TAXI

Sprawy polityczne, działalność spółek miejskich, tematy niezwiązane z komunikacją i transportem

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
scyzor663
Dyrektor

TAXI

#361 Post autor: scyzor663 » 28 kwie 2016, o 21:04

Packie pisze:Zna pan te panie? Nie. Znają panie tego pana? Nie.
A przedstaw podstawę prawną "znania się". Jak napisze do kogoś smsa: Cześć, jedziesz dzisiaj do Tarnowa? A on mi odpiszę: Tak, jadę. To już się znamy czy nie bardzo? Czy może musimy się znać minimum tydzień, czy miesiąc, czy mamy mieć razem dzieci?
Packie pisze:Pobrał pan ustaloną cenę? Tak.
Ale nie w celach zarobkowych tylko w celach zwrotu części kosztów (przy czym sam nie jedzie za darmo tylko, też ponosi część kosztów).

I dalej nie odniosłeś się do tego, że, gościu z filmiku podawał się za taksówkę, a drugi krążył po mieście i szukał "klientów".

Packie
Specjalista

TAXI

#362 Post autor: Packie » 28 kwie 2016, o 21:09

Packie pisze:To teraz wyobraź sobie że ta ITD zatrzymuje ten samochód tylko że kierowca ogłosił przejazd w blabla i klientki z tego skorzystały i zapłaciły. Zna pan te panie? Nie. Znają panie tego pana? Nie. Pobrał pan ustaloną cenę? Tak. I tak dalej. I sądzisz że ITD by powiedziało "a to spoko, wybaczcie za kłopot"?
No więc wyobraź sobie w końcu taką sytuację, po prostu zamiast kierowcy przewozu z filmu daj kierowcę blabla.
Jestem gorszego sortu

Łukasz
Moderator fb pkk

TAXI

#363 Post autor: Łukasz » 28 kwie 2016, o 21:10

Packie jeśli nie chcesz podzielić losu magika to prosimy o rzeczowe merytoryczne argumenty w temacie.

Awatar użytkownika
scyzor663
Dyrektor

TAXI

#364 Post autor: scyzor663 » 28 kwie 2016, o 21:15

Packie pisze: No więc wyobraź sobie w końcu taką sytuację, po prostu zamiast kierowcy przewozu z filmu daj kierowcę blabla.
Kierowca blabla nie krążył by po mieście w nocy tak? Dwa - jako pasażer powiedziałbym, że się znamy, bo jakoś na ten przejazd się musieliśmy umówić, nie na zasadzie: dzwonienia na taksówkę, czy "łapanki" na mieście. Trzy - dalej czekam na definicję - znania się.
Cztery - gościu nie dokonywał przejazdu okazjonalnego (w sensie, i tak muszę jechać to zbieram ludzi).

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Kontakt:

TAXI

#365 Post autor: Locutus » 28 kwie 2016, o 21:16

Kiedyś to już pisałem, ale powtórzę - uważam, że ludzie powinni mieć wybór i że koncesjonowanie licencji taksówkarskich służy jedynie sztucznemu zawyżaniu cen. I bardzo dobrze, że można pojechać taniej, za ustaloną z góry cenę.

O taksówkarzach mam jak najgorsze zdanie... Trafiłem już w swoim życiu na oszustów i naciagaczy, jeszcze więcej o takich wypadkach słyszałem i czytałem, a wydarzenia z Warszawy pokazują, że nie brak wśród taksówkarzy zwyczajnych bandytów.

A koledze Packie radzę, żeby - jak na praworządnego obywatela przystało - złożył zawiadomienie do prokuratury, skoro obserwuje jakoweś przestępstwa.

Pozdrawiam!
LOKI

PS. Nie jestem kierowcą Uber ani Blablacar i nigdy nie korzystałem z tych usług.
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.

Packie
Specjalista

TAXI

#366 Post autor: Packie » 28 kwie 2016, o 21:29

Locutus co do zawiadomienia to było już składane. W toku ;)

Ale do tego co wyżej... dzwoni do mnie czasem taksówkarz, żeby zapytać się w jakim miejscu dokładnie jestem, szczególnie w centrum miasta. Rozmawiamy, wchodzę do taksówki, też rozmawiamy. I co, znamy się, bo umawialiśmy się wcześniej gdzie i czasem też o której ma podjechać? No błagam cię.
Jak mogłeś zauważyć, pan złapany przez ITD wyraźnie starał się wmówić, że pasażerki to są znajome jego kolegi i ten prosił żeby je podwiózł, one go nie znały no ale kolega znał, wiedziały do czego mają wsiąść bo kolega powiedział i tak dalej, i tak dalej cały czas tych kłamstw.

Pewne jest jedno. I nie zaprzeczysz. Jeżeli w identycznej sytuacji ITD złapała by Blablacara, bo by złapała. Jak pisałem, pan blabla też w jakieś miejsce zawozi pasażerów. Identyczna sytuacja. Abstrahując od wszystkich kłamstw które mówili kierowcy przewozu. Kierowca nie zna pasażerek (no chyba że taksówkarz który do mnie dzwoni i umawia się na konkretną godzinę i miejsce mnie wg ciebie zna, to odwołuję ten punkt...). Pasażerki nie znają kierowcy. Kierowca pobiera ustaloną kwotę. Pasażerki płacą ustaloną kwotę. No więc co teraz, czy różnica polegająca na tym, że tamci kierowcy jeżdżą w przewozie, a w tej sytuacji kierowca przewiózł pasażerki za pomocą blablacar, jest podstawą do tego, że ITD nie da kierowcy blablacar mandatu tak jak kierowcy przewozu? No i proszę, powiedz mi, co przekona panów z ITD do tego że on zrobił dobrze, ale ten pan z przewozu przed nim zrobił źle?
Jestem gorszego sortu

suchy
Dyrektor

TAXI

#367 Post autor: suchy » 28 kwie 2016, o 21:41

Packie pisze:To teraz wyobraź sobie że ta ITD zatrzymuje ten samochód tylko że kierowca ogłosił przejazd w blabla i klientki z tego skorzystały i zapłaciły. Zna pan te panie? Nie. Znają panie tego pana? Nie. Pobrał pan ustaloną cenę? Tak. I tak dalej. I sądzisz że ITD by powiedziało "a to spoko, wybaczcie za kłopot"?
ITD nie jest od ustalania, czy kierowca ma obowiązek posiadać działalność gospodarczą oraz odprowadzać podatek od dochodu - takie uprawnienia ma Urząd Skarbowy bądź Izba Skarbowa. Zaczynasz się już gubić w swoich pozbawionych sensu argumentach.

BTW - stanowisko MINISTERSTWA FINANSÓW, czyli instytucji państwowej, odpowiedzialnej za kwestie podatkowe:
Ministerstwo Finansów poinformowało, że wspólne przejazdy oparte na zasadzie podziału kosztów podróży nie podlegają opodatkowaniu.[...]

Opodatkowaniu podlega jedynie dochód, stanowiący nadwyżkę przychodów nad kosztami ich uzyskania.[...]

Kierowcy udostępniający okazjonalnie wolne miejsca w samochodzie osobowym innym osobom celem odbycia wspólnej podróży, w zamian za udział pasażerów w kosztach podróży, nie uzyskują dochodów podlegających opodatkowaniu podatkiem dochodowym, gdyż nie występuje w tym przypadku przyrost majątku skutkujący powstaniem zobowiązania podatkowego. O ile kierowca działa więc jako osoba fizyczna, która przy okazji swojej podróży zabiera pasażerów i używa samochodu do celów prywatnych – nie zachodzi obowiązek podatkowy. [...]

W przypadku kierowcy (prywatnej osoby) nie występuje obowiązek podatkowy VAT, ponieważ wspólne przejazdy jako sporadyczne zabieranie ze sobą osób, podróżujących w tym samym kierunku, nie stanowią stałej, zarobkowej działalności usługowej.

Obowiązek podatkowy z tytułu VAT powstaje tylko wtedy, gdy dany podmiot realizuje zasadę zarobkowego i zorganizowanego działania polegającego np. na przewozie osób.
Jeśli nie wierzysz artykułowi z Gazety Prawnej, to tutaj masz oryginały:
http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/interp ... 440047D239
Zatem bardzo mi przykro, ale nawet państwowa instytucja, jaką jest MF, ma odmienną interpretację przepisów niż ty. Dlatego sugeruję, żebyś w końcu zamilkł i przestał się wykłócać z nami, bo NIE-MASZ-RACJI.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2016, o 22:27 przez suchy, łącznie zmieniany 2 razy.

Packie
Specjalista

TAXI

#368 Post autor: Packie » 28 kwie 2016, o 22:02

Nie pytam o to kto jest od ustalania od tego czy ktoś powinien mieć działalność.
Rozumiem że na kilkukrotnie postawione pytanie
Packie pisze: (...)
No więc co teraz, czy różnica polegająca na tym, że tamci kierowcy jeżdżą w przewozie, a w tej sytuacji kierowca przewiózł pasażerki za pomocą blablacar, jest podstawą do tego, że ITD nie da kierowcy blablacar mandatu tak jak kierowcy przewozu? No i proszę, powiedz mi, co przekona panów z ITD do tego że on zrobił dobrze, ale ten pan z przewozu przed nim zrobił źle?
odpowiedzieć nie chcesz. Masz czarno na białym że tak przewóz, uber, jak i blabla dostałyby takie same mandaty. To wszystko, dziękuję, żegnam.
Jestem gorszego sortu

Awatar użytkownika
scyzor663
Dyrektor

TAXI

#369 Post autor: scyzor663 » 28 kwie 2016, o 22:15

Możesz mandatu nie przyjąć i swojej racji udowodnić w sądzie.

Awatar użytkownika
maria
Dyrektor

TAXI

#370 Post autor: maria » 28 kwie 2016, o 23:39

Packie tak z ciekawości, mam pytanie do Ciebie. Jeżeli np. zrobię porządki w szafie i znajdę kilka ciuchów prawie nieużywanych, które mi z jakichś powodów nie pasują, to wg Ciebie mogę je wystawić na allegro/OLX i sprzedać OBCYM osobom? To przecież nie fair w stosunku do właścicieli lumpexow, którzy za używaną odzież wystawiają paragony i płacą podatki. Czy powinnam założyć działalność gospodarczą, opłacić ZUS, VAT i podatek dochodowy?
Rozwinięte miasto to nie takie, w którym biedni jeżdżą samochodami. W rozwiniętym mieście bogaci podróżują komunikacją publiczną - Enrique Penalosa.

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

TAXI

#371 Post autor: Cukier » 29 kwie 2016, o 11:00

Brak mi słów... Człowiek zagląda na forum po może dwóch dniach nieobecności i zastaje niemalże identyczną gównoburzę jak kilka miesięcy temu, niemalże wszystkie argumenty i hasła się powtarzają, a cała debata wygląda jak rozmowa z papugą która wciąż powtarza to samo, na dodatek totalnie olewa argumenty pozostałych rozmówców.

Naprawdę, jeśli na głupotę nie ma w regulaminie forum paragrafu, to przynajmniej za spamowanie powinien się znaleźć. Gdzie te rządy twardej ręki?

aislinnek
Dyspozytor

TAXI

#372 Post autor: aislinnek » 4 maja 2016, o 13:52

http://krknews.pl/uber-i-eko-taxi-10-na ... wpadlo-na/
Krakowscy urzędnicy idą na wojnę z nielegalnymi „taksówkami”. Na dziesięć skontrolowanych pojazdów, nieprawidłowości były w – uwaga – dziesięciu! Posypały się więc mandaty. Dodatkowo kierowcami zajmie się też „skarbówka”.
Kraków na wojnie z uberem i ekotaxi? Ciekawi mnie kiedy US wpadnie na blablacara albo wszelakie profile "wyjazdy KRAKÓW - INNA MIEJSCOWOŚĆ" na facebooku i jak w tym wypadku będzie wyglądała interpretacja ;).

Awatar użytkownika
Mistrzejowiczanin
Dyrektor

TAXI

#373 Post autor: Mistrzejowiczanin » 4 maja 2016, o 17:43

aislinnek pisze:http://krknews.pl/uber-i-eko-taxi-10-na ... wpadlo-na/
Krakowscy urzędnicy idą na wojnę z nielegalnymi „taksówkami”. Na dziesięć skontrolowanych pojazdów, nieprawidłowości były w – uwaga – dziesięciu! Posypały się więc mandaty. Dodatkowo kierowcami zajmie się też „skarbówka”.
Kraków na wojnie z uberem i ekotaxi? Ciekawi mnie kiedy US wpadnie na blablacara albo wszelakie profile "wyjazdy KRAKÓW - INNA MIEJSCOWOŚĆ" na facebooku i jak w tym wypadku będzie wyglądała interpretacja ;).
I bardzo dobrze, bo na przykład takie ,,ecotaxi'' pozwala sobie na zbyt dużo. Nie ważne, że są napędzane jak rower, i tak nie upoważnia to ich do jeżdżenia sobie na drogach rowerowych i kontrapasach. A to jest jedno ze lżejszych ich przewinień. :hmm:
Linia 14 z taborem mieszanym NGT6 i NGT8, Linia 52 w Krakowiakach i NGT8, stanowcze NIE dla bezzasadnej faworyzacji Krowodrzy Górki pod względem taborowym, NIE dla tuneli tramwajowych zamiast metra !!!

kot_feliks
Dyrektor

TAXI

#374 Post autor: kot_feliks » 4 maja 2016, o 17:49

Ja nie rozumiem jednego: czemu taksówkarze zamiast narzekać na ubera... nie podwyższą jakości własnych usług (szczególnie sposobu zamawiania taxi, możliwości zapłaty kartą etc.)?

Przecież ludzie korzystają z ubera nie dlatego, że nie lubią taksówek, tylko zwyczajnie dlatego, że jest wygodniejszy. Ot i tyle.

Co niby stoi na przeszkodzie, aby taksówkę również dało się zamówić przez aplikację? Co stoi na przeszkodzie, aby za taxi również dało się zapłacić kartą albo przez aplikację? Przecież obecnie stworzenie aplikacji na androida/IOSa to nie jest żaden ewenement i żadne wielkie koszty, a przenośny terminal płatniczy jest śmiesznie tani, więc w czym problem???

Zamiast narzekać na to, że ludzie wolą korzystać z czegoś, co jest wygodniejsze, może po prostu wystarczy zacząć wprowadzać podobną jakość usług....? :wall:

A tak swoją drogą, to o starcie Ubera w Krk dowiedziałem się (jak i wielu moich znajomych) dzięki... nagonce taksówkarzy i artykułom z tego powodu w prasie :D I jak widzę, taksówkarze znowu robią mu darmową promocję :D

PanFranek
Inspektor

TAXI

#375 Post autor: PanFranek » 4 maja 2016, o 19:14

Żałuję, że nie trafiłem na ten temat wcześniej, bo to prawdziwa skarbnica mądrości i złotych myśli. Natomiast zupełnie poważnie, jestem mocno zaskoczony (pozytywnie!), że moderacja tego forum pozwoliła na taki rozwój wypadków (osobiście uważam, że takie dyskusje dodają nieco kolorytu, ale z obserwacji innych wątków byłem przyzwyczajony do nieco bardziej "rygorystycznych" standardów, jakie tutaj zapanowały). W wypowiedzi niektórych użytkowników (tak na oko jednego) tak bardzo brakuje jakichkolwiek treści merytorycznych, że ciężko je zakwalifikować choćby do kosza.
kot_feliks pisze:Ja nie rozumiem jednego: czemu taksówkarze zamiast narzekać na ubera... nie podwyższą jakości własnych usług (szczególnie sposobu zamawiania taxi, możliwości zapłaty kartą etc.)?
To proste - trzeba by było ponieść koszty i zyski byłyby mniejsze. Lepiej wykosić konkurencję różnymi żałosnymi chwytami.

Zasada jest prosta - skoro sprawa została zgłoszona do prokuratury, to nie ma potrzeby robić gównoburzy na forum, bo ludzie którzy się na tym znają będą tę sytuację rozstrzygać. Kto chce ten korzysta, kto uważa, że w ten sposób stawia się nie równi z gwałcicielami i mordercami może wybrać super-licencjonowaną taksówkę, z kierowcą, który świetnie zna miasto i wie jak pokonać daną trasę ciut bardziej na około. Zdumiewające jest dla mnie natomiast to, że są takie jednostki, które lubią być (przepraszam za wyrażenie) "trzymane za mordę" przez państwo. To jest takie wyjście z założenia, że człowiek sobie sam nie poradzi, więc na wszystko trzeba wprowadzić pozwolenia i licencje, a na koniec solidnie opodatkować, żeby Ci, którym coś się chce, składali się na nieudaczników.

Natomiast odnosząc się do bardziej merytorycznej części tematu - podobnie jak większość użytkowników uważam, że obecność taksówek na buspasach jest zupełnie nielogiczna i nieuzasadniona. Jest to transport jak najbardziej indywidualny - bo zabiera indywidualnych klientów, którzy ten transport sobie indywidualnie zamówili i w żadnej części swojej trasy nie jest dostępny publicznie. Przy okazji w żaden sposób nie wpływa na ograniczenie ruchu. Tu z kolei jest całkowite uzasadnienie dla dostępności buspasa dla wszelkich przewoźników transportu zbiorowego - bo jeden bus przewiezie kilkanaście - kilkadziesiąt osób spoza miasta, które w przypadku braku takiej możliwości będą zmuszone wybrać samochód. Mamy więc jak najbardziej korzystny wpływ na ograniczenie ruchu w mieście.

ODPOWIEDZ

Wróć do „I. Kraków w dyskusji”