36%. Nawet w sondażu przeprowadzonym na forum w sprawie igrzysk prawie 70% powiedziało NIE, więc sam widzisz, że igrzyska nie są nam potrzebne.
Mówicie, że igrzyska to szansa na rozwój i chce tego rozwoju, ale nie w takim tempie. Chcę aby to odbywało się ale powolnym procesem.
Odnoszę dziwne wrażenie, iż cały problem tkwi w tym, że mieszkańcy Krakowa są zmęczeni tematem igrzysk. Gdyby od samego początku prowadzono całkiem inaczej akcję informacyjną na temat igrzysk to pewnie byłoby całkiem inaczej. Zastanawia mnie jedna rzecz czemu dopiero po złożeniu wniosku aplikacyjnego przyszedł pomysł z referendum, nie można było tego zrobić wcześniej i gdyby było tak to by pewnie wszystko to inaczej wyglądało w temacie igrzysk niż obecnie.

Awatar użytkownika
Jopek36
Dyrektor

#378 Post autor: Jopek36 » 14 maja 2014, o 13:14

Krakowiak2013 pisze:Zauważyłem takie zjawisko, że pieniądze łatwo trafiają do tych miast co wypisałeś gdzie są prezydenci z PO. Nasz prezydent nie jest powiązany z PO. W 2010 roku usłyszałem po wyborach takie słowa, że Warszawa będzie się mścić na Krakowie za to, że nie wybrano kandydata z PO.
Rafał Dutkiewicz, prezydent Wrocławia nie jest z PO, a jakoś Dolny Śląsk jest pępkiem świata dla rządu - układy, układy i jeszcze raz układy i wejścia, których Kraków po prostu nie ma.
Krakowiak2013 pisze:Przeciwników igrzysk według sondażu ulicznego przeprowadzonego przez Love Krakow jest ponad 63%, a zwolenników niespełna 36%. (...) więc sam widzisz, że igrzyska nie są nam potrzebne.
Wyciągasz błędne wnioski, ponieważ większość ludzi, których przepytano nie mają zielonego pojęcia o kosztach i atutach związanych z ZIO i gdyby przedstawić im rzeczywisty obraz sytuacji, a nie sugerować się famą narzuconą przez media, to wynik tego sondażu byłby zupełnie inny.
Krakowiak2013 pisze:Nawet w sondażu przeprowadzonym na forum w sprawie igrzysk prawie 70% powiedziało NIE,
Tylko sondaż na PKK trwa już od dość dawna i nie ma możliwości zmiany głosu, dlatego myślę, że argumenty, które tu się pojawiły, zmieniły stanowisko nie jednego Użytkownika na korzyść organizacji ZIO ;)
Krakowiak2013 pisze:Mówicie, że igrzyska to szansa na rozwój i chce tego rozwoju, ale nie w takim tempie. Chcę aby to odbywało się ale powolnym procesem.
Brak mi słów :wht: Czyli chcesz, aby Kraków rozwijał się, ale nie za szybko, bo...? No właśnie, co jest złego w szybkim rozwoju miasta?! Nic - rozwijające się miasto to nowe miejsca pracy, przybywający ludzie, czyli wzrost wpływów z podatków, czy to są minusy? :shifty:
Krakowiak2013 pisze:Stwierdził to Andrzej Rogiński autor książki ,,Bitwa o metro" i cytat o tym mówiący pochodzi z artykułu z sobotniego wydania DP
Z całym szacunkiem, ale niech się pan Andrzej Rogiński nie wp********a do Krakowa, z którym nic nie ma wspólnego, więc to jest po prostu zwykła opinia jakich wiele, a co gorsza wykorzystujesz ją, aby zniechęcić do ZIO - zrozumiałbym gdybyś przytaczał słowa kogoś z władz miasta Krakowa, np. Majchrowskiego, Sroki, a nie jakiegoś gościa nie mającego żadnego realnego wpływu na działania władz miasta Krakowa.

rafaello
Dyrektor

#379 Post autor: rafaello » 14 maja 2014, o 13:57

Napiszę krótko bo nie mam czasu na prowadzenie dyskusji z Krakowiakiem2013.

BRAWO jopek36. :clap: :clap: :clap:

Oby tak dalej. :thumbup:

Castaway
Dyspozytor

#380 Post autor: Castaway » 14 maja 2014, o 14:18

Pytanie techniczne - czy jeśli Krakusi powiedzą "nie" w referendum, to będzie to decyzja wiążąca dla Miasta? Czy referendum ma tylko charakter konsultacyjny?
Oficjalna liczba mieszkańców Krakowa: 766 tys.
Realna liczba mieszkańców Krakowa: 766 tys. zameldowanych + 200 tys. studentów + 200 tys. byłych studentów i słoików + min. 300 tys. gości ze Wschodu + dziesiątki tysięcy turystów = minimum 1,5 mln.

Krakowiak2013
Dyrektor

#381 Post autor: Krakowiak2013 » 14 maja 2014, o 14:33

jopek36 pisze:Czyli chcesz, aby Kraków rozwijał się, ale nie za szybko, bo...? No właśnie, co jest złego w szybkim rozwoju miasta?! Nic - rozwijające się miasto to nowe miejsca pracy, przybywający ludzie, czyli wzrost wpływów z podatków, czy to są minusy? :shifty:
Chcę aby region się rozwijał. Nie może być jednak tak, że okazją do tego będzie organizacja igrzysk. Pieniądze na rozwój Małopolski powinny być cały czas , a nie od wielkiego dzwonu. Jestem za tym aby były nowe miejsca pracy, nie mam nic przeciwko aczkolwiek nie takim sposobem. Na obiekty sportowe potrzeba 550 mln zł (źródło DP z końca marca). Zanim narodził się pomysł organizowania referendum, państwo obiecywało, że wspomoże nas w większości wydatków, ale kiedy pojawił się pomysł referendum to pani minister Bieńkowska powiedziała, że rząd może wspomóc jedynie 50-60% wydatków. Jakim sposobem Kraków ma wygospodarować pozostałe fundusze na olimpiadę? Wspominacie, że zadłużenie miasta spadło z 59% do 49%. Nie macie obaw, że kiedy miasto zacznie się zadłużać na organizacje igrzysk to znów będą problemy z finansami Krakowa? Jak chcecie igrzysk to głosujcie za, ale później nie płaczcie, że miasto ma ów bolączki przez następne długie lata. W sprawie samych igrzysk odnoszę dziwne wrażenie, że jest to po prostu kiełbasa wyborcza, która ma zachęcić Krakowian do wyboru obecnego prezydenta na dalszą kadencję w wyborach.

Awatar użytkownika
Jopek36
Dyrektor

#382 Post autor: Jopek36 » 14 maja 2014, o 14:49

rafaello pisze: BRAWO jopek36. :clap: :clap: :clap:

Oby tak dalej. :thumbup:
Dzięki ;D Już powoli zaczynam tracić cierpliwość..., ale serce mi się kraja, że przez niewiedzę mieszkańców i lobby antyigrzyskowe może doprowadzić do zmarnowania jedynej takiej okazji dla rozwoju miasta i regionu...
Castaway pisze:Pytanie techniczne - czy jeśli Krakusi powiedzą "nie" w referendum, to będzie to decyzja wiążąca dla Miasta? Czy referendum ma tylko charakter konsultacyjny?
Referendum będzie wiążące, gdy frekwencja wyniesie powyżej 30%.
Krakowiak2013 pisze:Pieniądze na rozwój Małopolski powinny być cały czas ,a nie od wielkiego dzwonu. (...) aczkolwiek nie takim sposobem.
To podaj ten złoty sposób, który będzie pewniejszy od organizacji ZIO 2022, aby dostać w przeciągu 7 lat 14 000 000 000 zł na infrastrukturę transportową w naszym regionie. Jesteś naiwny i wierzysz, że rząd zlituje się nad naszym regionem, ale przypominam to jest polityka, gdzie jeżeli tj. obecnie ciężko cokolwiek więcej wywalczyć, to należy sięgnąć po sposób, który zmusi do większego dofinansowania Małopolski, a ZIO 2022 są właśnie tym jedynym sposobem.
Krakowiak2013 pisze: rząd może wspomóc jedynie 50-60% wydatków. Jakim sposobem Kraków ma wygospodarować pozostałe fundusze na olimpiadę?
Rząd, czyli bezpośrednio z budżetu państwa, a brakująca kwota pochodzić będzie z dofinansowań UE i MKOl, a Kraków dołoży JEDYNIE 300 000 000 zł.
Krakowiak2013 pisze:Nie macie obaw, że kiedy miasto zacznie się zadłużać na organizacje igrzysk to znów będą problemy z finansami Krakowa?
Odsyłam do wyliczeń z tego postu: http://www.pkk.info.pl/viewtopic.php?p=109816#p109816

piechur
Inspektor

#383 Post autor: piechur » 14 maja 2014, o 14:54

Castaway pisze:Pytanie techniczne - czy jeśli Krakusi powiedzą "nie" w referendum, to będzie to decyzja wiążąca dla Miasta? Czy referendum ma tylko charakter konsultacyjny?
MKOl wymaga poparcia mieszkańców miast ubiegających się o ZIO. Czytając Waszą dyskusję, muszę stwierdzić, że powoli docierają do mnie argumenty popierające ZIO. Trudno oszukać liczby tudzież dokładne wyliczenia podane przez użytkowników. Mam jednak wrażenie, że chyba zapomnieliście o jednej rzeczy. Załóżmy, że mieszkańcy poprą projekt organizacji igrzysk. Zastanówmy się co dalej? MKOl musi wybrać gospodarza w terminie do 31 lipca 2015 roku. Pragnę przypomnieć, że Kraków nie jest faworytem, czy nasze miasto ma jakiekolwiek szanse z bogatą Ałmatą (mają już prawie 9 km metra)?. Jeżeli wtedy okaże się, że przegraliśmy to myślicie, że dalej pieniądze z UE i Warszawy popłyną szerokim strumieniem? Prawdopodobnie nie, przez co wszystko wróci do sytuacji jaką mamy w ostatnich latach. Przy tym zaś wydać trzeba będzie kolejne miliony na aplikację, a pewności zysku z tej inwestycji nie ma żadnej.

Krakowiak2013
Dyrektor

#384 Post autor: Krakowiak2013 » 14 maja 2014, o 15:18

piechur pisze: Załóżmy, że mieszkańcy poprą projekt organizacji igrzysk. Zastanówmy się co dalej? MKOl musi wybrać gospodarza w terminie do 31 lipca 2015 roku. Pragnę przypomnieć, że Kraków nie jest faworytem, czy nasze miasto ma jakiekolwiek szanse z bogatą Ałmatą
Zastanawiam się dlaczego nikt nie mówi o tym, że ostateczny głos należy do MKOL-u a nie do nas. W marcu był artykuł mówiący o tym, że Kraków ma najsłabsze szanse na to by zorganizować igrzyska, więc widać, że są do tego podstawy. Może więc przeciwnicy igrzysk nie chcą tego, aby Kraków ośmieszył się na arenie międzynarodowej? Pewnie was zaskoczę ale jeśli Krakowianie powiedzą NIE igrzyskom to wszystkie pieniądze będziemy musieli oddać do Warszawy, mówił o tym minister sportu po decyzji w sprawie referendum.

Awatar użytkownika
Jopek36
Dyrektor

#385 Post autor: Jopek36 » 14 maja 2014, o 15:27

piechur pisze:MKOl musi wybrać gospodarza w terminie do 31 lipca 2015 roku. Pragnę przypomnieć, że Kraków nie jest faworytem, czy nasze miasto ma jakiekolwiek szanse z bogatą Ałmatą (mają już prawie 9 km metra)?.
Zgodzę się, tutaj nic nie jest pewne, ale wycofanie się Oslo znacznie zwiększa szanse Krakowa. W dodatku skoro już włożyliśmy kasę w przygotowanie, to wg. mnie bezsensu już przerywać, tylko spróbować walczyć do końca oraz wycofywanie się nie byłoby też fair wobec Słowaków. Z początku przy pomyśle organizacji przez Polskę i Ukrainę EURO 2012 sam wątpiłem w ten pomysł tj. wiele innych osób, ale jednak udało się, więc jeżeli nie zaryzykujemy to wtedy na pewno stracimy, zwłaszcza, że będziemy musieli zwrócić koszty Warszawie.
Krakowiak2013 pisze:Może więc przeciwnicy igrzysk nie chcą tego, aby Kraków ośmieszył się na arenie międzynarodowej?
Czym niby Kraków miałby ośmieszyć się? Nie wymyślaj bezsensownych argumentów na siłę.
Krakowiak2013 pisze:Kraków ma najsłabsze szanse na to by zorganizować igrzyska, więc widać, że są do tego podstawy.
Patrz przykład z EURO 2012, mało kto spodziewał się wygranej Polski i Ukrainy, ale udało się =D Trochę więcej optymizmu ;)

adammarcin11
Inspektor
Kontakt:

#386 Post autor: adammarcin11 » 14 maja 2014, o 15:51

Plakat z ZIO w sądzie. Sprawa jeszcze trochę potrwa [I dzień]
Za nami pierwszy dzień rozprawy w sprawie uznania hasła reklamowego „Bo igrzyska to metoda na smog”. Podczas pierwszego posiedzenia zostało przesłuchanych dwóch świadków. Małgorzata Małochleb, członek Partii Zieloni i działaczka społeczna, oraz Marcin Kandefer, dyrektor biura Komitetu Konkursowego Kraków 2022.

Na wniosek Tomasza Leśniaka, inicjatora akcji Kraków Przeciwko Igrzyskom, sędzia Zygmunt Drożdżejko musiał zająć się wnioskiem o zaprzestanie rozpowszechniania przez urzędników plakatów z hasłem dotyczącym walki ze smogiem.

Przesłuchania świadków odbędą się jeszcze w czwartek oraz piątek. Proces ma zakończyć się ogłoszeniem wyroku podczas poniedziałkowego posiedzenia sądu.
http://lovekrakow.pl/aktualnosci/plakat ... _5848.html

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

#387 Post autor: Cukier » 14 maja 2014, o 15:54

piechur pisze: Czytając Waszą dyskusję, muszę stwierdzić, że powoli docierają do mnie argumenty popierające ZIO.
Bo jopek36 stosuje przekonującą argumentację. Pytanie tylko na ile jest w tym wszystkim prawdy i jaka jest gwarancja, że ktoś kto nam teraz obiecuje nagle się nie rozmyśli. W końcu jak zostało tu wiele razy powtórzone - polityka to brudna gra, gdzie sprawiedliwość czy uczciwość nie istnieje.
jopek36 pisze:W dodatku skoro już włożyliśmy kasę w przygotowanie, to wg. mnie bezsensu już przerywać,
I w ten sposób możemy wyłożyć jeszcze więcej milionów a igrzysk i tak nie zgarnąć.
jopek36 pisze:Z początku przy pomyśle organizacji przez Polskę i Ukrainę EURO 2012 sam wątpiłem w ten pomysł tj. wiele innych osób, ale jednak udało się
Co się udało? Co polskie miasta zyskały na Euro 2012 oprócz zadłużenia (jednorazowego, oraz rokrocznych kosztów utrzymywania zbędnych stadionów)?
jopek36 pisze:Czym niby Kraków miałby ośmieszyć się?
Tego nie wiadomo. Ale daleko nie szukając Soczi stało się niemałym obiektem drwin w internecie i innych mediach, chociażby za sprawą WC "dla dwojga" :hihi:
jopek36 pisze:Trochę więcej optymizmu
Trochę więcej realizmu. Optymizmu to jest aż za dużo..

Krakowiak2013
Dyrektor

#388 Post autor: Krakowiak2013 » 14 maja 2014, o 16:02

jopek36 pisze: Patrz przykład z EURO 2012, mało kto spodziewał się wygranej Polski i Ukrainy, ale udało się i było warto.
Pamiętam doskonale, że były małe szanse na to aby organizować EURO 2012, ale cudem wygraliśmy. Wybudowaliśmy stadiony, które teraz państwo musi utrzymywać bo nie zarabiają na siebie. Wiem, że obiekty, które muszą powstać na ZIO są w planach i tak powstaną, ale jaką masz pewność że m.in panczeniści będą chcieli korzystać z nich korzystać? Obecnie mamy przykład ze stadionem Wisły, z którym są ciągle problemy. Obawiam się, że podobnie może być z obiektami po ZIO kiedy skończą się igrzyska. Zadam pytanie odnośnie referendum jeśli nie będzie frekwencji ponad 30% to dalej będziemy walczyć o organizacje igrzysk czy rząd za nas wtedy zdecyduje?
jopek36 pisze:podaj ten złoty sposób, który będzie pewniejszy od organizacji ZIO 2022
Zapomniałeś o tym, że Kraków organizuje ŚDM w 2016. Dla mnie, lepiej tu zainwestować pieniądze w promocję Małopolski niż upierać się przy organizacji ZIO.

piechur
Inspektor

#389 Post autor: piechur » 14 maja 2014, o 16:25

W tym świecie rządzi pieniądz. Wyjątkiem była sytuacja związana z EURO2012, gdyż tam zadziałało silne lobby prezydenta, premiera i niemal wszystkich ważnych osobistości. Przypomnę, że wtedy do finałowej trójki zakwalifikowała się - oprócz pl z ukr - Chorwacja z Węgrami oraz Włosi. Chorwaci i Węgrzy mieli najmniejsze szanse, gdyż ledwie 4 lata temu imprezę organizowała Szwajcaria z Austrią a UEFA unika lokowania turnieju finałowego w tych samych częściach Europy okres po okresie. Murowanym kandydatem byli Włosi i to powtarzali wszyscy. Nie mniej, zaangażowanie polityczne władz Polski okazało się tak potężne i skuteczne (widać premier dał solidną gwarancję wysupłania mnóstwa pieniędzy na budowę infrastruktury), że organizacja turnieju przypadła nam. To raczej przypadek jednostkowy. Weźmy przykład FIFY, która przyznała organizację MŚ Katarowi, gdzie latem temperatury w cieniu dochodzą do 45-50 stopni (strach pomyśleć ile to może być w Słońcu). Czy lokowanie tam turnieju miało jakikolwiek sens? Oprócz finansowego (a więc najważniejszego dla FIFA) to nie. MKOl postępuje podobnie czego przykładem było Soczi i horrendalne koszta organizacji. Nie ważne, że wysiedlono mnóstwo ludzi, nie ważne, że teraz Soczi świeci pustkami, ważne że kasa się zgadzała, bo Putin zagwarantował. W tych kontekstach trudno oczekiwać, aby Kraków miał szansę z Ałmatą. A nawet jeśli to trudno oczekiwać zaangażowania władz polskich na podobnym poziomie co w trakcie EURO2012. Nigdy Polska nie zagwarantuje takich pieniędzy co inne kraje ubiegające się o organizację. Możemy sobie brnąć dalej w mity o świetlanej przyszłości Kraków ale MKOl nie jest tak głupi aby przyznać igrzyska rejonom kompletnie do tego nieprzygotowanym.

brovar
Dyrektor

#390 Post autor: brovar » 15 maja 2014, o 00:28

http://lovekrakow.pl/aktualnosci/plakat ... _5848.html[/quote]
Na sali rozpraw stawiła się Małgorzata Małochleb, członek Partii Zieloni oraz aktywistka społeczna.

Małochleb zeznawała w środę ponad godzinę. Na pytanie sędziego sądu okręgowego, czy szacunkowe pieniądze, które są zapisane w różnych programach wojewódzkich oraz miejskich, dotyczących poprawy stanu środowiska, są wystarczające i czy należy te środki zwiększyć, odpowiedziała, że Kraków nie powinien według niej uzyskać większej kwoty. – Nie widzę potrzeby uzyskania większych środków na poprawę jakości powietrza w Krakowie.

Aktywistka społeczna dopytywana przez sąd, czy posiada wiedzę na temat zabezpieczenia pieniędzy na walkę ze smogiem w przyszłych budżetach, odparła: – Nie znam odpowiedzi, na pytanie czy jakiś budżet przewiduje przekazanie tych środków na rzecz Krakowa – dodała.
Świetna pani od polityki. Rozumiem że pieniędzy nie potrzebuje Kraków żadnych i popierajcie takie osoby.
Chciałbym by miasto zagrało na nosie przeciwników i pieniądze przeznaczone na Smog spożytkowało na budowę tramwaju do Mistrzejowic a pieniądze na Smog niech sobie Lesiak żebra od Unii i rządu zobaczymy czy dostanie chyba że nie potrzebuje Kraków żadnych pieniędzy ani z Unii ani z Rządu jak to partia zielonych ogłosiła. :wall:
MKol głupi nie jest i jeśli nawet nie będzie 30% ale z tych 20% będzie samo na nie to zrezygnuję. Oni nigdy nie robią imprez gdzie ich nie chcą. Za to będziemy mieli partie zielonych która nic nie potrzebuje na niczym się nie zna a hejtuje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „I. Kraków w dyskusji”