Żałuję, że nie trafiłem na ten temat wcześniej, bo to prawdziwa skarbnica mądrości i złotych myśli. Natomiast zupełnie poważnie, jestem mocno zaskoczony (pozytywnie!), że moderacja tego forum pozwoliła na taki rozwój wypadków (osobiście uważam, że takie dyskusje dodają nieco kolorytu, ale z obserwacji innych wątków byłem przyzwyczajony do nieco bardziej "rygorystycznych" standardów, jakie tutaj zapanowały). W wypowiedzi niektórych użytkowników (tak na oko jednego) tak bardzo brakuje jakichkolwiek treści merytorycznych, że ciężko je zakwalifikować choćby do kosza.
kot_feliks pisze:Ja nie rozumiem jednego: czemu taksówkarze zamiast narzekać na ubera... nie podwyższą jakości własnych usług (szczególnie sposobu zamawiania taxi, możliwości zapłaty kartą etc.)?
To proste - trzeba by było ponieść koszty i zyski byłyby mniejsze. Lepiej wykosić konkurencję różnymi żałosnymi chwytami.
Zasada jest prosta - skoro sprawa została zgłoszona do prokuratury, to nie ma potrzeby robić gównoburzy na forum, bo ludzie którzy się na tym znają będą tę sytuację rozstrzygać. Kto chce ten korzysta, kto uważa, że w ten sposób stawia się nie równi z gwałcicielami i mordercami może wybrać super-licencjonowaną taksówkę, z kierowcą, który świetnie zna miasto i wie jak pokonać daną trasę ciut bardziej na około. Zdumiewające jest dla mnie natomiast to, że są takie jednostki, które lubią być (przepraszam za wyrażenie) "trzymane za mordę" przez państwo. To jest takie wyjście z założenia, że człowiek sobie sam nie poradzi, więc na wszystko trzeba wprowadzić pozwolenia i licencje, a na koniec solidnie opodatkować, żeby Ci, którym coś się chce, składali się na nieudaczników.
Natomiast odnosząc się do bardziej merytorycznej części tematu - podobnie jak większość użytkowników uważam, że obecność taksówek na buspasach jest zupełnie nielogiczna i nieuzasadniona. Jest to transport jak najbardziej indywidualny - bo zabiera indywidualnych klientów, którzy ten transport sobie indywidualnie zamówili i w żadnej części swojej trasy nie jest dostępny publicznie. Przy okazji w żaden sposób nie wpływa na ograniczenie ruchu. Tu z kolei jest całkowite uzasadnienie dla dostępności buspasa dla wszelkich przewoźników transportu zbiorowego - bo jeden bus przewiezie kilkanaście - kilkadziesiąt osób spoza miasta, które w przypadku braku takiej możliwości będą zmuszone wybrać samochód. Mamy więc jak najbardziej korzystny wpływ na ograniczenie ruchu w mieście.