TAXI

Sprawy polityczne, działalność spółek miejskich, tematy niezwiązane z komunikacją i transportem

Moderator: Moderatorzy

Packie
Specjalista

TAXI

#346 Post autor: Packie » 28 kwie 2016, o 17:15

Prawo jest dla twojego dobra i bezpieczeństwa.

I jeżeli jeździsz blabla, uberem, eko czy kiedyś icarem to się nie dziwię że masz taką opinię. Kierowcy najlepszych korporacji taksówkarskich są wzorem do naśladowania, jadąc z nimi czuję się bardzo bezpiecznie i komfortowo, miałem kilka sytuacji, gdzie gdyby nie bezbłędna, idealna i niezwłoczna reakcja taksówkarza, doszłoby do wypadku z winy innej osoby.
Jestem gorszego sortu

aislinnek
Dyspozytor

TAXI

#347 Post autor: aislinnek » 28 kwie 2016, o 18:24

Packie pisze:Ale może trochę grzeczniej?
Przyganiał kocioł...
Packie pisze:Ale myśląc że jutro gdzieś jedziesz to powiesz to znajomym, czy ogłosisz na jakiejś stronce zupełnie obcym osobom, że jedziesz i że mogą się dołączyć jak dadzą kasę?
Powiem to znajomym - że mogą dołączyć jak dadzą kasę. Nie jestem fundacją charytatywną. A jak nie znajdę znajomym to przy okazji mogę zgarnąć kogoś z grupy na fb, z blabla jako kierowca nie korzystam.
Packie pisze:I jeżeli jeździsz blabla, uberem, eko czy kiedyś icarem to się nie dziwię że masz taką opinię. Kierowcy najlepszych korporacji taksówkarskich są wzorem do naśladowania, jadąc z nimi czuję się bardzo bezpiecznie i komfortowo, miałem kilka sytuacji, gdzie gdyby nie bezbłędna, idealna i niezwłoczna reakcja taksówkarza, doszłoby do wypadku z winy innej osoby.
Ty naprawdę nie czytasz co Sgriffin do Ciebie napisał. ZATRUDNIAŁ kierowców, ZWALNIAŁ kierowców = prowadził firmę przewozową. Więc nie wystawia oceny na podstawie swojego widzimisię i tego, że jechał raz uberem, icarem czy korporacją taksówkarską. Ja się nie czuję bezpiecznie ani komfortowo jeżdżąc z innymi kierowcami w ogóle, szczególnie jeżeli jadąc ok. 70 po al. 29 listopada śmignęło mi dwóch takich z prędkością ok. 120 - 130 km/h (na oko) późnym wieczorem i oczywiście oba z tabliczką TAXI na górze (niestety nie wiem jakie korporacje). Za to od paru osób sam dostałem pochwały, że oni ze mną czują się bardzo bezpiecznie, w tym od kobiety, która będąc w ciąży jeździła tylko ze swoim partnerem i ze mną, bo z kimkolwiek innym się bała. Czuję się dzięki Twojej logice nobilitowany do wożenia innych osób ;).

Notabene jak napisałem wyżej nie popieram tego, że uber nie odprowadza podatków. Ale po prostu jestem w szoku jak można popierać niszczenie czyjegoś mienia.

suchy
Dyrektor

TAXI

#348 Post autor: suchy » 28 kwie 2016, o 18:28

Packie pisze:W przypadku blablacara ludzie ogłaszają że za ileś dni jadę do Gdańska, proszę się zgłaszać kto woli zapłacić 100 zł i tłuc się ze mną, zupełnie nieznajomą osobą samochodem. Czyli masz świadomość tego, że ogłaszasz to i masz obowiązek rozliczyć się z dochodu uzyskanego od pasażera.
Nie masz takiego obowiązku, ponieważ nie jest to twoja działalność zarobkowa, tylko przejazd OKAZJONALNY.

Gdybyś dzień w dzień jeździł do Gdańska i z powrotem i za KAŻDYM razem brał pasażerów, a w dodatku robiłbyś to stricte tylko i wyłącznie po to, żeby zarobić na opłatach od pasażerów, a nie dlatego bo np. jedziesz na wesele kuzyna czy pogrzeb cioci - wtedy mówimy o działalności zarobkowej. I w takich przypadkach jest wymagane posiadanie działalności, kasy fiskalnej, odprowadzanie podatków, itp.

Ale jeśli podwozisz kogoś jak już wspomnieliśmy PRZY OKAZJI (tzn. nieważne, czy ktoś ze mną pojedzie czy pojadę ja sam, bo i tak MUSZĘ jechać do tego Gdańska, bo mam coś do załatwienia / odwiedzić kogoś), to NIE JEST to działalność zarobkowa. I nie potrzeba mieć do tego żadnej firmy, kasy fiskalnej, płacić podatków, itp.

Ponadto podkreślasz, że w blabla pasażerowie są obcy. A jeśli dzisiaj moja dobra znajoma poprosi mnie, że np. jej kuzynka (której kompletnie nie znam i na oczy nie widziałem) musi się dostać w nocy na lotnisko i że zwróci mi za paliwo, bo spośród bliskich osób tej znajomej tylko JA posiadam samochód i mógłbym tą kuzynkę zawieźć dziś w nocy. Czy to jest już przejazd taki jak w blabla czy jeszcze nie? Wg twojej teorii wszystko rozbija się o "znanie" lub "nieznanie" drugiej osoby - nie znam kuzynki, ale znam znajomą. Więc mam prawo ją przewieźć czy nie? A jeśli tak to jak daleko będziemy stawiać granice "znania się"? W przypadku obcych osób na blabla może się nagle okazać, że pan Kowalski którego wieziemy, jest dobrym znajomym naszego szwagra, a pani Nowakowa to dawna koleżanka ze szkoły naszej dziewczyny / żony, tylko się panie nie widziały od kilku/nastu lat.

Dodatkowo, odnośnie interpretacji podatkowych... Gdzieś swego czasu czytałem artykuł, w którym wypowiadali się na ten temat specjaliści podatkowi i uzasadniali legalność przewozów na blabla:
- jedziesz z Krakowa do Warszawy, tankujesz do auta paliwo za 100zł i zużyjesz je w trasie.
- bierzesz 1 osobę - możesz wziąć od niej 1/2 kosztów = 50zł. Drugie 50zł płacisz ty sam.
- bierzesz 2 osoby - od każdej możesz wziąć po 1/3 = po 33zł, czyli razem 66zł. Pozostałe 33-34zł płacisz sam.
- bierzesz 3 osoby - i tak dalej i tak dalej.

Dopóki będziesz pobierał od każdego pasażera NIE WIĘCEJ (bo zawsze zamiast po 33zł możesz powiedzieć "aaa, dajcie 20zł i wystarczy") niż powinien on zapłacić, to podatkowo jest wszystko w porządku. Ale gdybyś zaczął żądać od przewożonych osób WIĘCEJ niż się należy (tzn bierzesz 1 osobę, powinna dorzucić się 50zł do paliwa, a ty każesz zapłacić całe 100zł), wtedy to co jest "ponad" jest PRZYCHODEM, który należałoby opodatkować:
Ministerstwo Finansów w odpowiedzi na pytanie wyjaśniło, że co do zasady ani kierowca, ani pasażer nie mają obowiązków podatkowych na gruncie ustawy o PIT (t.j. Dz.U. z 2012 r. poz. 361 z późn. zm.). Chodzi oczywiście o sytuację, gdy pierwszy z nich otrzymał umówioną część kosztów przejazdu, albo gdy podróżujący nie musiał płacić, gdyż kierujący pojazdem odstąpił od obciążania go wydatkami.
Nie można wykluczyć sytuacji, w których dojdzie do powstania przychodu. Przykładem będzie pobranie przez kierowcę opłat od pasażerów w wysokości przekraczającej proporcjonalnie im przypisaną część kosztów przejazdu. Wtedy można uznać, że wystąpił przychód podlegający opodatkowaniu, a w rozliczeniu rocznym kierowca podróżujący prywatnym autem powinien go zakwalifikować do źródła „inne przychody”. Nie pobiera wtedy miesięcznych zaliczek na PIT, ale ewentualnie musi zapłacić podatek.
Jeśli kierowca ofiaruje swoje usługi cyklicznie, może być uznany za podatnika VAT ze wszystkimi wynikającymi z tego skutkami. Podatnikiem jest każda osoba prowadząca samodzielnie w dowolnym miejscu jakąkolwiek działalność gospodarczą. Taką działalnością jest przede wszystkim wykorzystywanie w sposób ciągły majątku rzeczowego lub wartości niematerialnych w celu uzyskania z tego tytułu dochodu.

Packie
Specjalista

TAXI

#349 Post autor: Packie » 28 kwie 2016, o 18:35

aislinnek - czytam to co pisał ale ja się nie odwołałem do tego kogo zatrudniał bo nie znam tych kierowców.

Kierowcy blablacar łamią prawo ponieważ oferują przejazdy i pobierają ustaloną kwotę nie odprowadzając należnego dla Państwa podatku.
Jestem gorszego sortu

suchy
Dyrektor

TAXI

#350 Post autor: suchy » 28 kwie 2016, o 20:12

Packie pisze:Kierowcy blablacar łamią prawo ponieważ oferują przejazdy i pobierają ustaloną kwotę nie odprowadzając należnego dla Państwa podatku.
Skoro zatem twierdzisz, że znasz się temacie podatku dochodowego lepiej aniżeli specjaliści podatkowi czy urzędnicy skarbowi, to proszę nam znaleźć i zacytować konkretny paragraf ustawy, który nakazuje opodatkowywać takie dochody.
Sam fakt, że jest to USTALONA kwota, nie czyni z tego jeszcze podstawy opodatkowania. Podstawą do zapłaty podatku jest prowadzenie regularnej działalności gospodarczej - a jej definicję ci cytowałem powyżej (cykliczność, ciągłość, nakierowanie wyłącznie na dochód). Jeśli uważasz, że jest ona błędna, to proszę znowelizować ustawę, w przeciwnym wypadku proszę się odstosunkować od tematu. Albo atakować WSZYSTKICH, którzy nielegalnie prowadzą jakikolwiek biznes - w tym babcie na Kleparzu.

Packie
Specjalista

TAXI

#351 Post autor: Packie » 28 kwie 2016, o 20:26

Trzeci raz przypisuje mi się słowa których nie napisałem. Nie znam się lepiej na podatkach od specjalistów. Ale co do reszty, sam sobie odpowiedziałeś. Kierowca korzystający z blablacar powinienem mieć założoną działalność gospodarczą i zgodnie z prawem odprowadzać należny Państwu podatek.
Jestem gorszego sortu

suchy
Dyrektor

TAXI

#352 Post autor: suchy » 28 kwie 2016, o 20:28

Packie pisze:Trzeci raz przypisuje mi się słowa których nie napisałem. Nie znam się lepiej na podatkach od specjalistów. Ale co do reszty, sam sobie odpowiedziałeś. Kierowca korzystający z blablacar powinienem mieć założoną działalność gospodarczą i zgodnie z prawem odprowadzać należny Państwu podatek.
Nie nie powinien, bo nie wykonuje przewozów CYKLICZNIE, w sposób CIĄGŁY i celem takiego przejazdu nie jest UZYSKANIE dochodu.
Taki przewóz odbywa się OKAZJONALNIE, w sposób PRZYPADKOWY, a jego celem jest DOJECHANIE do jakiejś miejscowości (np. w celu załatwienia jakiejś sprawy). A uzyskany "zarobek" jest w tym momencie rzeczą drugorzędną (uzyskaną niejako "przy okazji" przejazdu).

Awatar użytkownika
scyzor663
Dyrektor

TAXI

#353 Post autor: scyzor663 » 28 kwie 2016, o 20:28

Packie pisze:Kierowca korzystający z blablacar powinienem mieć założoną działalność gospodarczą i zgodnie z prawem odprowadzać należny Państwu podatek.
To Ty tak uważasz, my czekamy na podstawy prawne.

Packie
Specjalista

TAXI

#354 Post autor: Packie » 28 kwie 2016, o 20:31

To jest taka sama podstawa prawna jak do tego, że kierowca taksówki, przewozu osób czy ubera musi mieć taką działalność założoną. Jeżeli wg was nie musi "bo nie" to trudno, jestem 1 na wszystkich.
Jestem gorszego sortu

Awatar użytkownika
scyzor663
Dyrektor

TAXI

#355 Post autor: scyzor663 » 28 kwie 2016, o 20:35

Jesteś sam bo nie masz racji? suchy przedstawił argumenty, że nie musi, Ty przedstaw, że musi, "ja tak uważam" się nie liczy.

Packie
Specjalista

TAXI

#356 Post autor: Packie » 28 kwie 2016, o 20:38

Zapraszam do obejrzenia filmu, może Inspekcja Transportu Drogowego przemówi wam do rozumu:
http://www.wykop.pl/ramka/2364864/10-ty ... znajomego/
https://bezprawnik.pl/blablacar-lamanie-prawa/
Jestem gorszego sortu

Awatar użytkownika
scyzor663
Dyrektor

TAXI

#357 Post autor: scyzor663 » 28 kwie 2016, o 20:44

Pierwszy link - to nie ma nic wspólnego z blabla - bo ewidentnie jest to przewóz w celach zarobkowych.
Drugi link -
BlaBlaCar jako usługa wyłącznie pośrednicząca niewątpliwie działa zgodnie z prawem. Kierowcy, którzy dokonują przewozu – w mojej ocenie również go nie naruszają, gdyż nie jest to z ich strony działalność gospodarcza.
Więc?

Zresztą takie przewozy były od zawsze - ludzie jeździli do pracy po 2-3 osoby dzieląc się kosztami itp. Dzięki blablacar działa to po prostu na większą skalę.

Packie
Specjalista

TAXI

#358 Post autor: Packie » 28 kwie 2016, o 20:47

No ale chwileczkę, jeszcze chwilę temu uber był okej, a teraz już nie ważne :) I "więc" blabla może działaś zgodnie z prawem, ale jeżeli urząd by chciał, to kierowcy mogliby mieć przechlapane. Pasażerowie wyjęte kilka godzin z dnia czy nocy - zobacz na filmik - samochód nie ma napisane "jestem eko" "jestem uber" "jestem blabla", z blabla też pasażerowie wychodzą płacąc i na miejscu samochodów z filmu mógł być samochód z blabla ;)
Jestem gorszego sortu

Awatar użytkownika
scyzor663
Dyrektor

TAXI

#359 Post autor: scyzor663 » 28 kwie 2016, o 20:53

Packie pisze:No ale chwileczkę, jeszcze chwilę temu uber był okej, a teraz już nie ważne
A czy ja mówię coś o uberze?
Packie pisze:z blabla też pasażerowie wychodzą płacąc i na miejscu samochodów z filmu mógł być samochód z blabla
Ale blabla nie ogłasza się jako taksówka na internecie to raz. Dwa, umawiasz się wcześniej na określony przejazd i jest to przejazd okazjonalny. Na zasadzie - mieszkam w Krakowie i co jakiś czas wracam do domu rodzinnego w Tarnowie - to się ogłaszam, że jadę o 17:30 i informuje ile będzie kosztował przejazd. Jak nie widzisz różnicy pomiędzy tym, a krążeniem po mieście w celach "zbierania ludzi" i klepania na tym kasy, to gratuluję.

Packie
Specjalista

TAXI

#360 Post autor: Packie » 28 kwie 2016, o 20:58

To teraz wyobraź sobie że ta ITD zatrzymuje ten samochód tylko że kierowca ogłosił przejazd w blabla i klientki z tego skorzystały i zapłaciły. Zna pan te panie? Nie. Znają panie tego pana? Nie. Pobrał pan ustaloną cenę? Tak. I tak dalej. I sądzisz że ITD by powiedziało "a to spoko, wybaczcie za kłopot"?
Jestem gorszego sortu

ODPOWIEDZ

Wróć do „I. Kraków w dyskusji”